Hatalmas érdeklődéssel és pozitív visszhanggal zárult a hagyományteremtő I. Marie Claire Filmnapok az Allee-ban. Szombaton a Liza, a rókatündér, az Anyák napja és Till Attila rendezése volt a legnépszerűbb, de Osvárt Andreát, Gryllus Dorkát és Balsai Móniékat is tiszta szívvel hallgatták a filmek szerelmesei.

Drámai alkotások és könnyed vígjátékok, dokumentumfilmek és fiktív munkák, magyar színészek, akik külföldön építettek világraszóló karriert. Többek között erről szólt a kétnapos rendhagyó filmünnep.

„Mindig is nagyvásznas filmben szerettem volna szerepelni, de Olaszországban nehéz kitörni a kis mozik rengetegéből – mondta el Osvárt Andrea. – Amikor megkaptam a Maternity Blues egyik főszerepét, nagyon boldog voltam, hogy sikerült beteljesíteni ezt az álmomat is. Ez egy rendkívül különleges drámai szerep, amelyben egy szellemileg, lelkileg beteg gyerekgyilkos nőt játszom. A karakter hiteles megformálásához meg kellett csúnyulnom, smink nélkül forgattuk a jeleneteket, aminek örültem, mert sokszor épp a külső csomagolás miatt nehezebben kaptam drámai szerepeket. Ez a film pont arról szól, hogy ne azt nézzük, ami kívül van, hanem vegyük észre a belsőt. A forgatás alatt öt hétig elszigetelődtem a világtól, teljesen kimerültem lelkileg, ami jót tett a karakterem megformálása miatt. Örülök, hogy ilyen komoly, mély, női sorsokról szóló filmeket gyűjtöttek egy csokorba a Marie Claire Filmnapokon. Szerintem ezeket a remek alkotásokat mindenkinek látnia kell– mondta a színésznő, aki jelenleg főszereplőként és producerként is közreműködik legújabb, tragikus szerelmi alkotásában, amely kedvenc regényéből készült.

Andi mellett Gryllus Dorka és Kerekes Vica is külföldön bontogatta a szárnyait, utóbbit Prágában ünnepelt sztárként üdvözlik. Mindketten mertek nagyot álmodni, és az álmaik valóra váltak.

„Egy német filmmel kezdődött minden. Én anno úgy mentem ki Németországba, hogy egy szót sem beszéltem németül, de megígértem, hogy megtanulok. Eltökélt voltam és meglehetősen vakmerő, de bejött. Akkoriban kétlaki életet éltem, úgy éreztem, hogy Magyarországon kevés lehetőséget kapok, így megpróbáltam a lehetetlent. Amióta megszületett Soma, újra itthon élek, és egyre többször gondolkodnak bennem a rendezők. Magyarul amúgy teljesen más érzés játszani, máshová jut el a lelkemben a magyar szöveg, mint az idegen nyelvű” – mesélte Gryllus Dorka, aki úgy érzi, mostanában mellé szegődött a szerencse.

„Érdekes, nekem pedig pont amiatt, mert szlovákul és cseh nyelven játszom, nagyon nehezen megy magyarul átadnom az érzéseimet. Megilletődöm az anyanyelvem előtt, ez szerintem a tisztelet jele. Egyébként nagyon szeretek castingokra járni, különleges élmény, olyan, mint egy randi, ott van bennem az izgalom, megismerem saját magam rejtett képességeit. Ez egy izgalmas kihívás attól függetlenül, hogy sikerül vagy sem” – tette hozzá Kerekes Vica, aki szlovák színművészetit végzett.

Carol, Elemi szerelem, Brooklyn vagy a Liza a rókatündér csak néhány a sok-sok remek alkotás közül, amelyekkel találkozhattunk a hétvége során. A pontot az i-re szombaton is Till Attila szívbemarkoló, humorral átitatott akció-vígjátéka, a Tiszta szívvel tette fel – a film után Balsai Móni és Fekete Ádám is meséltek a forgatás élményeiről.

„Két nap alatt húsz alkotást, köztük két magyar premiert tekinthettek meg a kilátogatók, miközben izgalmas kerekasztal-beszélgetéseket hallgathattak a filmek hátteréről, aktuális témákról a lehető leghitelesebb személyektől. Örülök, hogy az emberekben még ott van a magyar alkotások szeretete is a kiemelkedő francia, olasz, amerikai filmek mellett. Olyan kasszasikereket és extra csemegéket vettünk most elő újra, amelyek női sorsokat jelenítenek meg, hol mélyebben, hol humorral átitatva. Betekintést nyerhettünk egy kicsit a kulisszatitkokba, találkozhattunk külföldön nagy karriert befutó színészekkel, valamint egy fotókiállítást is megcsodálhattunk a magazin eddigi legjobb képeiből. Köszönjük, hogy velünk voltatok a hétvégén, hogy támogattátok többek között a magyar filmeket és alkotóikat. Jövőre egy még nagyobb filmünneppel várunk benneteket” – köszönte meg az érdeklődést László Kriszta, a Marie Claire magazin főszerkesztője.

Fotó: Marie Claire/Gregus Máté

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ