Úgy tűnik, az égiek kegyesek lesznek hozzánk a hétvégén, és a jó idő mellett a kitűnő programokat is élvezhetjük az egész országban.

Óbuda Napja Óbuda, Csillaghegy és Békásmegyer – május 6-7. Halász Judit, Péterfy Bori & Love Band, Ivan & The Parazol, a 30Y, a Hiperkarma, Middlemist Red, a Kéknyúl Hammond Band, az Anna & The Barbies és Demjén Ferenc lesznek többek között azok a művészek, előadók, akik a közönséget szórakoztatják Óbuda, Csillaghegy és Békásmegyer különböző helyszínein, ahol május 6-án és 7-én Óbuda Napja keretében rengeteg szerteágazó, izgalmas program és érdekesség várja a felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

Európa-nap Margitszigeti Atlétikai Centrum – május 8. A minden évben megrendezett Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Idén a 12év – 12km EU-s futás Budapesten futóverseny mellett olyan fellépők szórakoztatják majd a közönséget, mint a Mary Popkids, az Ivan & The Parazol és Rúzsa Magdi.

Nyitott Balaton Több településen – május 1-16. A Balatoni Regionális TDM Szövetség szoros együttműködésben a helyi és térségi TDM szervezetekkel, 2016-ban is megszervezi a tavaszi Nyitott Balaton programsorozatot. Az egész régiót átfogó akcióra május 1. és 16. között kerül sor. Alapvető célunk továbbra is megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem a tavaszi időszakban is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni: pl. kerékpártúrák, gyalogtúrák, nordic walking, gasztronómiai, zenés élmények, gyermekprogramok, vagy csak gondtalan napfürdőzés a tavaszi melengető napfényben a Balaton-parton.

Madarak és Fák Napja Gyenesdiás – május 7. A Gyenesdiástól északra fekvő Nagy Messzelátó-hegyet és a Négyszögű-hegyet körbejárva, a Vári-völgy agárkosboros rétjein keresztül vezető túra. A túra hossza 13,5 km, szintkülönbség kb. 300 m, időtartam 5-6 óra Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, enni-innivaló, tartalék pulóver, esőkabát, távcső. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

ROSALIA – Nemzetközi Rosé és Pezsgő Mustra Budapest, Gesztenyéskert – május 6-8. Rosalia – A nyárköszöntő borünnep! Májusban ismét rosé színbe borul a XII. kerületi Gesztenyés Kert. A gesztenyefák árnyékában sétálgatva kóstolhatjuk meg a legjobb magyar pincészetek roséjait, pezsgőit és habzóborait, miközben a család legkisebb tagjai gyermekprogramokon múlatják önfeledten az időt. A széles borkínálatot streetfood ételek, míg a színpadon igényes jazz koncertek és éjszakába nyúló zene egészítik ki, hogy a Rosalia a főváros egyik leghangulatosabb boros eseménye legyen idén is.

Bortriatlon – Szürkebarát kóstoló Badacsonyi Borvidék – május 7-8. A Bortriatlon első állomása! Szürkebarát kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel. Vegyél részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjts össze minél több boros címkét értékes nyereményekért!

Bodza Napok Balatonfenyves – május 6-8. Bodzából készült ételek és italok széles választéka kóstolható a balatonfenyvesi vendéglátó egységekben, bodzatúra tehető a Fehérvízi Ősláphoz bodzavirágzás idején, gasztronómiai programok, népművészeti kirakodóvásár, zenei és gyermekműsorok színesítik a rendezvényt. Segal Viktor sztárchef és gasztronómiai tanácsadó külön erre a rendezvényre készít bodzás ételkülönlegességeket.

Balaton Barista Bajnokság Gyenesdiáson Gyenesdiás – május 7. A Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában a már hagyományos, sokszínű rendezvények mellett 2016-ban is lesznek érdekes színfoltok a programok sorában, például a gasztronómia jegyében is. Folytatódik a Balatoni Kurzusok sorozat, melynek ötletgazdája, és főszervezője Somogyi Zoltán Max gyenesdiási gasztroblogger, aki a Balaton, bor, gasztronómia, helyi értékek témákhoz kapcsolódva sikeres és érdekes emberek segítségével igyekszik a vidéki emberekhez is eljuttatni olyan információkat, élményeket és tapasztalatokat, amelyek egyelőre főváros-központúak. Ennek részeként májusban kerül sor első alkalommal május 7-én a Balatoni Barista Bajnokságra, ahová a Balaton környéki cukrászdák, éttermek és szállodák pultosait, kávészakértőit várják. Az amatőr megmérettetésen 15 percben kell eszpresszót, cappuccinót és négy különleges italt elkészíteniük a versenyzőknek az érzékszervi és technikai zsűri előtt.

Nagy Táncválasztó Lurdy Ház – május 7. Mindenkinek van egy tánca! – jelmondattal harmadjára robban be a különleges rendezvény, a Lurdy Házba. A Nagy Táncválasztón híres táncművészek lepik el a bevásárlóközpontot május 7-én, a résztvevők költségmentesen ismerkedhetnek meg szinte az összes táncstílussal, amit Magyarországon tanítanak, a hip-hop-tól a salsán át a néptáncig! Táncoktatás, műhelytitkok, egyesületek, tánccsoportok, szakértők és hírességek segítenek kiválasztani az érdeklődők számára közel álló stílust! Ráadásul világbajnok táncosok dobják fel az alapból is forró hangulatot, Kovács Áron pedig a tőle megszokott dinamikus lendületével vezeti a műsort.

Egyházzenei Fesztivál
Pécs, Debrecen, Nyíregyha, Békéscsaba  – május 10-15.
A “Con Spirito” Egyházzenei Fesztivál évente ismétlődő esemény, amelyen a keresztény egyházak zenei kultúrája kerül bemutatásra. A fesztiválnak minden évben más város ad otthont.  Con Spirito Egyházzenei Fesztivál május 10-től öt napon keresztül az ország négy városában: Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán, Békéscsabán kerül megrendezésre. A fesztiválon fellép a Vatikáni Sixtus-kápolna Kórusa, akik a pápa kórusaként látnak el szolgálatot, és a Montserrati Bencés Apátság fiúkórusa is, az esemény fókuszában a római katolikus zene áll.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ