A Nyugat-Magyarországon található Eszterháza, vagy mai nevén Fertőd ad otthont immár négy esztendeje egy nemzetközi jelentőségű zenei fesztiválnak.

A régió színes kulturális kínálata, valamint a tavasztól késő őszig tartó Eszterházi Vigasságok eredményezi, hogy Eszterháza és a hozzá szorosan kapcsolódó, magyar Versailles-nek is nevezett fertődi kastély a korábbinál jobban megkülönböztetett, egyedi karakterrel bíró turisztikai és művészeti attrakcióvá vált. A zenei fesztivál keretén belül a több, mint 50 éve töretlen és erősödő Haydn-kultusz ápolása is megvalósul. Erről gondoskodik az évről évre megrendezett korhű Haydn Fesztivál és a Haydn Vonósnégyes-fesztivál.

A hagyományőrzés mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a műfaji sokféleségre, a szélesebb közönséget megszólító műfajokra, illetve azokra, amelyek Eszterházához kötődnek. A Tavaszi és Őszi Fesztiválokon az Eszterházi Vigasságok visszatérő együttesei és művészei mellett olyan előadók lépnek föl, mint a világ leghíresebb korhű hangszeres előadó-dojenjei: Ton Koopman karmester és csembalóművész; Monica Huggett hegedűművész, valamint a legnagyobb karmesterek szólistájaként ismert Kossuth-díjas Baráti Kristóf és Várdai István. A világ egyik leghíresebb jazzvokalistája, Kim Nazarian a 2012-es taivani a capella jazz világverseny magyar győztes együttesével, a Singer Street-tel ad koncertet. Az Orfeo Zenekar és Vashegyi György mellett a kastély rezidens együttese, az Esterházy Hofkapelle játssza a zenekari koncerteket.

Lehet langyos tavasz, perzselő nyár, vagy csípős ősz, Eszterházán mindig szívmelengető kulturális program fogadja az oda látogatókat. www.eszterhazivigassagok.hu; www.eszterhaza.hu

Kapcsolódó cikkek:

Indul a szezon a Dunán: mindenki a fedélzetre!

Óriási házibuli a Dunán

Végre teljes pompájában ragyog a Danubius Health Spa Resort

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ