A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi éveknek megfelelően idén hatodik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az “Kedvenc Patikám” 2016 cím elnyerésére.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke köszönetét fejezte ki az újságírók szerepvállalásáért, melyet a társadalom figyelmének felhívásában tanúsítottak.

Elmondta, szükséges arra fókuszálni, hogy milyen munka is folyik a patikákban. A gyógyszerész munkája nem abból áll, hogy jól olvassa a recepteket, és színes dobozokat cseréljen némi készpénzre. Ennél jóval szélesebb körben kell tevékenykednie, fontos, hogy a lakosság tudja mire számíthat a patikában, mit igényelhet.

Felhívta a figyelmet a gyógyszertárban kapható készítmények számosságára és a betegközeli alapellátásra, mint kormányzati törekvésre, melynek alapját a gyógyszerterápia adja.

Kiemelte, hogy jóval többet költ a lakosság gyógyszeres terápiára ellenőrizetlen csatornák útján, mint amennyit receptre amit gyógyszertárban megkap. A gyógyszertáron kívül kapható készítmények ellenörzőtt felhasználása igen fontos, annak érdekében, hogy egyik készítmény ne oltsa ki a másik hatóanyagát, így az elköltött pénzek (gyógyszertárban és azon kívül) valóban egészségnyereséggel párosuljanak.

Emellett kiemelten fontos, hogy ha lehet a beteg szakértő kezekből kapja meg a készítményeket.

Dr Zacher Gábor, toxikólógus, a Honvéd korház főorvosa rámutatott, hogy a patikában kialakul egy komunikációs rendszer beteg és gyógyszerész között, ami sokkal többről szól, mint hogy az orvos által felírt gyógyszereket a beteg megkapja. Nagyon fontos szerepe van ma Magyarországon az egészségnevelésnek, mivel a mai egészségkultúrában van hova fejlődnünk. Ebben tud nagyon sokat segíteni a gyógyszerészeti gondozás, a patikai helyszín. Bár első alkalommal előfordulhat, hogy pusztán gyógyszerkiadás történik, de aki rendszeresen visszajár az adott patikába, ott kialakul egy kommunikáció, így akár a gyógyszertárban lévő gyógyszerész a túlterhelt alapellátó intézmény helyett is át tudja nézni a gyógyszerelésünket, tudnak tanácsot adni, és ezáltal elkerülhetővé válnak a keresztreakciók és az egymást gyengítő hatások. Ennek az egyet való működésnek köszönhetően megjelenne a siker, az általános egészségkultúránknak a pozitív irányban történő elváltozása. Ezért is nagyon fontos hogy az emberek foglalkozzanak a saját patikájukkal. Véleménye szerint fontos hangsúlyozni, hogy gyógyszert a gyógyszertárból kell vásárolni, ahol ezekkel a készítményekkel kapcsolatos mindenfajta információt biztosítani tudják.

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a legfontosabb az eddig elhangzotakkal kapcsolatban, hogy a gyógyszerész mely területeken tud tevékenykedni. Ilyen a primer secunder és a terciel prevenció. Primer prevencióként tekint az egészség minél további megőrzésére, a betegségek elkerülésére. A patikában számtalan olyan termék áll rendelkezésre, mely az egészség megőrzését célozza. A patika olyan találkozó pont is ahol már meglévő tünetek alapján orvoshoz tudják irányítani a beteget, tehát a secunder prevencióban is jelentős szerepet tudnak ellátni a gyógyszerészek, mint például a diabétes program, melynek során lehetővé vált a patikában történő vércukorszintmérés. Ennek kapcsán számtalan beteget delegáltak orvosokhoz. A terciel prevenció során tud a gyógyszerész nagyon hasznosan beavatkozni, az orvos által meghatározott gyógyszerek alkalmazásában. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a harmadik leggyakoribb halálok a gyógyszermellékhatásokból, azok nem megfelelő alkalmazásából fakad. Igaz, ott a szabadon hozzáférhető készítmények száma is jóval magasabb. Hazánkban is nagyszámú készítmény szabadon hozzáférhető, ezekben azonos hatóanyag akár több különböző néven is előfordul. így fontos tudnunk, hogy garanciát csak a gyógyszerész adhat a megfelelő felhasználásra. A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizotsága kidolgozott egy 15 területre vonatkozó ajánlást a GYEMSZI-vel közösen, amivel a lakosság biztonságos gyógyszerellátását segíthetik.

Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. igazgatója elmondta, immár hatodik alkalommal támogatják ezt a felhívást a kezdetektől fogva. A Roche egy baseli központú családi tulajdonú cég, stratégiáját a személyre szabott terápiára építették. A gyógyítás stratégiai része a gyógyszertár, úgy gondolják, a gyógyszertár egy kereskedelmi funkcióval ellátott, de alapvetően egészségügyi egység. A kérdés az, hogy melyik helyen milyen extra szolgáltatást kaphat a beteg a gyógyszer mellé. Az egyéb forrásokból beszerezhető természetes készítményekben soha nem tudhatjuk, hogy a például 1100mg kapszulában a feltüntetett 30mg C vitamin mellett milyen egyéb anyagok vannak. Tudnunk kell, hogy a fennmaradó 1070mg milyen anyag és az mit okoz a szervezetünkben. Ezt a tájékoztatást nem a benzinkúton, nem a hipermarketben, hanem a patikában fogjuk megkapni, ezért is támogatja a Roche ezt a programot, és amíg lehet támogatni is fogja.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ