Május végén indult útjára a Zenélő Budapest programsorozat: a tíz budapesti helyszínen megrendezett program az augusztus 14-ére tervezett fellépésekkel zárul.

A Zenélő Budapest koncerthelyszínei: a Várkert Bazár Gloriettje, illetve neoreneszánsz udvara, a Szentháromság téren a Magyarság Háza erkélye, a Szent István Bazilika lépcsője, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, és idén új színhelyként: a Műcsarnok lépcsője, a Deák, a Vörösmarty, valamint a Vigadó tér.

A szabadtéri helyszíneken 15-20 perces ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a közönség.

Összesen 80 zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Doppler műveiből válogatnak. A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai.

A tíz fővárosi helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség, a Magyarság Háza erkélyén játszó fafúvósok operaénekessel a magyar romantika és néphagyomány értékeiből adnak ízelítőt, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, a neoreneszánsz kertben pedig a budai polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában. A Szent István Bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel egy ütő együttes előadásában, valamint többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert művei hallhatók, ütősegyüttes és fuvolaművész közreműködésével, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a belvárosi Deák, Vörösmarty és Vigadó téren pedig kürtök és fuvolák versengenek majd megszólaltatva Mozart, Dvořak, Bizet, Csajkovszkij, Doppler műveit.

A közönség minden előadási napon –  ami helyszínenként változó – egymást követően két rövid koncertet élvezhet majd. (Helyszínenként, naponta két előadást tartanak, kivéve a Deák, Vörösmarty, illetve Vigadó téren, ahol fél óránként lesz egy-egy koncert a kijelölt napokon). A teljes programot a koncerthelyszíneken elhelyezett, rendezvény-hirdető táblákon követhetik az érdeklődők.

Részletes program és információ a koncertekről a www.budapestinfo.hu oldalon, valamint az esemény Facebook oldalán, a www.facebook.com/zenelobudapest elérhetőségen található.

A sorozat érdekessége, hogy a program változik és a szereplők széles repertoárt mutatnak be, így a közönség hétről-hétre új művekkel ismerkedhet meg. Aki megszerette, annak módja és lehetősége van akár végig kísérni a program változatosságát.

A projekt ötlet- és szakmai gazdája Götz Béla, művészeti vezető, a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas díszlettervező és Götz Nándor zenei vezető, klarinétművész.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ