A gazdasági szféra meghatározó szereplői fogtak össze, hogy útjára indítsák azt a programsorozatot, amely a magyarok királynéja, Erzsébet emléke előtt tiszteleg, születésének kö­zelgő 180. évfordulója alkalmából. A „Sissi csodálatos világa” című kulturális projekt 2016 végétől 2017 végéig tart, a program fővédnöke Habsburg Eilika főhercegné.

Utcákat, tereket, hidakat neveznek el róla, szobrokat állítanak neki; Sissiként emlegetjük, de mit tudunk való­jában Wittelsbach Erzsébetről, „a magyarok királynéja”-ként emlegetett, különleges asszonyról? Az 1867-ben Ferenc József feleségeként magyar királynévá koronázott Sissi igazi kozmopolita volt. A soknemzetiségű Oszt­rák–Magyar Monarchiában származástól, vallástól, nemzetiségtől függetlenül egyenlőként kezelt mindenkit, s néhány érzékeny, előzékeny gesztussal többet ért el, mint az államférfiak együttvéve.

A jeles évfordulóról megemlékező ünnepi programsorozat szervezői Erzsébet királyné munkássága és szel­lemisége előtt kívánnak tisztelegni. A nagyszabású kezdeményezés elindítója Balog István, akihez olyan közismert személyek csatlakoztak, mint Kósa Erika, a Consequit Group alapító-elnöke, Czakó Borbála, a HBLF elnöke, Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke, Tonk Emil, az Üzleti Akadémia elnöke, Kuller József, az Ingatlanbank Holding Zrt. vezérigazgatója és Pető Ernő, a ChinaCham Hungary elnöke. Az alapítvány kuratóriumának nagy megtiszteltetés, hogy Habsburg Eilika főhercegné elvállalta a fővédnökséget.

Az alapítvány célja, hogy Sissi születésének 180. évfordulójához kapcsolódva olyan európai programsorozatot indítson útjára, amely hozzásegít egymás megértéséhez, Európa egyedülálló kulturális, történelmi, művészeti értékeinek megismeréséhez és megőrzéséhez. Kiemelt feladatának tekinti a magyar és más tehetséges fiatal európai művészek felfedezését, menedzselését, szakmai előrejutásának segítését.

Erzsébet szerette a magyarokat, sok időt töltött Budapesten és Gödöllőn, igazi királynéja volt az országnak. Hitt abban, hogy a forradalom évei után a kiegyezés, az országok együttműkö­dése a stabil jövő záloga, és fáradhatatlanul küzdött azért, hogy közelebb hozza egymáshoz Közép-Európa nemzeteit. A közelgő évforduló jó apropót szolgáltat arra, hogy fejet hajtsunk Sissi munkássága előtt.” – Habsburg Eilika főhercegné

„Sissi öröksége azt üzeni a ma emberének, hogy elkötelezettséggel és empátiával hegyeket le­het megmozgatni. Példaképként áll azon nők előtt, akik felismerik a bennük rejlő hatalmas erőt és érzelmi intelligenciát, amelyre építve Sissi annak idején országok sorsát volt képes befolyá­solni. Hiszem, hogy a magyarok királynéjának eszmeisége ma is érezhető. A programsorozat egyik célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra a különleges erőre, amely megvolt Sissiben, és ott van bennünk is, minden nőben.” – Kósa Erika, a Sissi Alapítvány elnöke

A színes programsorozat célja ismertté tenni a magyar és közép-európai hagyományokat, középpontba állítva a térség kiemelkedő és egyedülállóan sokszínű, sajátos kulturális értékeit, ösztönözve határokon átívelő összefonódásukat.

Az alapítvány fontosnak tartja, hogy a kultúrához, sporthoz, művészetekhez kapcsolódóan lehetőséget biz­tosítson összeurópai szellemi, kulturális és üzleti kapcsolatok létesítésére, csakúgy, mint a közös érdekeket szolgáló fejlődési tendenciák feltárására, az innováció kiaknázására, a sokoldalú együttműködési lehetőségek bemutatására és népszerűsítésére. Célja, hogy erősítse az Európai Unió országainak pozitív példáit és a közös ügyért való összefogást.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ