A Gyulai Várszínház 53. Összművészeti Fesztiválja keretében, egy hét múlva kezdődik a XII. Shakespeare Fesztivál Gyulán. Július 1. és augusztus 14. között naponta több programmal várják a nézőket a 600 éves vár udvarán, a tószínpadon és a város különböző terein felállított színpadokon. Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható produkciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva. Az évad keretében öt fesztivált is rendeznek, ahova Magyarország legnevesebb művészeit hívják meg, de világsztárok is fellépnek itt.

Idén Shakespeare év van, hiszen 1616-ban, 400 éve halt meg a nagy angol színpadi szerző. Ezért számos kiemelt program látható a XII. Shakespeare Fesztiválon Gyulán július 7. és 17. között. A Shakespeare Fesztiválon kerül sor a III. Richárd című dráma bemutatójára. A sikeres fiatal rendező, ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra a vár udvarán a Gyulai Várszínház produkciójaként. A bemutató neves főszereplői: Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli, Trokán Nóra lesznek.

Az új bemutató és a legjobb magyar Shakespeare előadások mellett látható lesz többek között angol, ausztrál, japán, olasz, szlovák produkció is. A fesztivál kiemelt külföldi előadása Shakespeare: Szeget szeggel című darabja lesz, amely a világhírű litván rendező Oskaras Koršunovas legújabb munkája. Az előadást a Varsói Drámai Színház vendégjátékaként láthatjuk Gyulán. A legjobb magyar előadások közül meghívást kapott a budapesti Katona József Színház, akik az Ahogy tetszik című vígjátékot mutatják be Kovács D. Dániel rendezésében. A budaörsi Latinovits Színház a Rómeó és Júliát hozza el Berzsenyi Bellaagh Ádám színpadra állításában. A budapesti színművészeti egyetem IV. évesei a SZFEntivánéji álom című darabjukkal jönnek a fesztiválra Dömötör András rendezésében. A Rómeó és Júliát a fesztivál zárásaként is láthatják a kaposvári színművészeti egyetemisták előadásában. Mind a négy produkcióban kiemelt szerepet kapnak a fiatalok, amely az előadások hangulatában, lendületességében, humorában is visszatükröződik.

A Shakespeare Fesztiválon láthatnak egy látványos japán előadást a Hamletből Ophélia címmel, amely a japán tradicionális színház stílusában készült. Egy ausztrál színész a legangolabb drámát hozza el az V. Henriket egy angol rendező színpadra állításában. Fellinis stílusban láthatják a Hamletet az olasz Magnólia Színház előadásában. Többszörös fesztiváldíjas előadás a kétszemélyes Hamlet, amelyet a szlovák Kontra Színház ad elő Gyulán. A táncnak is fontos szerepe van a fesztiválon, az idén a Nemzeti Táncszínház a Macbeth táncprodukciót hozza el. Lesz egy zenei ősbemutató Shakespeare emlékére, amelyet a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta jazz zenekar mutat be. A londoni Globe Színház az idei évfordulóra elkészíttette Shakespeare összes művét 10 perces rövidfilmeken, amelyet neves színészekkel forgattak „eredeti” helyszíneken pl.: Veronában, az egyiptomi piramisoknál, a londoni Tower-nél. Ezeket a rövidfilmeket is meg lehet nézni a fesztivál ideje alatt esténként a gyulai vár körüli sétányon A teljes út címmel, magyar felirattal. Ezen kívül lesz konferencia Nagy András színháztörténész-dramaturg vezetésével. Az előadók között lesz Eszenyi Enikő, Nádasdy Ádám, Fabiny Tibor, Pikli Natália, Almási Zsolt és Szőnyi György. Ezen kívül workshop középiskolásoknak, Shakespeare-filmek, gasztronómia és sok más érdekes esemény várja a nézőket a tizenegy napos fesztiválon.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ