A kávé íze, minősége és aromája a kávékeverék összetételétől függ. A XX. század elején, egy apró torinói élelmiszerbolt laboratóriumában, Luigi Lavazza kísérletezett elsőként a különböző kávéfajták keverésével.

A vállalkozó kedvű piemonti bolttulajdonos éveken át tanulmányozta a kávékeverék-készítés művészetét, tesztelte a kóstolási technikát és a pörkölési folyamatot. Tevékenysége nyomán különleges kávéreceptek születtek: különböző fajtájú és eredetű, előpörkölt, főzésre kész kávékeverékek, amelyek teltebb és harmonikusabb íze rövid időn belül forradalmi változásokat eredményezett a kávéfogyasztásban és a fogyasztók ízlésében.

Ma a világon mindenki egyetért abban, hogy az igazi olasz kávé az eszpresszó. Ez az eredeti olasz kávé megtestesítője, amelynek jelentése annyit tesz: „rendelésre készült”. Az eszpresszó főzése a többi koncentrált kávétípusokéhoz hasonlóan gyors folyamat. Készítésének módja az olasz kreativitást dicséri. Az őrölt kávéból forró vízzel előállított egyszerű főzet a maga nemében egyedülálló konyhaművészeti alkotás, amely a világon mindenütt népszerű és nagy megbecsülésnek örvend.

A kávéfogyasztás ma már a Föld minden részén a reggeli szertartás része – a legjobb módszer, hogy jól induljon a nap! A világ népessége több mint 20 milliárd csésze kávét fogyaszt el évente, a Lavazza pedig minden reggel köszönti a kávérajongókat, és egész napon át elkíséri őket. Az életöröm, a dinamizmus és az aroma kombinációja és a sokféle íz folytán a kávéfogyasztás olyan élvezet és jutalom, amit az ember másokkal is megoszthat.

De ki állítja, hogy a kávé csak forrón az igazi? A nyár kiváló alkalom arra, hogy egyszerű ám nagyszerű jegeskávé-receptekkel csábítsuk el a fogyasztókat – az ízlelőbimbókat vacsora után kényeztető, gazdag italoktól a sokféle aromával elkészíthető, bulizáshoz ideális hűs kávés koktélokig.

Olasz Mandulatejes Jegeskávé

Ez a Salentina módra készült kávékülönlegesség egy igazán frissítő nyári ital kávéból és mandulatejből. Fontos hogy fogyasztás előtt néhány órával elkészítsük, hogy a kávé megfelelő hőmérsékletűre hűljön.

Hozzávalók: 50 ml eszpresszó, 300 ml mandulatej

Elkészítés:

  • Tegyünk 6-7 db fagyasztott mandulatej kockát egy nagy üvegpohárba
  • Öntsük rá a kávét anélkül hogy megédesítenénk
  • Szívószállal fogyasszuk

Fagyasztott mandulatej kockák
Töltsük a mandulatejet jégkockatartóba és tegyük a mélyhűtőbe legalább 3 órára

Eszpresszo Martini

Egy elegáns kávékoktél. 1984-ben egy meleg nyári napon Londonban egy csinos hölgy besétált egy bárba és rendelt magának egy hideg élénkítő italt. Ekkor egy Eszpresszó Martinit szolgáltak fel neki. A Lavazza által újragondolva, hagyományos piemonti Frangelico likőrrel az idei nyár slágere lehet.

Hozzávalók: egy csésze eszpresszó, 30 ml vodka, 30 ml Frangelico, 6 jégkocka, 5 g cukor, 1/2 Gianduiotto csokoládé

Elkészítés:

  • Készítsünk egy eszpesszót, majd adjunk hozzá egy kevés cukrot
  • Tegyük bele a jeget, a cukros kávét, a vodkát
    és a Frangelico-t  egy shaker-be és jól rázzuk össze
  • Öntsük az elkészült keveréket egy martinis pohárba
  • Vágjuk félbe a gianduiotto csokoládét, majd egy apró bemetszés segítségével helyezzük a pohár szélére

Ha szeretnénk, néhány kávészemet is tehetünk befejezésképpen az italra.

Szicíliai Krém Eszpresszó

A szicíliai kávékülönlegesség frissítően krémes nyári változatal a granita ropogósságát ötvözi a ricotta krém gazdagságával.

Elsőként készítsük el a granitát

  • Főzzünk le egy presszókávét
  • Főzzük fel a vizet a cukorral és egy kis darabka vaníliarúddal

Hozzávalók (4 adag): 500 ml eszpresszó, 100 g cukor, 50 ml víz, ½ vanilla rúd, 125 g ricotta sajt, 25 g porcukor, 4 szelet édes briós

Fokozatosan adjuk hozzá a kávét, majd tegyük a mélyhűtőbe és félóránként kevergessük meg egy villával

A ricotta krém és a briós elkészítése

  • Egy elektromos habverővel keverjük el a ricotta sajtot a porcukorral addig amíg krémes keveréket nem kapunk, majd tegyük a masszát a hűtőbe.
  • Tegyük a brióskarikákat 5 percre a 180 fokos sütőbe

Tálalás: Először a granitát töltsük üvegpohárba, majd tegyünk a tetejére egy kanál hideg rikottakrémet és egy karika brióst.

Jeges Mokka

Remek recept jó minőségű kakaóból és tejszínből.A klasszikus tejszín és kakaó ízkombinációja keveredik a kávéval, amelyből nagyon finom frissítő ital készíthető.

Hozzávalók: 50 ml presszó kávé, 50 ml hideg kakaó, tejszínhab, 6-7 db jégkocka, 1 l tej, 175 g cukor, 140 g kakaópor

Elkészítés:

  • Főzzünk egy presszót.
  • Tegyünk  jeget egy koktélpohárba, majd  öntsük rá a lehűtött kakaót.
  • Adjuk hozzá a kávét, a tetejére pedig halmozzunk egy jó nagy adag tejszínhabot.

A kakaó elkészítése

  • Forraljunk fel 1 liter tejet.
  • Keverjük össze a kakaóport a cukorral és adagoljuk a tejhez.
  • Csökkentsük a hőmérsékletet, majd fokozatosan hűtsük le a mixet a kívánt állag eléréséig.
MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ