Az infravörös sugárzás természetes formájában a Nap irányából érkezik a Földre, de mesterségesen is előállíthatjuk, és számos módon hasznosíthatjuk. Többek között a hadászatban, a gyógyászatban és a biztonságtechnikában is sokféle módon alkalmazható az infravörös sugárzás, de akár a saját háztartásunkban is megérezhetjük e jelenség erejét. Erről egy innovatív megoldás gondoskodik, amely a fűtés terén használja ki az infravörös hősugárzás előnyeit.

Az infravörös sugárzás melegítő tulajdonságainak felfedezésére 1800-ig kellett várni: a német-brit csillagásznak, Friedrich Wilhelm Herschelnek köszönhetően tudta meg a világ, hogy a Nap sugárzásának nagy része az infravörös tartományba tartozik. E felfedezés számos tudományos kutatásnak és ipari célok megvalósításának vált alapjává: például az orosz MIR űrállomást is sok éven át infravörös fűtőpanelekkel fűtötték, de nagy óceánjáró hajókon is előszeretettel alkalmazzák e technikai megoldást.

Az innovatív technológiát azonban nemcsak nagy projektekben és ipari felhasználásra lehet hasznosítani, hiszen ma már bárki számára elérhető az infrafűtés. A fő- és kiegészítő fűtésként egyaránt alkalmazható technikai vívmány működési elve nem a levegő, hanem a falak vagy épületszerkezetek, valamint a helyiségben található tárgyak és testek felmelegítésén alapszik, melyek egyenletesen adják majd vissza az eltárolt hőt a helyiségnek, a hőmérsékletet pedig 2-3°C-kal melegebbnek érezzük a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben (az infravörös fűtés egyébként kb. 15-20%-os energiamegtakarítást jelent a hagyományos fűtési módokkal szemben.) Az infrafűtés kedvező beruházási költségek mellett magas hatásfokkal rendelkező, energiatakarékos és időtálló módja ingatlanunk fűtésének. A fűtőpanelek nem igényelnek karbantartást, nem merülnek fel rejtett költségek, és tüzelőanyagra sem kell költeni. A „környezetbarát” fűtési megoldás megújuló energiaforrásokkal is összekapcsolható, költöztethető, a beruházás ráfordításai megtéríthetőek, és az üzemeltetési költségek akár nullázhatóak.

Már hazánkban is elérhető ez a modern elektromos fűtéstechnológia, amelyet az osztrák Heat4All szeretne megismertetni a magyar lakossággal. „Az általunk kínált megoldások nemcsak fűtések, hanem lakberendezési tárgyak is egyben, amelyek nem csúfak, nem vesznek el helyet a szobából, sőt, egy képhez vagy tükörhöz hasonlóan inkább öltöztetik a helyiséget – árulja el Tagányi Balázs, a Heat4All termékmenedzsere. – Egyedi termékeink akár szakember segítsége nélkül is egyszerűen felszerelhetőek, rendkívül megbízhatóak, és hosszú élettartamúak. Büszkén mondhatjuk el, hogy a német Stuttgarti Műszaki Egyetem 2016. júliusi mérési tanulmánya szerint jelenleg a Heat4All legújabb generációs, ICONIC névre keresztelt fűtése a világ egyik legmagasabb hatásfokkal rendelkező fűtése. Mi többet várhatnánk egy valódi XXI. századi fűtőtesttől?”

Kapcsolódó cikkek:

Infrafűtés a lakásban – Legyen környezettudatos az otthonod!

Tiszta a levegő?! – Hatékony védelem allergiaszezonban

Energiatakarékos otthoni praktikák vagy tudatos házépítés?

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ