Magyarországon először mutatkozott be két új sportág SUP-ball és SUP-fight néven. Az újfajta nyári sportőrület, az állószörfös evezés (a Stand Up Paddle, ismertebb, rövid nevén a SUP) csak nemrégiben tört be hazánk vizeire, de máris továbbgondolták és két kifejezetten élvezetes, ugyanakkor komoly sportértékkel bíró ágazatát fejlesztették ki, mégpedig a Velencei-tavon. Az egyedi sportot mostantól csapatban és labdával is lehet űzni. Az első női SUP-ball és SUP-fight team-et egy budapesti PR ügynökség tagjai, a Positive Communications alapították.

A Velencei-tavon, Tubel Zoltán (Tutu) fejlesztette ki a sportágakat, melyhez külön evezőket és eszközöket gyártatott, hogy mostantól csapatban és játékosan is lehessen használni a szörföt. A SUP-ball és SUP-fight szabályai rendkívül egyszerűek. Előbbinél a két csapat feladata, hogy lyukas evezőkkel az ellenfél kapujába juttassák a labdát, míg az utóbbinál az evezőket szivacs-kardokra cserélik a versenyzők. Egy-, és többszemélyes SUP-al élvezetes a játék. Az győz, akinek sikerül állva maradni a saját deszkáján, és az ellenfelét a vízbe taszítani.

A felfújható, nagyméretű szörfdeszka az ősi afrikai és dél-amerikai halászoktól ered, akik a  deszkához hasonlító tutajokon egyensúlyozva közlekedtek a folyókon, tavakon és tengereken. A sportág mai verziója először Hawaii-on jelent meg, ahol a szörfoktatók a deszkán állva és evezve felügyelték a tanulókat. Azóta a Balatont, a Velencei-tavat, sőt, a jógastúdiók padlóit is ellepték a SUP-ok, az állószörf ugyanis amellett, hogy szórakoztató, hatékony edzésmódszer is.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ