Az amerikai bemutatóval egy időben, 2016. szeptember 16-án érkezik a hazai mozikba Oliver Stone várva várt filmje, a SNOWDEN.

Edward Snowden a hazáját akarta szolgálni. Bár egészségi állapota katonai karrierjének hamar véget vet, informatikusként azonban helyet kap a titkosszolgálatnál. Itt aztán megdöbbentő felfedezést tesz: az amerikai kormány a világon bárkit képes megfigyelni, telefonokat hallgat le, e-maileket olvas el, még a laptopunk kameráin keresztül is képes megfigyelni saját otthonunkban. Snowden, aki szentül hisz a szabadságban és az Amerikai Egyesült Államokban, válaszút elé kerül: vagy ő is asszisztál a kormány illegálisnak vélt és etikátlan cselekedeteihez, vagy nyilvánosságra hozza mindazt, amit megtudott és menekülni kényszerül…

A nemrégiben nagy port kavart történet még ma is zajlik, és minden bizonnyal a történelem részévé válik. Oliver Stone Snowden életrajzi drámáját thriller formájában mutatja be a közönségnek.

Oliver Stone egész karrierjét átszövi az amerikai politika kritikája, amiért már nem egyszer nevezték őt hazaárulónak vagy kommunistának. Akárcsak Snowdent. Az ő története beírta magát a történelembe – és ez a történelem most is zajlik. Edward Snowden megszökött Amerikából, jelenleg Oroszországban bujkál, de az interneten, főként a Twitteren továbbra is aktív. Ha hazatérne, természetesen bíróság elé állítanák államtitkok kiszivárogtatásáért és minden valószínűség szerint börtönbüntetésre is ítélnék.

A film Luke Harding The Snowden Files és Anatoly Kucherena: Time of the Octopus című könyve alapján készült.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ