Húszmillió forintot gyűjtött össze Mága Zoltán hegedűművész a Kárpát-medencét átölelő Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál ünnepélyes nyitó hangversenyén a Szent István-bazilikában, augusztus 21-én. A telt ház mellett tartott koncert bevételéből a hegedűvirtuóz a Hortobágyon hősi halát halt négy tűzszerész családtagjainak nyújt támogatást, életmentő orvosi műszert vásárol a Heim Pál Gyermekkórháznak, hozzájárul a Szent István-bazilika felújításához, valamint több mint ezer gyermek iskolakezdését segíti. Az év legnagyobb jótékonysági koncertsorozata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnöksége, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek védnöksége mellett indult útjára.

Mága Zoltán a Kárpát-medencét átölelő magyar kulturális közösségi tudatot erősítő jótékonysági hangversenysorozatával segítséget szeretne nyújtani a koncerteknek otthont adó településeknek. A Kossuth-díjas művészek közreműködésével katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban rendezendő egy hónapos fesztiválon Magyarország minden megyéjében. Külhonban pedig Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt világhírű zeneszerzők művei csendülnek fel.

A Szent István-bazilikában tartott ünnepélyes megnyitón Mága Zoltán hegedűművész beszédében emlékeztetett: öt évvel ezelőtt, szintén az augusztus 20-ai állami ünnepnaphoz kapcsolódva indította útjára a 100 Templomi Jótékonysági Koncert sorozatát, amely során több, mint 100 millió forint értékben tudta segíteni a bajba jutott és rászoruló embereket, közösségeket, és számos templom felújításához járult hozzá. Megszólalt hegedűje hősi halottak árváinak megsegítéséért, természeti katasztrófák károsultjaiért, beteg gyermekek gyógykezeléséért, hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek taníttatásáért, és kórházak támogatásáért. A templomi koncertsorozat sikerének híre eljutott a Vatikánba is, ahol XVI. Benedek pápa audiencián fogadta Mága Zoltánt 2011. szeptember 28-án.

A hegedűművész úgy fogalmazott: az idei év is a jótékonyság és az összefogás jegyében zajlik Magyarországon, mert a siker kulcsa az egységben, az összefogásban, és az egymás kölcsönös megsegítésében van. Mága Zoltán újabb ökumenikus küldetésével abban bízik, hogy a templomokban tartandó koncertekkel erőt, hitet, és reményt ad az embereknek, és a 100 Templomi Koncert sorozatához hasonló összefogást teremtve újra jelentős támogatással tudja majd segíteni a rászorulókat. Köszönetét fejezte ki Erdő Péter bíborosnak és Snell György püspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának, hogy ismét a gyönyörű neoreneszánsz templomból Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épületéből indíthatta útjára hangversenysorozatát.

A fesztiválsorozat elő-koncertjét – az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan – péntek éjjel, a zsúfolásig megtelt Debreceni Református Nagytemplomban rendezte a hegedűművész. Fekete Károly tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház lelkészi alelnöke beszédében úgy fogalmazott: Mága Zoltán koncertjeivel történelmi hang és hangszín köszönti a népeket, és a békesség hangján szóló harangkondulás a vigasztalást hozza el az embereknek. A jótékonyság és a szeretet jegyében munkálkodó hegedűművésznek „a kálvinista Rómából” Kálvin János Emlékéremmel köszönte meg a tiszántúli püspök, hogy újra reményt és segítséget nyújtott a megyében élő embereknek. A hegedűmész a debreceni jótékonysági koncert bevételéből a hátrányos helyzetű gyermekeknek 2 millió forint értékben ajánlott fel tanszereket, cipőket és ruhákat, enyhítve ezzel is a nehéz sorsú családok terhét a szeptemberi iskolakezdés előtt.

Az augusztus 21-én – Erdő Péter bíboros áldásával – a Szent István-bazilikában tartott hangversenyt közjogi méltóságok, miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők és nagykövetek is megtisztelték jelenlétükkel. A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretében közreműködött Komlósi Ildikó Kossuth-díjas operaénekes, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Kiss B. Atilla Kossuth-díjas tenor, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas szoprán, és Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes. A hangversenyen – többek között – Mozart, Bach, Paganini, Vivaldi és Verdi művei csendültek fel, vezényelt Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere.

A Hangok és Harangok fesztiválsorozat nyitókoncertjére két nap alatt elfogyott az összes jegy, így a jegybevételből és a mecénások felajánlásaiból összesen mintegy 20 millió forint adományt sikerült összegyűjtenie Mága Zoltánnak. A telt ház mellett tartott bazilikai koncert bevételéből a hegedűvirtuóz a Hortobágyon hősi halát halt négy tűzszerész családtagjainak nyújt 2 millió forint támogatást, valamint életmentő orvosi műszert vásárol a Heim Pál Gyermekkórháznak. A mecénások felajánlásaiból pedig hozzájárulnak a Szent István-bazilika felújításához és működéséhez. Mindemellett, a hegedűművész több mint ezer hátrányos helyzetű tanulónak ebben az évben is segítséget nyújt az iskolakezdéshez.

A Hangok és Harangok Klasszikus Zenei Fesztivál további állomásán is nemzetközileg elismert művészek, a hazai könnyűzenei élet legkiválóbb előadói lépnek fel. A hangversenyek repertoárja klasszikus és egyházi zenéből, világhírű zeneszerzők műveiből áll majd. A fesztiválsorozat az ország legnagyobb templomaiban kerül megrendezésre – többek között – a Szegedi Dómban, az Egri Bazilikában, a Szombathelyi Evangélikus Templomban, a Győri Székesegyházban, a Miskolci Evangélikus Templomban, a Szolnoki Szentháromság Templomban, a Karcagi Református Nagytemplomban. Horvátországban, az Eszéki Katedrálisban a horvát köztársasági elnök is jelen lesz Mága Zoltán koncertjén, amelyet az árvízkárosultak megsegítéséért rendez.

A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar közreműködésével megvalósuló fesztiválsorozat záró koncertje Erdélyben, Nagyváradon, Tőkés László Európai Parlamenti képviselő, nagyváradi református püspök jelenlétben, szeptember végén lesz.

A Kárpát-medencét átölelő rendezvénysorozat fővédnöki tisztségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vállalta, védnöke pedig Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Fotók: Schumy Csaba

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ