Palya Bea egy percre sem áll meg: mindig valami újon dolgozik. Az energikus művészt ősszel megjelenő albumáról, inspirációiról, az anyaságról és végtelen erőforrásairól kérdeztük.

Árad belőled a pozitív erő, híresen örökmozgó ember vagy, miből tudsz töltekezni?

Egyszerűen szeretem, amit csinálok és tudatosan törekszem arra, hogy pozitív maradjak. Szerencsére a munkám rengeteg energiával tölt fel: természetesen elfáradok, ha 2 nap alatt 3 koncertem van, de maga az az idő, amit a zenével és a zenészeimmel töltök, az nagyon felemelő. Olyan ember vagyok, aki a zenén keresztül kapcsolódik a másikhoz. Az egész zeném erről szól: a párbeszédről, találkozásról azzal, akivel játszom a zenét és azzal, aki engem hallgat.

Nagyon fontos neked a családod: mesélj kicsit arról, ők hogy hatnak a zenédre, mindennapjaidra!

A családom az életem, mindaz, ami éltet, mint a virágnak a föld. Mivel vidéki gyökereim vannak, az evés is fontos eleme az életemnek, az etetés, mint szeretetnyelv nálunk abszolút létezik, anyukám étellel szeret, a legfontosabb kommunikációs csatorna, hogy az ételekről beszélünk. Étkezéseinknek abszolút része az édesség, van nálunk egy, a kürtőskalácshoz hasonló helyi jellegzetesség, a csörögefánk, azt a kislányom is nagyon szerei. A kislányommal a főzés egy közös játék, ami nem a gyors megvalósításról szól, hanem inkább arról, hogy Lili megtanulja, milyen örömmel csinálni bizonyos munkafolyamatokat.

KurtosFeszt_PAlyaB_3

Sokat beszélsz Liliről, aki nagy hatással volt előadói mivoltodra, mindig mondod, hogy mióta anya lettél, tele vagy önbizalommal. Sokan pont anyává váláskor bizonytalanodnak el, nekik mit tanácsolnál?

A húsom, a lelkem a tartalom, amit a dalokba gyúrok, azzal hogy anya lettem, a témák is változtak, de valójában az attitűd változott. Valóban jött egy plusz adag bátorság, ami szerintem összefügg azzal, hogy anyaként megtaláltam egy újabb adag biztonságot és magabiztosságot, nem csak a szerető családomnak, hanem annak is köszönhetően, hogy egy rám bízott feladatot nagyon jól el tudtam végezni. Még ha nehéz is volt, elvégeztem. De ha 3 évvel ezelőtt beszélgettünk volna, nem lettem volna ilyen magabiztos: azt tudnám tanácsolni az akkori önmagamnak, hogy ne akarjak tökéletes anya lenni, mert úgysem leszek az, de a magam tökéletlenségében Lilinek a legjobb anyukája vagyok. Abszolút klisé, de mély tartalma van: minden nő merjen önmagaként a legegyedibb anyává válni. Senki nem lesz tökéletes, de a gyermekének mégis ő a leges-legjobb anyukája.

Mik a terveid az év második felére?

A márciusban megjelent „Tovább nő” című album megjelenése előtt két hónappal már megszületett a legújabb, „Nappali dalok” című album, mely októberben jelenik meg. Ez egy könyvlemez, melynek az volt az alapkoncepciója, hogy a lakás hétköznapi hangjait – például a mosógép zúgását, a kávéfőző hangját – dallá változtattam. Az a reményem és célom ezzel az anyaggal, hogy humort és könnyebbséget csempésszen a családok mindennapjaiba, kicsi és nagy együtt játsszon, kimondottam családi album. Nagyon várom a bemutatását, várom azt a hatást, ami a dalok hallatán történhet a családokkal, nem tudom, hogy mi, de nagyon szeretném, ha mosolyt csalna az arcokra.

KurtosFeszt_PAlyaB_1

Az album mellett is rengeteg tervem van még, lesz például egy észtországi turnénk, és rengeteg koncertünk, fellépünk például október 9-én a 4. Kürtőskalács Fesztiválon a Vajdahunyad Váránál. És elárulom még, hogy a „Nappali dalok” kétrészes lesz, szeptemberben szeretném megírni az „Éjjeli dalokat”.

Tavasszal részt vettél egy francia film, a Django Mélodies elkészültében, ennek mi lesz a sorsa?

Ajándék az életemben ez a film, rejtély, hogyan találtak rám, hogy én játsszam a legendás cigány muzsikus, Django Reinhardt feleségét. Eleinte nem is nagyon akartam vállalni a felkérést, de amikor személyesen találkoztunk Étienne Comar rendezővel és a stábbal, nagyon működött a kémia, úgy tapadtunk egymásra, mint kürtőskalácsra a cukor (nevet). Az év első negyedét töltöttem repdeséssel, január és április vége között, a film év végére készül el teljesen, remélem, Magyarországon is be fogják mutatni, mert fontos témához nyúl, a roma holokauszthoz.

Gyönyörű helyeken, csodálatos emberekkel forgattunk, a stáb egy része világsztárokból, a másik fele szintó roma emberekből állt. A főszereplő például Reda Kateb, aki ezután a film után Wim Wendersszel ment forgatni. Nagyon megérintett a történet, melyben ugyan rengeteg a zene, de nem egy vidám cigányfilm, hisz 1943-ban játszódik, amikor a roma deportálások elkezdődtek. Ez úgy érintette Django életét, hogy a Moulin Rouge-ból a cigánykaravánokig süllyedt vissza. Volt olyan idős szereplő, aki ezt valóban megélte, ez rengeteg mélységet és könnyet jelentett a forgatás mindennapjaiban. Köszönöm az életnek, hogy ennek részese lehettem!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ