A Nemzetközi Arthritis Világnap – idén október 12-én, 20. alkalommal – a sokízületi gyulladásos megbetegedés, az arthritis megelőzésére és kezelési módjaira hívja fel a figyelmet.

A reumatikus jellegű ízületi fájdalmakkal járó megbetegedés Magyarországon 50 000 főt érint – elsősorban 30-50 éves nőket – és további 10-12 000 betegnél még nem diagnosztizálták az arthritist.

A mozgásszervi betegség lényege az ízületi belhártyában hullámzó erősséggel zajló gyulladás, mely az ízületen belül duzzanatot, fájdalmat idéz elő és végeredményben a mozgásban akadályozza a beteg végtagot.

Döntően a kéz és a láb kisízületeinek szimmetrikus gyulladása jellemzi, de a térd-, csukló-, könyök- és bokaízületeket is gyakran érinti. Ritkán egyéb szerveket is megtámadhat (tüdő, szem) és az általános gyulladás következtében az érelmeszesedést is felgyorsíthatja annak összes szív- és érrendszeri következményével.

A gyulladás folyamán termelődő kóros fehérjék és sejtek az ízületi porcot vékonyítják és a csontvégeken csonteróziókat alakítanak ki, ami az ízület teljes tönkremeneteléhez vezethet. Mivel a gyulladásos folyamat következtében kialakuló porckárosodás és a csonteróziók már a betegség korai stádiumában kialakulhatnak, fontos a diagnózis gyors felállítása és a kezelés elkezdése. Megfelelő kezeléssel és életvitellel a csontkárosodás megállítható!

DieteticianConsultation

Mitől alakul ki?

A rheumatoid arthritis pontos oka jelenleg még ismeretlen, de számos kockázati tényező eredményezheti a betegség kialakulását:

  • Előfordulási gyakorisága a kor előrehaladtával nő, azonban 80 éves kor felett nőknél az előfordulási gyakoriság csökken.
  • Fertőzések, különösen bakteriális, vagy virális fertőzések öröklött hajlam esetén beindíthatják a rheumatoid arthritis kialakulását.
  • Cigarettázás huzamos időn keresztül.
  • Bár a betegségre való hajlam öröklődhet, nem feltétlenül alakul ki mindenkinél, akik örökölték ezeket a géneket.

Mit tehetünk ellene?

  • Mozogjunk rendszeresen! Akár séta, akár szobabicikli vagy víz alatti torna – a hangsúly a napi rendszerességen van!
  • Törekedjünk az ideális testsúly elérésére, megtartására!
  • Táplálkozzunk egészségesen: gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában gazdagon.
  • Melegítsük az ízületeinket – ennek legegyszerűbb módja a meleg vizes fürdő. A meleg csökkenti a fájdalmat, ellazítja a feszes izmokat és fokozza a helyi vérkeringést.
  • Hűtsük le a gyulladt területeket – a fájó ízületet mártsuk hideg vízbe. A hideg tompíthatja a fájdalom érzetet, és enyhítheti az izomgörcsöket.
  • Az előírt gyógyszereket szedjük rendszeresen, ne csak amikor a fájdalom már kialakult.

_DSC0064

A Danubius gyógyszállodákban az arthritis kezeléséhez minden adott: szakorvosi konzultáció, hideg és meleg terápiák, mozgásterápia, egészséges ételkínálat. Az egészség iránt elkötelezett szállodavállalat örömmel csatlakozik a 20. Nemzetközi Arthritis Világnaphoz és a világnap hetében gyógyszállodáiban ismeretterjesztő programokat, szakorvosi előadásokat, speciális mozgásórákat, extra vizsgálatokat szervez vendégei számára.

Hévízen többek közt „Könnyű léptek” előadás és ízületkímélő vízitorna, gyertyafényes fürdés, a budapesti Margitszigeten Nordic walking és egészséges ételkínálat, Bükön és Sárváron fizikoterapeutával való konzultáció és vízi torna várja az érdeklődőket. A romániai Szovátán speciális mozgásórákkal, orvosi előadásokkal és vízitornával, a szlovák fürdőhelyen, Pöstyénben gyógyiszapos kinetoterápiás workshopokkal, a csehországi Marienbadban pedig többek közt dietetikusi és orvosi előadással, pilates-szel készülnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ