Úgy tűnik, az időjárás kegyes hozzánk, és hagyja, hogy még egy kicsit kihasználjuk a jó időt. Így aztán nem csoda, hogy rengeteg szuper programot tudunk ajánlani a hétvégére.

Nagykőrösi Arany-napok
Nagykőrös – szeptember 10 – 11.
A rendezvény alapvető üzenete Arany János szellemiségének, kultuszának ápolása, és ehhez kapcsolódóan egy kikapcsolódást nyújtó, hiánypótló kulturális fesztivál megrendezése, mely egyszerre ad teret többféle művészeti ágnak: könnyű-és komolyzenének, képzőművészetnek, irodalomnak, modern-és néptáncnak ötvözve a kulturális, művészi és közösségi élményt, egyedülállóvá téve rendezvényünket a térségben. Ilyen, Arany Jánossal, mint az egyik legnagyobb magyar költővel és irodalmárral kapcsolatos fesztivál korábban nem volt az országban, ezzel egyedülálló programsorozatot kínálva az egész ország lakosságának.

A Magyar Dal napja
Tiszaújváros, Szent István emlékhely – szeptember 11.
Az Énekszó Baráti Kör egyetért Presser Gábor kezdeményezésével, így csatlakozik az országos rendezvényekhez. A műsor összeállításában törekednek a térség alkotóit megszólaltatni.

UjRH- URH, Európa Kiadó és más dalok
Gödör Klub – 2016. szeptember 10., 20:00
Az első koncert középpontjába Kiss Llaci és Salamon András reinkarnációja került, mert bizonyos értelemben ők érkeznek a legmesszebbről. 1980-ban volt az URH, a magyar alternatív szcéna rövid életű, de mégis egyik legmeghatározóbb zenekarának első koncertje. Fél éves intenzív underground zenélés után az URH feloszlott és átalakult: lett belőle Európa Kiadó és Kontroll Csoport, majd Sziámi.

URH4

Kenutúra a Kis-Dunán
Ráckeve, Kis-Duna – 2016. szeptember 7.
A Kis-Duna mentén fekvő Ráckeve természeti környezete egyedülálló Magyarországon: szigetek, öblök, lagúnák teszik izgalmassá a vízi életet, a víz minősége évek óta kiváló.
A szinte mozdulatlan Kis-Duna kiváló sportolási lehetőségeket teremt. A szeptember 7-én induló, egy napos könnyed kenutúra-sorozat Ráckevét és környékét mutatja be a viziélet szépségeivel. A túrát azoknak ajánljuk, akik csak most ismerkednek a kenuzással, és egy szép napot szeretnének eltölteni a természetben a vízen.

25.Budapest Borfesztivál
Budavári Palota – szeptember 8-11.
Az európai viszonylatban is különleges, évente több száz kiállítót felvonultató és több tízezer látogatót vonzó Budavári Borfesztivál a mai napig Európa egyik meghatározó szabadtéri bor-gasztronómiai rendezvénye.

Szigetköz ízei, Vármegye borai Fesztivál
Mosonmagyaróvár – szeptember 9-11.
A rendezvény célja, megszólítani a hazai és határokon túlról érkező, borokat kedvelő, a gasztronómia iránt érdeklődő és szórakozni vágyó közönséget. A program része: magyar hagyományos portékák árusítása, hagyományőrző játékok, magyar vásári gasztronómia bemutatása, magyar borok és pálinkák, magyar fellépők.

1.Kiskörei Csülökfőző Fesztivál
isköre, Szabadvizű Strand – szeptember 10.
Immáron IX. alkalommal kerül megrendezésre a csülökfőző fesztivál, amely visszakerült szeptemberi időpontjába. Estére érkezik Deák Bill Gyula, aki az egész napos fáradalmakat feledteti el a sokatmondó dalaival.

_ZZS7648

XIV. Csepel-szigeti Halászléfőző Verseny
Kéktó Szabadidő Park, Szigetszentmiklós Diófa utca 3. – 2016. szeptember 10.
2016-ben tizennegyedik alkalommal kerül sor hagyományosan szeptember második szombatján a Csepel-Szigeti Halászléfőző versenyre. Évek óta egyre többen jelentkeznek e kedvelt gasztronómiai megmérettetésre. A jó hangulat, a megnyerhető díjak mellett a szabadtéri főzés élménye vonzza a csapatokat a Kéktóra ilyenkor.

Badacsonyi Szüret
Badacsony – szeptember 9-11.
A rendezvénysorozat keretén belül bemutatásra kerül a híres badacsonyi ürmös bor, amit mind a mai napig Szegedy Róza receptje alapján készítenek.

XII. Fehérvári Lecsófőző Vigasság
Székesfehérvár – szeptember 10.
Hagyományos, gombás, babos, francia, tarhonyás, tojásos, barackos, netán paleo? A lecsófőző hétvégén több száz bográcsban, megszámlálhatatlan variációban rotyog a híres magyar ételklasszikus. Kóstolja meg, mit főz a királyok városának Lecsókirálya! A régi receptek nem csak a konyhában újulhatnak meg. A Fehérvári Lecsófőző Vigasság ínycsiklandó illatokat árasztó utcáin évről évre több száz csapat verseng a Lecsókirály címért annak reményében, hogy eltalálja, melyik ízkombináció lesz a közönség és a város szakácsaiból álló zsűri kedvence. A kétnapos főzőverseny két helyszínen, két színpadon gasztronómiai bemutatókkal, családi programokkal és kézműves kirakodóvásárral egészül ki.

Őszi Kaktuszkiállítás és Vásár
ELTE Füvészkert, Budapest – szeptember 9-11.
Afrika szukkulensei között találunk apró, pár centiméteres parányokat és hatalmas, fákká fejlődő óriásokat, gömböket, palackokat, és a földfelszín alá rejtőző ablakos növényeket és tövisekkel-tüskékkel felvértezett marcona példányokat. Az esemény látogatói megismerkedhetnek e csodás növényritkaságokkal, valamint kedvükre válogathatnak több hazai kaktuszkertész eladásra kínált növényei közül.

kaktusz

Balatonman Füred triatlon fesztivál
Balatonfüred – szeptember 9-11.
A BalatonMan célja, hogy a sokak által kedvelt triatlon sportágat még tovább népszerűsítse, illetve az azt már ismerők számára megfelelő rendezvényt biztosítson a megmérettetésre. Több távon (közép-, rövid, irontáv), gyönyörű környezetben biztosított körülmények között zajlik a verseny, mely már Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő versenyévé vált.

Szüreti Napok
Tihany – szeptember 9-11.
A hagyományos Tihanyi Szüreti Napok régi múltra tekintenek vissza, melynek programjai a szezon meghosszabbítását célozzák, igazi látványosságot kínálva az idelátogató turisták számára. Ezt a rendezvényt a Hegyközséggel, a Lovas klubbal közösen rendezzük, így lehetőség nyílik a boros gazdák bemutatására és a Lovas klub felvonulására. Ez a nap a mulatozásé, néptáncosaink menettánca, az Asszonykórus dalolása a menetben olyan látványosság, amelyek gazdagítják a felvonulást. Ezen a programon minden tihanyi részt vesz, de mellettük a turisták sokasága igazi nemzetközi kavalkádot jelent. Évek óta egyik leglátogatottabb rendezvényünk.

Szeniortánc-találkozó
Budapest, Csillebérc – szeptember 9.
Budapesten kerül megrendezésre Magyarország első nagyszabású Szeniortánc-találkozója, amelyre több száz érdeklődőt várnak a szervezők. A kifejezetten az idősebb korosztály számára kifejlesztett szeniortáncot bárki ingyenesen kipróbálhatja a Csillebérci Szabadidő Központban szeptember 9-én, pénteken 12 órától. A nagyszabású találkozó fővédnöke Endrei Judit, szakmai irányítója pedig Csirmaz Szilvia, Magyarország egyetlen hivatalos szeniortánc-oktatója.

18.Szolnoki Gulyásfesztivál
Szolnok, Tiszaliget – szeptember 8-11.
Szolnokon idén 18. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Gulyásfőző-és Hagyományőrző Fesztivál. Az ínycsiklandó ételkínálat mellett borok és egyéb italok széles választéka várja a résztvevőket. A gasztronómiai programokon túl magyar népzenei és néptánc bemutatók, kézművesek és minősített áruk kirakodó vására, gyermekprogramok, közönségműsorok is szórakoztatják a vendégeket.

IF

Szüreti felvonulás
Balatonalmádi – szeptember 10.
A helyi lakosok által – az újbor kedvéért és tiszteletére, valamint sokunk örömére – szervezett őszi eseményt fúvószenekarral, mazsorett- és népi táncosok fellépésével tarkítottuk.

SVÉT
Veszprém – szeptember 11.
15 séf, 15 étterem, 1 világnézet – azaz Stílusos Vidéki Éttermiség. Debrecen, Palkonya és Pannonhalma után a veszprémi várba érkezik a vidéki vendéglátás színe-java, hogy egy nap alatt mutassák meg, mit gondolnak a vidéki vendéglátásról. A vidéki éttermeket egybefogó szervezet – a SVÉT – nem akárkiket vesz fel tagjai közé: legfontosabb a jó hangulatú, szívélyes vendéglátás. A minőségi alapanyagokat használó éttermek a helyi, kulináris hagyományok figyelembe vétele mellett nagy hangsúlyt fektetnek a haladó szellemiségű konyhatechnológiára is.

Libafesztivál
Kiskunfélegyháza, Kazinczy utca, Korona utca, Kossuth utca – szeptember 9-10.
A kiskun régió egyik legjellegzetesebb, legsajátosabb gasztronómiai fesztiválja a Kiskunfélegyházi Libafesztivál. A környéken több évszázados múltra tekint vissza a lúdtartás, s ehhez igazodott a környék gasztronómiája is. A vendégek a fesztiválon megkóstolhatják a híres félegyházi libamájat, az elmaradhatatlan libazsíros kenyeret és libatepertőt.

Room Service band koncert
Városliget – szeptember 9.
Szeptember 9-én hatalmas bulival és vendégfellépőkkel búcsúzik a Városligeti Sörsátortól Európa leghíresebb Bryan Adams tribute zenekara, a Room Service band.
Bár sokáig reménykedtünk abban, hogy a Városligeti Sörsátor valahogy mégis megmenekül a bezárás és a bontás elől, most már biztos: búcsúznunk kell egyik kedvenc koncerthelyszínünktől. Ezt viszont nem szomorkodva, hanem egy óriási, vidám buli keretében szeretné megtenni a Room Service band, Európa legismertebb Bryan Adams tribute zenekara.

roomservice

Szüreti Felvonulás és Bál
Balatonfenyves – szeptember 10.
Az idei évi nagyszabású szüreti felvonuláson lovas kocsik, hintók, lovasok és traktorok haladnak végig a település területén. A hagyományoknak megfelelően a vendégek mezítláb taposhatják a leszüretelt szőlőt, és a friss must kóstolására is lehetőség nyílik. A szüreti hangulatot hagyományőrző egyesületek néptánc-, és népdal bemutatói, valamint operett-, és nótaműsor biztosítják.

Zrínyi Napok
Szigetvár – szeptember 6-11.
Kézműves vásár, hagyományőrző hadijátékok, végvári katonák tábori élete csatákkal, középkori kalandozások, interaktív történelemóra, népi játszótér, póni lovaglás, korhű gyermekjátékok és népszokások a szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából.

Bioétel- és Borfesztivál
Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3. – szeptember 9-11.
Hajdúszoboszló őszi gasztrokulturális rendezvényén a bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek és a kiváló magyar pincészetek borai kerülnek a figyelem középpontjába.
A fesztivál három napján a vendéglátók pultjainál kizárólag bio élelmiszerekből készült ételek bő választékából választhatnak az idelátogatók. A finom falatokat az ország különböző tájairól érkező vörös, fehér és rosé borokkal kísérhetik le a vendégek. A rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok teszik még érdekesebbé.

XIX. Szarvasi Szilvanapok
Szarvas – szeptember 9-11.
A város egyik legnagyobb volumenű programja és Szarvas legfontosabb gasztrokulturális eseménye egyben, amely a szarvasi hungarikumra, a szarvasi szilvára épül. A szarvasi Szilvanapokon a hagyományok jegyében felvonultatják a tradicionális szilvás ételeket, italokat – szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, az elmaradhatatlan szilvapálinka pedig szintén szerepel a kóstolható helyi különlegességek között. A résztvevők nem csak elleshetik a hagyományos szarvasi szilvalekvár elkészítésének módját, de maguk is bekapcsolódhatnak a lekvárfőzésbe.

szilva

Mézfesztivál
Kaposvár – szeptember 9-10.
A fesztivál idején Kaposváron minden a mézről szól. A méhészek szakmai találkozója mellett a mézlovagrendi felvonulás, méz és méhészeti termékek vására, és kulturális programok várják az érdeklődőket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ