A világon mindenki egyetért abban, hogy az igazi olasz kávé a presszókávé. Az eszpresszóhoz  kötődik az olasz kultúra egyik legfontosabb szertartása. A szó jelentése annyit tesz: „rendelésre készült”. A gyorsan lefőzött presszókávé az olaszok első reggeli itala, amelyet Itáliában hagyományosan kávézóban fogyasztanak el reggelijük mellé.

A kávézás ma már a Föld minden részén a reggeli szertartás egyik fontos része, elengedhetetlen ahhoz,  hogy jól induljon a nap! A világ népessége évente több mint 20 milliárd csésze kávét fogyaszt, így a Lavazza büszke arra, hogy reggelente elsőként köszöntheti a kávéfogyasztókat. Ahhoz azonban, hogy valóban jól kezdődjön a nap, a reggeli kávénak is kiválónak kell lennie! A tökéletes eszpresszó-élmény megvalósítása nem is olyan könnyű feladat. Vajon hogyan ismerhetjük fel az igazi presszókávét?

  1. A hely varázsa

Az első élmény akkor kezdődik, amikor az ember belép a kávézóba. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy a helyiség, a legfontosabb, hogy tiszta és barátságos legyen, sőt a barista vagy a felszolgáló kedvessége is alapkövetelmény. A részleteken igen sok múlhat!

  1. A tökéletes csésze

A csésze fontos szerepet játszik a kávé élvezetében. Lehetőleg fehér kerámiából készüljön, és csonka kúp formájú legyen, hogy kemény maradjon a kávé habja. Könnyűnek kell lennie, kézre álló füllel és vékony peremmel.

Extra tipp: a presszókávés csésze ideális hőmérséklete kb. 40°C.

  1. A víz dilemmája

Az olasz kávézókban az eszpresszó mellé általában egy pohár vizet is felszolgálnak. Gyakori hiba hogy a vendég a kávé után fogyasztja el a vizet. Előtte kell meginni, hogy a szájpadlást leöblítve, a maga teljességében tudjuk élvezni a presszókávé ízét és aromáját.

  1. Érezzük a kávé illatát!

Fontos, hogy ízlelés előtt álljunk meg egy pillanatra, és élvezzük pár másodpercig a kávé illatát, valahogy úgy, ahogy a sommelier is teszi a borral. A tökéletes eszpresszónak intenzív az illata, virágra és csokoládéra emlékeztető jegyekkel.

game

  1. Tökéletes krémesség

A tökéletes presszókávé „koronája” az élénk mogyorószínű krém pirosas visszatükröződésekkel.

2-3 mm vastag, és az ital kb. 10%-át teszi ki a tetején.

Extra tipp: a krémnek tömörnek kell lennie, és sokáig meg kell maradnia. Elég keménynek kell lennie ahhoz, hogy pár pillanatig megtartsa felületén a kristálycukor szemcséit.

  1. Az aroma

Néhány jellegzetes íz már az első korty után kiérezhető. Először is a pörkölés íze, amely a pörkölési folyamat során keletkező aromáknak köszönhető. Ha a kávé jó minőségű, akkor lassan kiérezhető a gyümölcsös aroma, virágra emlékeztető jegyekkel, csokoládés és vaníliás árnyalatokkal. A frissen sült kenyérre emlékeztető jegyek szintén a pörkölés kiváló minőségére utalnak.

  1. Tökéletes test

A tökéletes presszókávé robosztus, telt és bársonyos. Ezeket a jellemzőket a kávébabban található fehérjék, zsírok és cukrok határozzák meg. A titok nyitja: mindig pontosan a megfelelő mennyiségű kávét kell megőrölni.

  1. Utóíz

Az eszpresszó aromája állandó és hosszan tartó. Az utóíznek enyhén kesernyésnek kell lennie, csokoládéra és vaníliára kell emlékeztetnie.

  1. Cukor és tej nélkül

A puristák tej és cukor nélkül isszák az eszpresszót, hogy ne változtassák meg a kávé esszenciáját, és az eredeti zamatot megtartva még tovább érezhessék a kávé ízét. A presszókávé fogyasztásának azonban az élvezetről kell szólnia, ezért ízlés szerint némi cukor engedélyezett.

  1. Gyakorlat teszi a mestert

Az igazi kávé felismerése nem könnyű feladat: időre és sok tapasztalatra van hozzá szükség. Fenti tippjeinket követve azonban mindenki egyszerűbben felismerheti a tökéletes feketét, és olasz módra élvezheti az eredeti eszpresszó aromáját!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ