Október második hétvégéjén a hagyományokhoz hűen ismét kürtőskalács illat lengi be a Vajdahunyadvárát, ugyanis jön a 4. Kürtőskalács Fesztivál. Lázár Chef ennek örömére Tóth Andit, Lábas Vikit, Fenyvesi Zolit és Mujahid Zolit avatta be a kürtőskalács-készítés rejtelmeibe. Az idei Kürtősfeszt különlegessége, hogy a Nagy Közös Sütés résztvevői megrajzolják Magyarország kürtőskalács térképét, valamint a megsütött kürtőskalácsok egy részéből elkészítik Lázár Chef-fel az ország kürtőskalács tortáját.

„Nagyon örülök, hogy én lehetek az idei Fesztivál házigazdája, ugyanis amellett, hogy tudok  és szeretek is kürtőskalácsot készíteni, sok személyes élmény fűz az erdélyi-magyar finomsághoz. Amerikába például évekkel ezelőtt az elsők között vittem ki az ínycsiklandozó édességet, 1547 kalácsot sütöttem ott és mindenki csodájára járt. Tavaly Svédországban pedig egy nemzetközi versenyen különdíjat is nyertünk a kürtőskaláccsal. Persze nekem is vannak kisebb titkaim, például, hogy sose készítsünk keveset – mosolyog Lázár, miközben lázasan siríti a kürtőst.

„A család kedvence egyébként a fahéjas, a diós, a vaníliás és még sorolhatnám, mindet egyformán szeretjük, sőt gyakran készítünk is otthon a Bake’n’Roll segítségével. Próbáltam kísérletezgetni az ízekkel, de én még mindig arra szavazok, hogy vágjuk 3-4 részre, töltsük meg egy finom krémmel és szórjunk rá gyümölcsöket. Így mindenképp isteni az összhatás. Aki pedig élesben is szeretne hasonló csodakalácsokat készíteni, mindenképp látogasson el október 7-9. között a 4. Kürtőskalács Fesztiválra és szombaton vegyen részt a Nagy Közös Sütésen, ahol a sztárcsapatok is összemérik a tudásukat” – biztat mindenkit Kovács Lázár, az idei esemény házigazdája.

kurtoskalacs_18

A 4. Kürtőskalács Fesztivál mottója: „Kürtöld világgá! Kürtőskalács – csodakalács”. A kürtőskalácsot tavaly decemberben hungarikummá is nyilvánították, ezért a Földművelésügyi Minisztérium és  a Hungarikum Bizottság is támogatja a rendezvényt.

„Szeretnénk, ha mindenkihez eljutna ország-és világszerte, hogy a kürtőskalács igazi hungarikum, egy mennyei édesség, ami köré érdemes egy fesztivált szervezni. Ez egy olyan finomság, – ahogy a mottó is mondja, csodakalács – amit hazánk minden részén ismernek és szeretnek, sőt külföldön is egyre többen tudják, mi az a kürtőskalács. Idén még több kürtőskalács-készítő standdal készülünk. A hagyományos  ízesítésű és méretű, faszénparázson sült kürtőskalácsok mellett, lesz glutén és laktózmentes, cukormentes, lesznek különleges ízek, csak a legnépszerűbbeket említve: málnás, citrusos, csokicseppes, de a kürtőskalácsból készült ínyencségek sorát is bővítjük: Kürtős Csapágy, Kürtős Krémes , Kürtős Fondue, és Kürtős Fagyi mellett az idei újdonság a Kürtős Mézes. A Fesztivál legnagyobb szenzációjának tartott jótékonysági Nagy Közös Sütésen szeretnénk megrajzolni Magyarország kürtőskalács térképét, valamint Lázár Chef-fel elkészítjük az ország kürtőskalács tortáját, amely várhatóan 100 kürtőskalácsból készül majd és legalább egy méter magas lesz. Természetesen minden nap változatos koncertek szórakoztatják majd a kilátogatókat, pénteken többek között a Margaret Island zenekar, szombaton Tóth Andi és Tóth Vera, vasárnap pedig a világzenei napon Palya Bea és zenekara lép színpadra” – mesél a Fesztiválról András Tünde, rendezvényigazgató.

kurtoskalacs_74Tóth Andi, az X-faktor 5. évadának győztese ugyan nagyon szereti a házias ízeket, de a konyhatündér szerepet inkább meghagyja az édesanyjának.

„Ott születtem, ahol a kürtőskalács is, így erdélyiként hamar a szívemhez nőtt ez a finomság. Mivel kevésbé tehetős családból származom, régebben mindig csak nyaranta ehettünk 1-2 kalácsot a bátyámmal, de szerencsére ez ma már másképp van. A kürtőskalács zabáló szokásunkat azóta is őrizzük” – mondja Tóth Andi, aki október 8-án új dalát is elénekli a Kürtőskalács Fesztiválon.

A fonyódiak és a balatoniak is imádják a kürtőskalácsot, nálunk szerda és szombat a piacnap, amikor lehet kürtőskalácsot kapni, ez igazi ünnep. Anyukám már mindig korán kipattan az ágyból, hogy beszerezze a finomságot és mindig ezzel lep meg minket, ha ott próbálunk a srácokkal” – meséli Lábas Viki, a Margaret Island együttes énekesnője.

Mujahid Zoli ugyan 11 éves koráig külföldön élt, de amikor Magyarországra érkezett, egyből beleszeretett a kürtőskalácsba, míg Fenyvesi Zolit, a Tiszta szívvel c. film főszereplőjét vérbeli csepeliként hódította meg az erdélyi-magyar desszert. Zoli ugyan nem édesszájú, de a kürtőskalácsnak ő sem tud ellenállni.

„A 4. Kürtőskalács Fesztivál központi eleme ugyan a kürtőskalács lesz, de a sós finomságok kedvelői is megtalálják majd a Fesztiválon a kedvenceiket, ugyanis megnyílik a Faszénen Sült Ételek Udvara, ahol a grillezés kultúráját szeretnénk egy kicsit közelebb vinni a látogatókhoz, melyhez elengedhetetlen a jó minőségű faszén használata. Ezért Serényi Zsoltot, a Tetovált Séfet kértük fel, hogy naponta többször különleges grillbemutatókat tartson a grill ételek szerelmeseinek. Ezen túl lesz Csináld magad! sátor, ahol el lehet sajátítani a kürtőskalács készítés tudományát, míg a legkisebbek a Gyerekligetben kapcsolódhatnak ki. A tavalyi évekhez hasonlóan most is egy családbarát, ízletes, hangulatos Fesztivállal készülünk” – teszi hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

kurtoskalacs_8

A 4. Kürtőskalács Fesztivál házigazdája Kovács Lázár – Lázár Chef, fővédnöke dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ