2016 szeptember 3-8 között, a kirgizisztáni Isszik-tó (Issyk-kul) partján, valamint a Kircsin-völgyben (Kyrchyn-canyon) rendezték meg második alakalommal, a nomád sportok nagyszabású világjátékát. Az alábbi cikkünkben “Nomád Olimpiáról” és a magyar csapat sikereiről olvashatnak részletesebben.

A sport és kulturális rendezvényen a házigazdák mellett 53 ország sportolói és küldöttei vettek részt a Nomád Világjátékokon (kirgizül: Дүйнөлүк Kөчмөндөр Oюндары, angol: World Nomad Games) A rendezvényt a kirgiz állam költségvetése és több nemzetközi szervezet és cég szponzorálta. A rendezvényt a kirgiz elnök, Almazbek Atambaev nyitotta meg egy rendkívül látványos és nagyszabású megnyitón az Isszik–tó (Issyk-kul) északi partjára épített hatalmas új stadionban, Cholpan-ata városában.

Magyarországot a kirgiz rendezők felkérésére a Magyar Turán Alapítvány (a Magyar Törzsi Gyűlés – Kurultáj főszervezője) által delegált válogatott, valamint a magyar bothúzó válogatott (mas-wrestling) képviselte. A magyar küldöttség összesen 28 főből állt. A kirgiz főszervezők megtisztelő felkérése jóvoltából a Magyar Turán Szövetség lovasharc válogatottja tartotta a Kircsin-kanyonban a hagyományőrző játékok megnyitóünnepségén az egyik főbemutatót, amelyen jelen volt Kirgizisztán kulturális minisztere, sport és oktatási minisztere, nemzetközi szervezetek küldöttei, több mint 10 ország  diplomatái, Magyarország kazakisztáni nagykövete és a magyar külügyminisztérium három fős küldöttsége.

magyarcs40

A nagysikerű bemutatót a több ezer fős nézőközönség tomboló tetszésnyilvánítással fogadta, majd ezt követően a főszervezők és Kirgizisztán legfelsőbb vezetői is köszönetet mondtak Bíró András Zsoltnak a magyar delegáció vezetőjének.

A rendezvényre felépült egy hatalmas és rendkívül korszerű, több tízezer ember befogadására alkalmas sport létesítmény egy fedett és nyitott stadionnal és lóverseny pályával, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az Isszik-tóra. A Nomád világjátékok versenyei két helyszínen zajlottak. Egyrészt Cholpan-ata városában az új stadionban és a lovas pályán. Másrészt létrehoztak egy hatalmas nomád tábort a Kircsin-völgyében (kb. 45 km Cholpon-ata várostól keletre) a 2-3 ezer méter magas hegyek között húzódó festőien gyönyörű völgy fennsíkján.

A hagyományos nomád táborban több mint 300 jurtát állítottak. Felépítettek egy hatalmas fa lelátót, 3 nagy fakapu rendszert és egy fa emelvényen elhelyezkedő hatalmas káni (uralkodói) sátrat, több mint 10 óriási vezéri sátrat és rengeteg kiállító jurtát. A hagyományos nomád sportversenyek mellett a hagyományőrzők (lovas íjászok, sassal vadászók, agarászok, kézművesek, népzenészek) nagy találkozója is ezen a helyszínen került megrendezésre. Kirgizisztán minden megyéje épített kiállító jurtát és műsorteret, kézműves kirakodó vásárt tartott (ahol a farkas prémektől kezdve a leggyönyörűbb nemez szőtteseken át a nyergekig minden kapható volt). A hagyományőrző táborban zajlottak a nomád vadász versenyek, (kirgizül: salbuurun), ezen belül a sassal vadászók (kirgizül: burkut saluu) és az agárral vadászók (kirgizül: taigan jarysh) a lovasíjász (jaa-atuu) és gyalogos íjász (jaa) versenyek, valamint innen rajtoltak el a távolsági lovasverseny (22km) résztvevői is. A várostól való nagy távolság ellenére is, több mint tízezer ünneplő és néző érkezett a völgybe.

kircsin2

Cholpan–ata város stadionjai adtak helyet a kök-börü (köböre) versenynek, a lovas gyorsasági versenyeknek (at–chabysh) az ordo játéknak (tradicionális ügyességi társas-csapatjáték) és a tradicionális birkózásoknak (kirgiz kuresh, kazak kuresh, goresh-türkmén birkózás, gylesh-azeri birkózás, alish-övbirkózás) valamint a szomszédos hotel konferencia termében zajlottak a tradicionális nomád szellemi társasjátékok vetélkedői: toguz-korgool és mangala.

A díszmegnyitón szereplők és a bemutatózók mellett a magyar küldöttség egy 13 főből álló sport csapatot is magába foglalt, amely révén a magyarok  7 sportágban is versenyeztek (lovasijászat, tradicionális íjászat, íjász távlövés, lovas birkózás, kirgiz birkózás, övbirkózás, bothúzás).

A magyar sportolók rendkívül sikeresen szerepeltek, és a kis létszám ellenére (a közép-ázsiai országok száz főt meghaladó delegációkkal vettek részt) Magyarország nagyon előkelő helyre került az éremtáblázatban is. A legnagyobb siker, hogy az egyik legfontosabb nomád sportban a lovasíjászatban magyar győzelem született Vermes István jóvoltából, és a bronzérmes is egy magyar – a győztes fia – Vermes Balázs lett.

kokboru

Tradicionális íjász távlövésben Szabó József bronzérmet szerzett. Tradicionális kirgiz birkózásban (kyrgyz kurosh) Hagyó Gábor és Tóth Róbert is bronzérmes lett. Juhász Dominik pedig bothúzásban lett szintén bronzérmes.

Sportolóink összesen 6 érmet szereztek (1 aranyérem. 5 bronzérem). További magyar siker hogy Szlovákia képviseletében is főleg felvidéki magyar hagyományőrzők versenyeztek, és az éremszerzők (3 db érem) mindegyike magyar. A versenyeket valamint a nyitó és záró ünnepséget is nagy létszámú nézősereg követte figyelemmel. A rendezvény rendkívül látványos volt és jó hangulatban zajlott, magas színvonalú szervezés és kiemelkedő biztonsági intézkedések mellett.

A rendkívül látványos és változatos zenei műsorokkal tűzdelt záróünnepség előtt tartották a lóverseny pályán a kök-börü (magyarul: köböre, kazakul: kök-par tadzsikul: buszkashi) döntőt amely a kirgizek egyik nemzeti sportja (csakúgy mint a kazakoknak és az üzbégeknek is). A köböre egy rendkívül látványos és izgalmas, lovas ügyességi és stratégiai csapat játék. A rendezvény szabályi alapján a játékot két 6 fős lovas csapat játssza (6 fő cserejátékossal) egymás ellen. A mérkőzésen egy (élettelen) kecskét kell megszerezni, megtartani és a csapattársak segítségével az ellenfél lovasait kicselezve, el kel juttatni az ellenfél térfelének ”kapujába” (a versenyen ez egy védőgumikkal körülvett kb 2 méter átmérőjű mélyedés).

kircsin

A döntőt a két nagy rivális, a házigazda Kirgizisztán és a döntőig magabiztosan masírozó Kazakisztán válogatottja játszotta. A több mint húszezres szurkoló, tomboló közönség előtt, hatalmas küzdelemben Kirgizisztán 15:4  arányú győzelmet aratott.

A világ vezető hírcsatornái is beszámoltak a különlegesen látványos Nomád Világjátékokról, amely magas színvonalával szép példát mutatott a hagyományőrzés és a sport korszerű kapcsolatáról, valamint bizonyította, hogy Kirgizisztán a legmagasabb színtű rendezvények megtartására is képes. A tervek szerint két év múlva 2018-ban újra megrendezik a Nomád Világjátékokat.

Forrás: Kurultaj.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ