Mi a szerepe bőrünknek a mindennapokban? Milyen hatással van a személyes kapcsolatainkra és miként járul hozzá akár az első benyomás kialakulásához? Milyen gyakran, mivel érdemes ápolnunk, és hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb testápolót? Erre és sok más érdekes kérdésre ad választ Istenes Kata, az AVON bőrápolási szakértője.

Alapvető biológiai funkcióját tekintve a bőr, testünk legnagyobb kiterjedésű szerve, szervezetünk elsődleges védelmi vonala, mely megóv bennünket a külső környezeti hatásoktól. Szépségápolási szempontból ugyanakkor már bőrünk kinézetével is benyomást teszünk másokra, így az már az első találkozás vagy akár egy kézfogás alkalmával beszél rólunk. A szép bőr ma már elengedhetetlen része az igényes megjelenésnek, hiszen bármilyen szép ruhát és kiegészítőket öltünk is magunkra, az mit sem ér, ha bőrünk alatta nem közvetíti ugyanazt az igényességet. Napjaink trendjeit követve ráadásul mi is egyre többet láttatunk magunkból, például szívesen villantjuk meg vállunkat, lábainkat. Ehhez elengedhetetlen, hogy bőrünk szép és ápolt külsejű legyen. Ezt a hatást leginkább kellő hidratációval tudjuk elérni.

Bőrünk, mint sejtjeink nagy része folyamatosan megújul. A legfelső hámréteg átlagosan 28 naponta cserélődik le, amikor a sejtek elvesztik nedvességtartalmukat, így kiszáradnak, elhalnak, majd lehámlanak. Ilyenkor bőrünk szárazabb, érdesebb tapintású, fakó, szürkés árnyaltú lehet. Ez egy természetes folyamat, mely ellen nem tehetünk semmit, nedvességpótlással viszont látványban késleltethetjük ezt a leválást, illetve egyúttal komfortérzetünket is javíthatjuk. A folyamatos ápolástól ugyanis sokkal kellemesebb, puhább tapintású lesz a bőrünk, ami pedig garantáltan jó érzéssel tölt el bennünket, amikor hozzáérünk.

avon2

A nedvességpótlást kétféleképpen történhet. Egyrészt nagyon fontos a belső hidratáció, azaz ügyeljünk arra, hogy naponta megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be szervezetünkbe. Ez azért lényeges, mivel egy felnőtt ember testtömegének mintegy 60-65 százaléka víz, illetve sejtjeink többségének is legfőbb alkotója. Így sokszor akár már egy pohár folyadék is csodákat művelhet. Másrészt, bőrünk külső ápolásra is szorul, amit leginkább testápolók használatával tehetünk meg. Itt viszont felmerülhet az a kérdés, hogy hogyan válasszuk ki bőrünk számára a legmegfelelőbbet.

Az elsődleges elvárás egy testápolóval szemben, hogy gyorsan beszívódjon, kellemes legyen az illata, és hogy értékes összetevőkből álljon. Utóbbi különösen fontos, mivel ez játszik közre abban, hogy mennyi ideig tart, mennyire hatol mélyre és milyen hosszan fejti ki a hatását a hatóanyag. Az AVON új Nutra Effects testápolói  különleges aktív magokat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy az aprócska magokból különleges eljárással vonják ki a hatóanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, amit ezt követően nagyon könnyen tud hasznosítani a szervezet. Többek között ennek köszönhető, hogy a Nutra Effects testápolók gyorsan beszívódnak, és akár 48 óráig is hidratálják a bőrt. Az új testápolók további előnye, hogy enyhén illatosítottak, nincs bennük színezék illetve parabén- és ftalát mentesek, azaz nem tartalmaznak olyan tartósítószert, melyre sokan allergiásak. Így érzékeny bőrűek is használhatják.

avon1

A szakértő szerint az egyik legfontosabb szempont a választás során, hogy bőrtípusunknak megfelelően válasszunk testápolót. Arcunkkal ellentétben itt szerencsére nincs olyan nehéz dolgunk, hiszen testünkre nem annyira jellemző a zsíros, pattanásos bőr – néhány kritikus hely kivételével, mint például a hát. Ezért a testápoló kiválasztásánál elsősorban bőrünk szárazságának mértékét kell felmérnünk.

Amennyiben normál, enyhén száraznak érezzük bőrünket, abban az esetben válasszunk egy könnyű állagú, hidratáló testápolót. Erre kiváló az új Nutra Effects termékcsaládon belül az Intenzív hidratáló testápoló vagy a Selymesen hidratáló többfunkciós testápoló, amelyek chia magkivonatot tartalmaznak. A chia magok rendkívül sok vizet tudnak megkötni, így azonnal pótolják bőrünkben az elvesztett nedvességet.

Amennyiben ennél szárazabb, érdesebb a bőrünk tapintása és még esetleg húzódik, viszket vagy hámlik is, akkor egy kicsivel tartalmasabb testápolót érdemes választanunk. A Nutra Effects Mélytápláló testápoló egy gazdagabb, táplálóbb krém, amely mandulaolajat rejt magában. Ez rendkívül jól nyugtatja a kiszáradt bőrt, ráadásul enyhe feszesítő hatása is van.

avon3

Amennyiben úgy ítéljük meg bőrünk állapotát, hogy az már extrémen száraz, szinte pergamenszerű, repedezett és nagyon húzódik, akkor egy még gazdagabb krém mellett döntsünk, mint például a Nutra Effects Intenzív regeneráló testápoló. Ez ugyanis a marulaolaj mellett lenmagolajat is tartalmaz, amely annyira tápláló, hogy sokan modernkori multivitaminként is emlegetik.

Amennyiben megtaláltuk a számunkra ideális testápolót, használjuk azt bőrünk állapotának és közérzetünknek megfelelően. Amennyiben szárazabb a bőrünk érdemes legalább naponta egyszer alaposan bekrémezni. Fordítsunk különleges figyelmet az olyan területekre is, mint például a könyök-, az ujjaink közti vagy a körömágyunk bőre, melyek sok esetben extrém módon kiszáradhatnak. Érdemes például minden zuhanyzás után testápolót használni, hiszen ezzel azonnal ellensúlyozhatjuk a víz szárító hatását. Az, hogy ezt reggel vagy este tesszük, azt mindenki döntse el saját kedve és belátása szerint. A lényeg, hogy végeredményben jól érezzük magunkat saját bőrünkben.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ