Bár az idő kissé fagyosra fordult, ez egyáltalán nem jelenti, hogy otthon kéne gubbasztanunk – sőt, használjuk ki a hétvégét egy kis kalandozásra.

CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
Budapest – 2016. október 7 – 23.
Immár 25. alkalommal kerül megrendezésre 2016. október 7. és 23. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A negyed évszázados múltra visszatekintő, a Müpa és a Budapesti Turisztikai- és Fesztivál Központ együttműködésében megvalósuló eseménysorozat 17 napja alatt ismét a kortárs művészeteké lesz a főszerep a fővárosban: a kortárs komolyzenétől a színházi bemutatókon és könnyűzenei koncerteken keresztül, újcirkusz- és táncelőadásokon át a képzőművészetekig. A középpontban a 135 éve született Bartók Béla művészete, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a magyar–lengyel szolidaritás éve áll, de itt lesz velünk a Yellowjackets, lesz idén is Art Market Budapest, találkozhatunk utcai programokkal és Krzysztof Pendereckit is Budapesten üdvözölhetjük. Ebben az évben is többek között a Müpa, a Zeneakadémia, az A38 Hajó, a BMC, a Várkert Bazár, a Pesti Vigadó, az Akvárium, valamint a Millenáris és a Bálna ad otthont az eseményeknek.

14

Szüreti Forgatag
Szigetújfalu utcái – október 8.
A hagyományos felvonulást tartjuk meg a falu utcáin. Az újfalusi és a meghívott táncosok lépnek fel a különböző kereszteződésekben, ahol a falusiak étellel, itallal kínálják őket.

13. Balatoni Filmfesztivál
Keszthely – október 5-8.
A Balaton Filmfesztiválnak a kezdetek óta a legfőbb célja, hogy a látogatók koncentráltan ugyan, de bepillantást nyerjenek a hazai filmvilág aktuális történéseibe. A korábbi évekhez hasonlóan a fesztivál keretein belül bemutatásra kerülnek majd végzős filmművészeti főiskolások válogatott filmjei, illetve az életmű sorozat részeként a rendezvény vendége lesz egy elismert magyar rendező is. A dokumentumfilmesek terméséből szintén minden évben válogatnak a szervezők. A vetítéseket követően a közönség gyakran találkozhat majd az adott film, alkotóival, főszereplőivel.

Indiai Filmhét
Budapest, Puskin mozi – október 6-12.
A budapesti Indiai Nagykövetség Amrita Sher-Gil Kulturális Központja 2016 októberében megrendezi immár hagyományos filmfesztiválját a Puskin moziban. Az idei filmhét India hindi nyelvű filmgyártását, közismert nevén Bollywoodot állítja a középpontba, és célja e sajátos filmipar sokszínűségének bemutatása. Ehhez a szervezők Bollywood különböző korszakaiból származó sikerfilmjeiből válogattak, törekedve rá, hogy minél több műfaj jelenjen meg a fesztiválon.

image

Füredi Szüret és Süllő Kupa
Balatonfüred – október 7-9.
Felvonulnak: Borlovagrendek, Nyirettyű Népzenei együttes, Reformkori Hagyományőrző Társaság, kikiáltó, zászlóforgatók, általános és középiskolások, fúvószenekarok, néptáncosok, lovas kocsik, lovasok. Programok a Kisfaludy Színpadnál várják az érdeklődőket. A Szüreti Fesztiválon alkalom nyílik megkóstolni Balatonfüred és környékének ízletes borait.

Siófoki Halfesztivál
Siófok – október 7-9.
Ahol a magyar hal (cs)úszik
A Siófoki Halfesztivál harmadik ízben kerül megrendezésre Siófok Fő terén. Az új kulturális és gasztronómiai fesztiválon ezen a hétvégén minden a halról szól. Az esemény tematikájában a Balatonhoz, a halhoz, a halászathoz és a horgászathoz kapcsolódik. A fesztivál a hagyományos gasztronómiai és kulturális kínálaton túl bepillantást nyújt a balatoni halászat tevékenységébe. Ezen túlmenően horgász- és főzőverseny, valamint egyéb tematikus kísérőprogramok is színesítik a rendezvényt.

halfesztival

Rizling Vakáció – Bortriatlon 3. állomása
Badacsony – október 8-9.
Bortriatlon III. állomása! Olaszrizling kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel. Vegyél részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjts össze minél több pecsétet az értékes nyereményekért!

Almádi Tökfesztivál
Balatonalmádi – október 8.
Ahol bebizonyosodik, hogy a tök nem egy unalmas zöldség, hanem nagyon finom és tápláló étel. Ráadásul igencsak szórakoztató  dolgokat készíthetnek belőle a résztvevő családok.  Itt az alkalom megtapasztalni, hogy boszorkányok márpedig vannak!

Várfutás
Szigliget – október 8.
Október 8.-án rajthoz állhatnak azok a sportolni vágyók, akik a Szigligeti Várfutáson szeretnének részt venni. A Várfutással szeretnénk évről-évre egy történelmi eseménynek emléket állítani. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány, Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre sietett és felmenekítette a szüretelőket a várba. Az akkor életükért futó szigligetieknek állítunk emléket ezzel a rendezvénnyel. A Várfutás során a futók 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A futóverseny célja hol lenne máshol, mint a szigligeti várban.

varfutas

„BIG DRAW” –Nagy rajzolás
Keszthely, Balatoni Múzeum – október 8.
Töklámpás faragás, tökös ételek kóstolója, kézműves játszóház, tökkel kapcsolatos mesék, Balaton társasjáték, kirakodó vásár.

1.Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál
Geresdlak – október 8.
Sváb specialitásnak, a gőzgombócnak hódolnak a Baranya megyei Geresdlakon, ahova több száz érdeklődőt várnak sok szeretetettel a tizedik gőzgombóc fesztiválra.

11. Orfűi Tökfesztivál
Orfű – október 8-9.
A tökfesztiválon amíg a gyerekek ügyeskednek a tökfaragással, és mókáznak a görgős csúszdán, vagy a vízibombával, addig a szülők vásárolhatnak egy ötletes meglepetést az Orfűi Helyi Termék és Kézműves Piacon.

á
á

Geotóp Nap az Aggteleki Nemzeti Parkban
Aggtelek és Jósvafő térsége – Október 8. 10.00
A geotúra Aggtelek és Jósvafő környékének felszíni karsztos objektumait keresi fel. A látogatók megismerkednek a terület földtani fejlődéstörténetével és képződményeivel, valamint az ezeken kialakult változatos oldásos formakinccsel.

Szüreti Mulatság
Tiszaújváros, Villa „Scederkyn” – október 8.
Szüreti felvonulás Tiszaszederkény utcáin. Szüreti hagyományokat felelevenítő és bemutató kulturális szórakoztató rendezvény a tájház udvarán.

Koltai Róbert estje: Napló-szilánkok, Móricz Zsigmond naplója alapján
Gödör Klub – október 9. (vasárnap), 19.00
„Volt egyszer egy Kaposvár” címmel indította útjára színházi sorozatát a Gödör Klub, amely a ’80-as évek legendás kaposvári színházának alkotóit szólaltatja meg. A sorozat következő előadásán, 2016. október
9-én, Koltai Róbert Móricz Zsigmond naplójából készült, Napló-szilánkok című estjét láthatják.A naplórészletekből kibontakozó szerelmi háromszög fordulatokban gazdag, tanulságai időtlenek: egy gajra ment házasság végnapjai elevenednek meg, az író és neje harcaival, a megcsalatás poklával, az önelemzés marcangoló fájdalmával, és a harmadiknak jutó lángolással.

volt_egyszer_egy_kaposvar_koltairobert

Daruvonulás hétvége
Poroszló, Hortobágy – október 8-9.
Feledhetetlen élmény a Hortobágyon: darvak tízezrei térnek vissza pihenőhelyükre az esti szürkületben.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ