Újabb meggyőző Guinness-világrekorddal demonstrálta technológiai fejlettségét az LG Electronics. A vállalat Serge Belo mozaikművésszel és az Everyware médiaművészeti csoporttal  együttműködve 18 072 kompakt fénycsövet felhasználva alkotta meg világ legnagyobb, kizárólag lámpákból álló képét. A 12 x 9,6 méteres, azaz több mint 115 négyzetméteres képpel az LG Centum System hűtőszekrény energiahatékonyságát mutatták be.

A korábbi, 2014-ben beállított rekord során 11 022 kompakt izzót használtak fel. Az idei rekordkísérlet során 48 óra alatt sikerült létrehozni azt a fény-képet, amelyben minden egyes fényforrás saját színszűrőt kapott.

A több mint 18 ezer világítótest egy órás működtetéséhez 198,8 kWh villamos energia szükséges, vagyis annyi, amennyivel egy A+++ -20% energiaosztályú Centum System hűtőszekrény kevesebbet fogyaszt egy A+ besorolású készülékhez képest, egy év alatt.

lg3Ez a fogyasztásbeli különbség egy átlagos magyar háztartás éves áramfelhasználásának tizedével egyenlő, azaz elvben több mint egyhavi villanyszámlát lehet vele megspórolni. Forintosítva ez évi mintegy 7,4 ezer forint megtakarítást jelent, de ha egy veterán ― a magyar háztartásokban még szép számmal megtalálható ―, magasabb fogyasztású hűtőszekrénnyel hasonlítjuk össze, a megtakarítás ennek háromszorosa is lehet.

Ezzel a megspórolt energiamennyiséggel másfelől egy átlagos porszívót egy teljes éven át napi öt és fél órán át működtethetünk, vagy naponta fél órán át üzemeltethetünk egy hajszárítót, 18 éven (!) keresztül.

lg5Az óriás fény-képpel az LG második, Centum Sytemshez kapcsolódó Guinness-világrekordja jött létre. Idén áprilisban a rekorddöntéssel a vállalat azt demonstrálta, mennyire csendesen és alacsony rezgésszámon dolgozik a szintén a Centum System termékcsaládba tartozó mosógépe. A profi kártyavár-építő Bryan Berg akkor egy működő, ezres fordulatszámon centrifugázó készülék tetején készített el 12 óra alatt egy 3,3 méter magas, 48 szintes kártyavárat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ