Az izgalmas milánói döntőt követően, az egyesült államokbeli Mitch Lienhard győzött a S.Pellegrino Young Chef 2016 nemzetközi szakácsversenyen. Mentora, Dominique Crenn tanácsainak is köszönhetően, fűszeres naranccsal és jamgyökrérrel készült grillezett kacsából álló győztes táljával Lienhardnak sikerült kiemelkednie a 20 fős mezőnyből, kiérdemelve a világ legjobb fiatal séftehetségének járó elismerést.  

A S.Pellegrino – amelyet hazánkban a Central Europe Mineral Water Holding tulajdonában lévő Kékkúti Ásványvíz Zrt. forgalmaz – által rendezett rangos nemzetközi verseny döntőjét követően Lienhard elmondta: „Ez hihetetlenül izgalmas; úgy éreztem, készen állok erre a pillanatra, de erre nem lehet igazán felkészülni. Eksztázisban vagyok.” A döntő során, mialatt bemutatta tálját a zsűrinek, Lienhard kiemelte: az étel jellegzetes, égett avar- és juharillata  szülőhazájára, Michigan államra emlékezteti.

Mitch Lienhard teljesítményével lenyűgözte a héttagú, világhírű séfekből álló zsűrit, amelynek tagja volt David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne és Roberta Sudbrack. Döntésüket az öt “Aranyszabály” alapján: az összetevőket, a technikát, az eredetiséget, a szépséget és a tál üzenetét figyelembe véve hozták meg. A Young Chef 2016 díjátadó ünnepséget gálavacsora követte, amelyet az utolérhetetlen Massimo Bottura, az olasz Osteria Francescana étterem – amely 2016-ban az első helyezést érte el A Világ 50 legjobb éttermének listáján – séfje készített.

Az idei döntőn két különdíj is átadásra került: a tradícionális elemeket a leginkább kortárs módon bemutató tálat, az “Acqua Panna Kortárs Tradíció Díjat” az olasz Alessandro Salvatore Rapisarda vehette át. Első alkalommal adták át továbbá a legerőteljesebb koncepcióért járó “S.Pellegrino Inspiráló Üzenet” közönségdíjat, amelyre a www.finedininglovers.com oldalon szavazhattak a versenyt követők, és amelyet végül  a latin-amerikai régiót képviselő Daniel Nates érdemelt ki.

Sándor Rodrigo a verseny magyar résztvevője, a júliusban Bukarestben megrendezett kelet-európai régiós megmérettetés győzteseként jutott be a milánói döntőbe. Az elődöntő során a zsűrit a tökéletes technikai kivitelezés mellett az is lenyűgözte, hogy a magyar versenyző mangalicapofából, karamellizált karfiolpüréből, mazsolaszószból és cékla tortelliniből álló táljával képes volt üzenetet közvetíteni.

sandor_rodrigo_foto_1Az idén másodszorra megrendezett nemzetközi verseny tíz hónapja vette kezdetét. A világ 20 különböző régiójából több mint 3 ezer tehetséges fiatal töltötte fel a www.finedininglovers.com oldalra egyedi tálját, hogy részt vehessen a S.Pellegrino Young Chef 2016-on. A fiatal séfeknek és az általuk megalkotott tálaknak több olyan elődöntőn is túl kellett jutniuk, ahol csak a legjobbak maradhattak versenyben. Az első válogatót az ALMA, az olasz konyha elsőszámú nemzetközi oktató és tréningcentruma (www.alma.scuolacucina.it) bonyolította le, ezt követték a regionális döntők, ahol a fináléba jutott séfeknek 9 régiós kihívót kellett legyőzniük. A döntős séfek a regionális megmérettetéseket követően egy-egy mentor séfet kaptak maguk mellé, akik tanácsaikkal segítették a minél tökéletesebb tálak elkészítését.

Az exkluzív tartalmak iránt érdeklődők és a fine dining kedvelői a versenyről, a séfek táljairól és a milánói döntőről további részleteket és interjúkat a S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott Finedininglovers.com online magazin oldalán találhatnak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ