A zsírban oldódó vitaminok túladagolása, vagy a szépségkultusz diktálta táplálék-kiegészítők mértéktelen használata súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.

Allergiás panaszok esetén az orvos szisztematikusan megvizsgálja milyen élelmiszereket fogyaszt a beteg, milyen tisztálkodási és tisztítószereket használ és milyen kozmetikumokat alkalmaz. Tüzetesen ellenőrzi ezeknek az összetevőit, kémiai komponenseit, hogy melyik okozhatja az allergiás tüneteket. A gyártók kötelessége, hogy a komponenseket és mennyiségeit feltüntessék a cimkén. A kozmetikai szerekre – sokszor a mellette megjelenő reklám szerint “csodaszerekre” – sajnos nem kötelező ráírni a benne lévő hatóanyagok mennyiségét. A vásárló legtöbbször arra gyanakszik, hogy túl kevés a krémben a  drága hatóanyag, de az igazán hatást felmutatni akaró krémekben előfordul, hogy túl sok is az az anyag, ami a hatást előidézi. A bőrmegújulást előidéző A-vitaminos krémet például bőrgyógyász írja fel a pattanásokkal küszködő pácienseknek. Az A-vitamin jót tehet az idősödő bőrnek, sötét foltokat, ráncokat tüntet el, ezért sok fiatalító krém is tartalmazza. A laikus számára a vitaminok csak jót tehetnek, tudnunk kell azonban, hogy egyes, különösen a zsírban oldódó vitaminok túladagolása, vagy a szépségkultusz diktálta táplálék-kiegészítők mértéktelen használata súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. A bőrön át is felszívódnak a vegyi anyagok, ezért az étrendünkből és a vitaminkészítményekből származó A-vitamint pédául össze kell adni és a napi megengedett adaggal összehasonlítani. A szépségkultuszhoz tartozó krémek túlzott használata jelentősen megnövelheti az A-vitamin-bevitelt, de ennek mennyiségét nem ismerjük.

“Nemrég egy  gyógyszerész, majd egy bőrgyógyász hívta fel a figyelmemet az A-vitaminnal kapcsolatos veszélyekre. Állításuk szerint a magukat agyontréningező fiatalok és az önmaguk testképét várandósan el nem fogadó kismamák rendszeresen túladagolják az arc és testbőrüket megszépítő, – kamaszoknál pattanásokat, állapotos nőknél a májfoltokat eltüntető vitaminokat. Ezek a pszichésen külső kontrollos emberek nem gondolják át, hogy e vitaminok, különösen szájon át való túlfogyasztása, de bizonyos gyógyszertárakban készült  kenőcsök  bőrön át való bejuttatása milyen magzati károsodásokhoz vezethetnek” – mondta Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus.

kremProf. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó, Amerikában is dolgozó szakember szerint a vitamin és más nyomelemek, valamint a fehérje alapú táplálék kiegészítők testsúlyhoz, életkorhoz, nemhez, egészségi állapothoz való pontos alakítása az egyik legkomolyabb gyógyszerkutatói kihívás, mivel ezek hatással lehetnek a nem funkcionális meddőség kialakulására, a terhesség lefolyása, sőt a leendő baba egészségére is. A szakértő példaként kiemelte, hogy az A-vitamin hiánya is és a túladagolása is probléma lehet a fogamzás kialakulásánál, sőt a magzat fejlődése során is. Mint elmondta, egy felnőttnek napi 0,8 mg A-vitamin a szükséglete, a megengedett maximális mennyiség ennek kb. négyszerese, 3 mg (10,000NE). A napi étrend Amerikában, amely sok A-vitamint tartalmazó zöldnövényt tartalmaz, a napi igény 33%-át tartalmazza. A hazai étrendben ennél jelentősen kevesebb A-vitamin van, a napi szükségletet sem fedezi, a vitaminnak a krémekben való túladagolását viszont el kell kerülni. Mindkettő a babaprojektben okozhat problémát.

Ez gondolkodtatja el a pszichológust a manapság mindent maga alá gyűrő szépségkultuszon, miszerint a mai ifjúság álláspontja szerint, a konditermekben történő mértéktelen  alakformálás után az arc és testbőr feszesen, fiatalon tartása sem lehet akadálya a párkapcsolatokban és a munkaerő piacon való vélt, vagy valós, de mindenképpen a külsőségek által irányított érvényesülésnek. De vajon valóban ez az út a boldog családi élethez és a sikeres karrier építéshez?

“Azt már tudjuk, hogy a nem funkcionális meddőség és a veszélyeztetett terhesség fő előidézője a stressz mellett a minket érő nem kívánatos környezeti hatások összessége. Ugyanakkor hagyhatjuk-e, hogy ártatlannak tűnő vitaminok, a leendő szülőpár hiúságának következtében történő  túladagolása okozzon a születendő gyermeknél olyan magzati károsodást, amely az egész életére hatással lehet? Kevés olyan kamaszt és fiatalt ismerek, aki ki merné jelenteni, hogy soha nem szeretne gyermeket. Ha pedig így van, akkor minden életkorban a megfelelő mozgáskultúrával, táplálkozással, öltözködési szokásokkal és vitamin bevitellel érdemes készülni  a gyermekáldás szépségeire. Hangsúlyozom, ennek egyetlen útja, ha kizárólag a megfelelő vitaminokat szedve, orvossal, gyógyszerésszel konzultálva készül a fiatal a felnőtt életre, amelynek a meghatározó eleme soha nem lehet a külsőség. Helyette inkább a testi és lelki, minőségi élet biztosítása legyen a cél önmaguk és az utódgenerációk számára” – mondta Dr. Szöőr Anna, aki szerint ha ezt sikerül megérteniük az embereknek, akkor nem lesz ennyi testkép zavarral küszködő ember,- anorexiás meddő nő, vagy bigorexiás, az izomnövelő szerek használata miatt nemzőképtelen férfi. Lesznek azonban helyettük  magukat a saját  bőrükben jól érző, önmagukat elfogadó, természetességükben is jól kinéző, önmagukkal elégedett, testileg és lelkileg egyaránt egészséges emberek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ