A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének közreműködésével, valamint a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén hatodik alkalommal pályázati felhívást tett közzé az “Az Év Gyógyszerésze” cím elnyerésére továbbá a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége közreműködésével, és a Roche Magyarország Kft. támogatásával, a korábbi éveknek megfelelően idén szintén hatodik alkalommal került kiírásra a “Kedvenc Patikám” cím elnyerése is.

A kampány kiemelten igyekszik felhívni a figyelmet a patikai munka fontosságára és a szolgáltatásokat igénybe vevő betegek érdekeire.

A sajtótájékoztatón részt vett a szakmai zsűri részéről: Dr. Mikola Bálint a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke, Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke, támogatóként Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft részéről. és Torjai Gábor, a Nero Solution Kft., képviselője.

Az Év Gyógyszerésze

  • Dér Péter,Mogyoród – Év Gyógyszerésze 1. helyezett
  •  Patakiné Dr. Karancsi Anna ,Berettyóújfalu – Év Gyógyszerésze 2. helyezett
  • Grunda Miklós,Szigetvár – Év Gyógyszerésze 3. helyezett
  • Birinyi Péter, Budapest – Év Gyógyszerésze különdíjas

Kedvenc Patikám

  • Tilia Gyógyszertár, Bakonycsernye – Kedvenc Patikám 1. helyezett
  • Tilia Fiókgyógyszertár, Szendehely – Kedvenc Patikám 2. helyezett
  • Málnalevél Gyógyszertár, Kismaros – Kedvenc patikám 3. helyezett
  • Észak-Nyugati Patika Bt., Kaposvár – Kedvenc Patikám 4. helyezett

61Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke elmondta, az Év Gyógyszerésze pályázati rendszer egészen felnőtt ahhoz, amit indulásakor elképzeltek. Az a gyógyszerészi tevékenység, ami már Európa nyugati felében kialakult, nálunk is valósággá válik, nevezetesen a gyógyszeralkalmazás és terepiás szokásokkal kapcsolatos gyógyszerészi szerepvállalás kezd kiteljesedni. Örömét fejezte ki azt illetően, hogy a bíráló bizottság milyen nagyszerű munkákkal találkozott. A zsűri véleménye abszolút egyhangú volt, amikor a győztes kiválasztásra került, egy olyan új szegmens nyitott meg a terápia menedzsment és a lakoság kapcsolatának megteremtésében, ami igazán példaértékű.

Lakossági oldalról is elérte a célját ez a két kampány, mivel a Kedvenc Patikám pályázatra eddig soha nem látott szavazati mennyiség érkezett.

A díjátadó ünnepségre a MOSZ XXVI. kongresszusán került sor Siófokon, ahol több egészségügyi szakpolitikus is részt vett. Itt elhangzott, hogy Magyarországon igen jelentős pozícióban van a terápia menedzselés, a gyógyszerészek kiemelkedő szerepet vállalnak az alapellátásban, valamint a lakosság is kezd ez iránt fogékony lenni.

Azonban még mindig van hová fejlődni, mivel az a gyógyszerkiadás, ami nem jár egészségnyereséggel továbbra is megközelíti a 20 milliárd forintot.

54Dr. Dér Péter az Év Gyógyszerésze pályázat győztese röviden összefoglalva bemutatta a pályázati munkáját, mely egy közösségi oldalon létrehozott csoportból indul ki, ahol szakértők (több gyógyszerész) választ nyújtanak a lakosság felől érkező kérdésekre, mindezt időtől és helytől függetlenül. Ez a csoport nem egy üzleti vállalkozás, minden a programban résztvevő gyógyszerész a saját szabadidejében teszi segítőszándékkal, annak érdekében, hogy minél érthetőbbé váljon a terápia, illetve saját maguk továbbképzését is szolgálja, mivel itt sok olyan kérdéssel is találkoznak, amivel normál közforgalomban nem. 2014 szeptemberében hozta létre a csoportot, melynek jelenleg már 2475 tagja van, kb. napi 10-15 kérdéssel, ami a gyermekek gyógyszerelésétől az időskorig terjednek. De felmerülnek különleges betegséggel kapcsolatos megkeresések is, ilyen esetben a szakértők az orvost megerősítve, a terápiát megmagyarázva lépnek fel, segítve a beteget a szükséges gyógymódokat elsajátítani és betartani.

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alelnöke elmondta, az évek során egyre komolyabb pályamunkák érkeznek be, melyek olya színvonalúak, hogy egyre nehezebb kiválasztani közülük a legjobbat.

A választásukban ezúttal az volt a leginkább döntő szempont, hogy ez egy olyan új és dinamikusan fejlődő területről van szó, ahol gyógyszerészek a tanácsadó szerepüket maximálisan érvényesíteni tudják. Beteg oldalról és gyógyszerészi oldalról is igen dinamikusan nő azok száma akik ebben a munkában részt tudnak vállalni.

Tőle megtudhattuk, a gyógyszeres terápiás együttműködés segítése volt a legtöbb pályázat témája.

73Dr. Birinyi Péter, az Év Gyógyszerésze különdíjasa elmondta, hogy ők a ritka betegségek gyógyszerelésével foglalkoznak, melyet a nagy gyógyszergyárak a nagyon ritka előfordulás miatt nem tudnak kiszolgálni, ettől függetlenül igyekeznek 100% egészségnyereséget elérni. A közelmúltban fordult elő egy ilyen eset, melyben a páciens egy nagyon ritka betegség miatt elvesztette a látását (igazából egy fehér ködöt lát). Készítettek egy olyan szemcseppet, mely folyamatos használata mellett a beteg újra visszakapta a látását. Természetesen ezek az egyedi készítmények is engedélyeztetésre kerülnek, akár TB támogatást is kapnak hozzá.

A Kedvenc Patikám nyertese a bakonycsernyei Tilia Gyógyszertár lett, mely a Bakony lábánál egy 3500 lelkes településen fekszik. Vezetője itt gyógyszerész már 25 éve, 8 éve esett át a patika teljes felújításon a lakosság nagy örömére. Több mint 10 éve dolgozik a kollégáival, hatalmas ritkaság, hogy két gyógyszerész és szakasszisztens is dolgozzon. Nagyon fontos az állandóság, nem csupán gyógyszerészi hanem a betegek részéről is. Így mivel a patikus és a páciens közti kapcsolat rég elmélyül, feltétlen a bizalom mindkét irányba.

A patikában gyógyszerészi gondozást is tartanak, melynek keretében különböző szűrővizsgálatokon lehet részt venni. Forgalmaznak az ilyen kis faluban ritkán eljutó glutén mentes termékeket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a jó kiszolgálásra, hogy lehetőség szerint a készítményeket azonnal átadhassák a betegnek, ne kelljen többször jönni érte. A jövőben is szeretnék megszolgálni a bizalmat, melyet szavazóiktól kaptak, és további elhivatottsággal végezni munkájukat.

84A harmadik helyezett a kismarosi Málnalevél Gyógyszertár lett, tavaly ugyan nyerni tudtak, de mivel az idén tovább erősödött a verseny, ez a helyezés is egy nagyszerű eredmény, mivel az idén több szavazatot kaptak mint tavaly, és a patika még csak idén lesz három éves. Fontos a betegek visszajelzése és elégedettsége, melyet a patika vezetője, egy fiatalos csapattal garantál. Sokféle egészségügyi rendezvényen vesznek részt a községben, melynek keretein belül számtalan féle szűrést végeznek a lakosság körében, mivel a helyes gyógyszerelés mellett a prevenciót is nagyon fontosnak tartják. A prevencióban betöltött szerepük jelentős, így a helyi sportrendezvényeket is támogatják részvételükkel.

Szoros versenyben ért el negyedik helyezést a kaposvári Észak-Nyugati Patika. A patikában 12 különböző életkorú munkatárs van, akik munkája nélkülözhetetlen a jó eredmény érdekében. Mottójuk szerint a beteg érdeke a legfőbb érdek, illetve az, hogy a beteg megoldás nélkül ne távozzon a gyógyszertárból, hiszen a gyógyszertárak elsődleges feladata a gyógyítás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ