Akár 13 napig ingyen és folyamatosan üzemeltethetnénk TV-nket, vagy 316 órán át működtethetnénk számítógépünket, illetve akár 100 napig egyfolytában világíthatnánk szobánkban annyi energiával, amennyit a „Dobod Be Magad” környezetvédelmi kampány egy-egy résztvevője által szelektíven gyűjtött alumíniumdobozok újrahasznosításával megtakarítottunk. Mindössze egy hónap alatt összesen 31.682 darab alumínium italdobozt gyűjtöttek vissza a Returcom Nonprofit Kft. által indított és most lezárult edukációs program résztvevői az országszerte mintegy 200 kiskereskedelmi áruházban elérhető aludoboz gyűjtő automatákkal. A kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az aludobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával 95%-os energiamegtakarítás érhető el.

Folyamatosan fiatalodó veterán

A 80. születésnapját tavaly ünneplő alumínium italdoboz visszagyűjtésének és újrahasznosításának szükségessége szinte egyidős e csomagolóanyag történetével. A világon először 1935-ben az Egyesült Államokban, a virginiai Richmondban töltöttek italt – sört – alumíniumdobozba, de már akkor gondoskodtak a csomagolás, vagyis az aludobozok visszagyűjtéséről. A népszerű csomagolóanyag szelektív gyűjtése már a kezdetekben is, csakúgy, mint napjainkban, egyszerre volt gazdasági és környezetvédelmi szükségszerűség. Ennek oka az, hogy újrahasznosított alumíniumból, az elsődleges nyersanyagból készülő fémhez képest 95%-os energiamegtakarítással gyárthatunk újra alumíniumdobozokat és más hasznos termékeket, ráadásul minden 1 tonna alumínium újrahasznosításával 9 tonna CO2 kibocsátástól is megkíméljük bolygónkat.

Vékonyabb az emberi hajszálnál

Az alumíniumdobozok gyártása sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Érdekesség, hogy napjainkban, ugyanannyi alumíniumból több mint kétszer annyi alumíniumdoboz készíthető, mint 30 évvel ezelőtt. Ma egy aludoboz súlya mindössze 12-15 gramm a doboz méretétől függően, ami annak köszönhető, hogy a doboz fala rendkívül vékony, vékonyabb az emberi hajszálnál. Ennek ellenére az aludoboz az egyik legerősebb és leginkább strapabíró csomagolás, amely tökéletes védelmet biztosít a bele töltött italok számára.

6Állandó körforgásban: lehet, hogy 80 éves aludobozból iszunk?

Hihetetlen, de igaz, hogy a világon valaha legyártott és forgalomba hozott aludobozok anyagának mintegy 75%-a napjainkban is körfogásban van, mivel folyamatosan újrahasznosításra kerül. A ma vett üdítőnk dobozában ezért ott van a szüleink és nagyszüleink korában forgalomban lévő aludobozok anyagának jelentős hányada is.

„Az alumíniumdobozok magas újrahasznosítási arányát elérni csak a lakosság folyamatos edukációjával és hatékony szelektív hulladékgyűjtési rendszer üzemeltetésével lehet” – mondta Duma László, a Returcom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. „Magyarországon az elmúlt években sokat fejlődött a szelektív hulladékgyűjtés, de a lakosság környezettudatossága még alacsony. Ezért van az, hogy habár ma már mindenki számára elérhető a gyűjtés valamilyen formája, hazánkban mindössze az aludobozok 30-50%-át gyűjtjük vissza, szemben a fejlettebb uniós országok 75-80%-os visszagyűjtési mutatójával” – tette hozzá.

Jól bedobtuk magunkat az Aluvalutáért

A lakossági szemléletformálás volt a célja a most lezárult „Dobd Be Magad” környezetvédelmi edukációs kampánynak is. A program keretében a legnépszerűbb közösségi média oldalon a szelektív gyűjtéssel kapcsolatos teszteket kellett a fiataloknak és fiatal felnőtteknek megoldaniuk. A tudástesztekben hírességek – Janicsák Veca, a népszerű lemezlovas DJ Free, illetve a Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristái, Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs – segítették a résztvevőket.

A program utolsó szakasza kifejezetten az aludobozok országszerte mintegy 200 kiskereskedelmi áruházban elérhető visszagyűjtő automatákkal történő visszagyűjtését ösztönözte. Ebben az időszakban, októberben, több mint 31.682 aludobozt gyűjtöttek vissza azok, akik hallgattak a program hívószavára, vagyis „bedobták magukat” a környezetvédelem szorgos hétköznapjaiba és segítettek visszagyűjteni valamennyit abból a csomagolóanyagból, amelyből mi magyarok 800-900 millió darabot használunk el minden évben.

Érdekes módon a „Dobd Be Magad” környezetvédelmi edukációs kampányban nem a budapesti, hanem a fővároson kívül élő lakosság volt a legaktívabb az aludobozok szelektív gyűjtésben.

3A legtöbb dobozt – egy résztvevőre vetítve, átlagosan – a Tökölön (532 db), Dunaújvárosban (418 db), Pécsett (401 db), Hódmezővásárhelyen (247 db) és a Dunakeszin (189 db) élők gyűjtötték és juttatták vissza a körforgásba a visszagyűjtő automaták segítségével, messze túlszárnyalva ezzel az országos más részeiből a játékban résztvevők 118 doboz / fős átlagát. A programba a legtöbb résztvevő Budapestről nevezett be, ahol is a legtudatosabb aludoboz gyűjtő városrészek a III., a VI., és a X. kerületek voltak.

A „Dobd Be Magad” program legeredményesebb résztvevője egy pécsi aludoboz gyűjtő volt, aki kimagaslóan sok, összesen 2.037 aludobozt gyűjtött vissza.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ