„The Spirit of Hungaricum ” címmel rendhagyó programsorozat indul az Európa legszebb karácsonyi vásárának választott Vörösmarty téri Adventi vásár mellett, a Gerbeaud-házban. A szervezők nem csak az idelátogató külföldi turisták számára kínálnak kulturális kikapcsolódást, de bíznak abban, hogy a magyar látogatóknak is izgalmas lehet a több száz Herendi porcelántárgy, valamint a napi, különböző műfajú  előadások megtekintése.

A programsorozat az Esztrád Színház, az Icon Produkció Egyesület, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Gerbeaud ház együttműködésével valósult meg.

A rendezvénysorozat célja az ismert hungaricumok felett álló magyar szellemi értékek bemutatásával közelebb hozni a látogatókat ahhoz az alkotói filozófiához, melyet minden egyes hungaricum kimondva vagy kimondatlanul is magában hordoz.

gerbeaud-herend-sarkanyEz a hungaricum szellemisége.

A Gerbeaud-házban a „Best of Herend” című kiállításon, először láthatja a nagyközönség együtt a Herendi Porcelánmanufaktúra több száz egyedi, „csúcsdarabokat” is felvonultató gyűjteményét..

Láthatóak lesznek olyan ritkaságok is, mint a Szent Korona tökéletes porcelán másolata, aminek díszítése és kidolgozása ékes példája a Herendi porcelánfestők rendkívüli szaktudásának, vagy éppen Szent István király lovas szobra Herendi porcelánból.

spirit_of-_hungaricum2A Szent Korona mellett két másik bravúrdarab – közel egyméteres alkotások – is helyet kapnak, melyek Schrammel Imre, Kossuth-díjas iparművész karneváli sorozatának kiemelkedő darabjai.

Innováció jegyében, teljes platina borítással – mintha fémszobrok lennének, de porcelánok –  született egy sárkány, s egy ágaskodó ló. Egyedi darabok, s most itt, megtekinthetőek, kiegészítve egy olyan pazar kollekcióval, ahol a platina, mint díszítés jut fontos szerephez, s ahol Herend tradicionális mintái is (Apponyi, Viktória, bécsi rózsa) is új értelmet nyernek.

gerbeaud-herend-loA kiállítás mellett az érdeklődők elegáns, tradicionális környezetben tekinthetnek meg különleges színpadi előadásokat.

A Hungaricum Pódium az előadóművészet teljes eszköztárát felhasználva szeretné a nézőket rávezetni arra a magyar kulturális értékre, amely tárgyiasultan nem megfogható, szavakkal nem leírható, csak adott helyen, adott környezetben, egy különleges pillanatban nyújt olyan megmagyarázhatatlan hatást az összes érzékszervünkre, amely által befogadhatóvá válik a hungaricum szellemisége. A Hungaricum Pódium naponta több alkalommal zenei, prózai és táncos előadásokkal várja az érdeklődőket.

spirit_of-_hungaricum4A Hungaricum Pódiumon fellép mások mellett a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar, az Operettszínház sztárjai, köztük Kalocsai Zsuzsa, Peller Károly és Szendi Szilvi; a komolyzenei előadók közül Elek Szilvia és Horváth Anikó zongoraművészek, Pálhegyi Máté fuvolaművész, Wiedemann Bernadett, valamint Kun Ágnes Anna operaénekesek. A magyar jazzt Szakcsi Lakatos Béla, Borbély Mihály, Dresch Mihály valamint Lukács Miklós képviselik. A koncertek mellett a szervezők irodalmi programokkal is készülnek, hétvégén pedig gyerekprogramokkal várják a családokat.

A „The Spirit of Hungaricum” rendezvénysorozat Herendi porcelánokat bemutató kiállítása minden nap 10.00-22.00-ig tart nyitva, míg a Hungaricum Pódium naponta 18.00-tól 22.00 óráig várja a látogatókat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ