A magyar nép-, világ- és gyermekzenei életben egyaránt közismert és kedvelt Gryllus Kiadó számtalan új kiadvánnyal gazdagítja a zenekedvelők gyűjteményét. A különböző stílusú, hangulatú és témájú már megjelent, vagy a közeljövőben megjelenő korongokat mutatta be a Gryllus Dániel, a kiadó vezetője, és a zenészek.

A Gryllus Kiadó kínálatában frissen megjelent, vagy rövidesen megjelenő kiadványok:

Szarka Gyula: Álmoslegenda

Szarka Gyula, a Ghymes együttes egyik frontembere, talán úgy is fogalmazhatunk, hogy szóló albummal jelentkezik. A teljes igazság azonban az, hogy a kiváló művész a Soproni Petőfi Színház számára szerzett tánczenét, Álmos legendája című előadásukhoz. A darab a magyar őstörténetet mutatja be, Emese álmától kezdve, Álmos történetéig, aki sohasem jut el végül az Újhazába. Az előadás sikerén felbuzdulva pedig a zenére Szálinger Balázs írt szöveget. Így került az Álmoslegenda, az eredeti tánczene, szövegesítve, közös kiadványra.

betyarjatek1-ső Pesti RACKÁK: Betyárjáték

Ferenczi György és a Rackajam 1-ső Pesti RACKÁKKÁ alakult, akik Vidnyánszki Attila meghívására a Nemzeti Színházban készítettek előadást Szomjas György filmrendezővel, „Betyárjáték” címmel. A nagy sikerre való tekintettel az előadás zenei anyaga most lemezen is megjelent, rockos, blues-os, de egyben mégis kifogástalanul magyaros, betyár rock ’n rollja.

Korál-sziget: Electric

Luther dalai a korabeli gregorián énekekben, és a közben ugyanolyan autentikus és fontos kocsmadalokban gyökereztek. Ezeket, az eredeti templomi „örökzöldeket”, vagyis a korabeli vallásos, de világi dalokat öltöztette 21. századi, elsőre meglepő, rockos köntösbe a Korál-sziget formációja, hogy megmutassa, mennyire maiak, és napjainkban is mennyire érvényesek ezek a sok száz éves dallamok.

Apnoé: Binde bácsi barátai

Az Apnoé zenekar tagjainak zenei múltja korántsem egységes, zenéjük alapvetően két kiapadhatatlan forrásból, a magyar népzenéből, és a rock ’n’ rollból táplálkozik, sajátos ötvözetet alkotva. Az így keletkezett fúzióból pedig ismeretlen ismerősként gyermekdalok születtek, hiszen a zenekar állítása szerint gyerekeknek a legjobb zenélni. A csapat 4. lemeze Binde bácsiról, és két kecskéjének izgalmas kalandjairól szól, a történet elmesélésében pedig egy igazi mesemondó, Fábián Szabolcs segít, akinek előadását az Apnoé zenéje pörgeti fel, életre keltve a magyarlaki bácsi rendkívüli meséjét.

Kaláka: Szeretlek

kalaka-szeretlekA Kaláka lassan 50 éves működése alatt számos szerelmes verset énekelt el. Idén nyáron pedig Nyári Krisztián: Így szerettek ők előadásában íróink, költőink szerelmét zenésítették meg a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Ennek apropóján jelentette meg az együttes július 20-án pályafutásuk legszebb szerelmes, illetve szerelemről szóló dalainak különleges válogatását, Szeretlek címen. Ez egy nagyon sokszínű korong, hiszen nem csak új, hanem archív felvételek is találhatóak az anyagban, ami tematikájában is nagyon izgalmas. Ezek a dalok ugyanis nem csak a klasszikus szerelemről szólnak: a gyerekszerelemről, és az anyaságról is énekel a Kaláka.

Kaláka: József Attila (Hangzó Helikon sorozat)

A Gryllus Kiadó a Helikon Kiadóval közösen 2004-ben indította el CD mellékletes verseskötet-sorozatát. Az immár tizenkét éves, és 25 kötetes sorozat legújabb darabja 2016 júliusában, a L’Hartmann Kiadóval közösen Kaláka – József Attila CD-ként és verseskötetként jelent meg. A Kaláka együttes ugyanis már az 1969-es bemutatkozó koncertje óta sok megzenésített József Attila verset éneklelt, azonban ilyen komplex József Attila összeállítással eddig még nem rukkoltak elő.

EastWing Group: Autumn Live

Az EastWing Group csapata Frankie Látó izgalmas hegedűjátékával egyszerre világzenei, jazz, és népzenei meglepetés, egyfajta sosem hallott crossover. A csapat pedig most, hogy a legautentikusabb hangulatban örökítse meg a dalait, a 2015-ös, és 2016-os nyári koncertjeik felvételét adja ki egy igazi, mozgalmas live lemezen, Autumn Live címmel.

Magyar Vista Social Club: Mégis a szerelem

megis-szerelemA MagyarVistaSocial Club indulásának egyik fő célja az volt, hogy a lehető legjobban kitolja a kulturális határokat minden irányba. A zenekar esszenciája abban rejlik, hogy a könnyűzene műfajait, valamint a népzenét miként tudja egy szerves egésszé alakítani a színpadon. A jazz, a pop, a rock, a latin, a blues, és a folk találkozik tehát az együttes dalaiban, és a legújabb, sorrendben a harmadik lemezükön is. A Mégis szerelem egyfajta összegzése az együttes elmúlt három évének, és a három év közös munkája gyümölcseinek.

Belvárosi Betyárok: Fejforgató

A Belvárosi Betyárok formációja Váray László dalszerző gyerekzenekara. Műsoruk saját szerzeményekből és versmegzenésítésekből áll, hangszerismertetőkkel- és elsősorban a közös éneklésre épülő műsorukkal sikeresen koncerteznek az országban, és külföldi magyar közösségekben is. Első, saját dalaikat tartalmazó lemezük november elején lát napvilágot, Fejforgató címmel. Ez a 16 dal rengeteg kalandot és vidám történetet mesél el, miközben a játékos, irodalmi ihletésű szövegekre írt zenék átkalauzolják a kicsiket olyan alapműfajokon is, mint a blues, a country, a reagge, vagy éppen a magyar népzene. A dalok közül viszont egy, a Láss világot! kiemelkedik, hiszen ez a nóta nem csak egy kedves gyerekdal, hanem egy jókívánság is egyben, amit egy négy éves, Zalán nevű beteg kisfiúnak írtak.

Tabulatúra: „Született világ megváltója…”

tabularataA Tabulatúra Régizene-együttes sajátos arculata, fő feladatköre a középkortól a XVIII. századig terjedő időszak zenei emlékeinek hiteles megszólaltatása, zenetörténeti ismeretterjesztés, különös tekintettel a magyar hagyományokra és a nemzeti folklórkincs vonatkozásaira. A 2000-ben alakult zenekar a középkori, a reneszánsz, és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén elterjedt zene bemutatását tűzte maga elé célul. Az együttes most megjelenő, hatodik nagylemeze egy különleges karácsonyi régizene válogatás, a középkortól a barokkig. Ezen a nem mindennapi ünnepi albumon megszólaló dallamok és énekek pedig nem slágerlisták élére vágynak, csupán azt a hangulatot szeretnék felidézni, amely az elmúlt századok során jellemezte az advent és a karácsony időszakát. A korongon vendégművészként Gryllus Dániel is szerepet kapott.

Herczku-Lackfi, Sinha Róbert zenéjével (Hangzó Helikon sorozat)

Az egyik legelismertebb kortárs magyar költő Lackfi János és Herczku Ágnes népdalénekes új, közös kiadványa a Hangzó Helikon sorozat keretében jelenik meg. A tíz számból álló lemezen, hét olyan dal szerepel, amelyet Lackfi János verseire írt az album zeneszerzője, Sinha Róbert. A fennmaradó három szám magyar népdalfeldolgozás. A lemez kiemelt vendégművésze Novák Péter, akitől két számot hallhatunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ