Az Advent az év egyik legjobb időszaka, és bizony vasárnap már gyújthatjuk is az első gyertyát. Szerencsére a várakozás időszaka tele van jobbnál jobb programokkal!

Aranycsengő Adventi Vásár
Siófok – 2016. november 25. – december 23.
A Siófok főterén kialakított hangulatos adventi vásárban kézművesek és kereskedők várják a szeretteik számára ajándékokat keresőket, a vendéglátók pedig finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal kínálják a vendégeket. A gyermekeket a felállított Betlehem mellett, egy-egy hétvégén kézműves foglalkozás és mézeskalácssütés várja, a színpadon a városi oktatási intézmények gyermekcsoportjai, diákjai segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, és koncertek, zenés műsorok fogadják a közönséget.

100 HUNGARIKUM BORMUSTRA
Keszthely – 2016. november 26.
A keszthelyi téli időszak egyik kiemelkedő és egyedi gasztronómiai rendezvénye a 100 Hungarikum Bormustra. A rendezvényen a szervezők őshonos magyar szőlőfajták és magyar nemesítésű szőlők boraiból válogatnak és kínálnak a borkedvelő közönségnek. A rendezvényen évről évre több minta kóstolható, melyek egy része igazi különlegesség, gyakran kereskedelmi forgalomban nem elérhető bor. A szakmai előadások témái is részben a jellegzetesen magyar szőlőfajták termesztéséhez és feldolgozásához kapcsolódnak.

karacsony-advent-pixabay2Fonyódi Advent
Fonyód – 2016. november 27. – december 21.
A Fonyódi Advent egy hónapja során hétvégenkénti programokkal, kiállításokkal és vásárokkal igyekszünk az embereket fokozatosan karácsonyi hangulatba hozni.

Advent és Karácsony Keszthelyen
Keszthely – 2016. november 27. – január 3.
Keszthely az adventi, karácsonyi időszakban is gazdag programkínálattal várja a városba látogatókat. A belváros díszkivilágítása, a sétáló utcában felállított városi betlehem, és az adventi kitelepülők mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi és ismeretterjesztő előadásokkal várják nem csak a helyi lakosságot, hanem a városba érkező vendégeket egyaránt a szervezők. A programok többsége a templomokban, a Balaton Színházban, a Művelődési Központban és a sétálóutcában kerül megrendezésre és díjmentesen látogatható.

Adventi játszóház
Kis-Balaton, Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum  – 2016. november 27.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Kápolnapusztára a Bivalyrezervátumba.
A kézműveskedés a közelgő ünnep jegyében a Bivalyrezervátum fogadóépületében zajlik. Tobozok, fenyőgallyak, karácsonyi díszek, és egy kis meghittség-melegség várja a kicsiket és nagyokat.

karacsony-advent-pixabay4Karácsonyváró napok
Tihany – 2016. november 27. – december 21.
Az adventi időszakban elsősorban a csendesebb programok kerülnek előtérbe. A Németh László Művelődési Ház ilyenkor kézműves foglalkozásokkal, karácsonyi ajándékkészítéssel készülődik az ünnepre. Együtt várjuk a Mikulást, aki egy gyermekelőadás keretében érkezik meg hozzánk, ajándékot osztva. Minden évben a helyi amatőr művészeti csoportok ajándékműsorral kedveskednek a falu lakóinak, ezzel búcsúztatjuk az évet. A programsorozat keretein belül kerül megrendezésre a Forraltbor Főző verseny is.

Adventi Vasárnap
Szigetszentmiklós – 2016. november 27. 8:00-18:00
A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva kerül megrendezésre Advent első vasárnapján az ünnepi gyertyagyújtás a Kossuth Lajos utca – Polgármesteri Hivatal előtti lezárt útszakaszon. 2016-ban, ahogy az elmúlt években is, egész napos kirakodóvásár keretén belül lehet vásárolni igényes, kézműves karácsonyi ajándékokat. Reggel hagyományos falusi disznóvágást tekinthetnek meg az érdeklődők, majd délben töltött káposztát fogyaszthatnak el közösen a polgármesterrel. Délután színpadi produkciók teszik még változatosabbá a karácsonyi készülődést.

Karácsonyi Ünnepi Hetek
Szeged (Széchenyi tér, Klauzál tér, Dugonics tér, Dóm tér) – 2016.11.25. – 12.23
Kézműves vásár, kulturális és zenei programok várják a szegedieket és a városba érkező vendégeket a Karácsonyi Ünnepi Hetek alatt a csongrádi megyeszékhelyen.
Élje át az ünnepi készülődés hangulatát, nézelődjön a belváros több helyszínén is található vásáraiban!

karacsony-advent-pixabay3III. Pálinka verseny és Töpörtő Fesztivál
Mórahalom – 2016.11.26.
Idén harmadik alkalommal mérettetik meg pálinkáikat a nevezők és második alkalommal süthetik a friss tepertőt a részt vevők a III. Mórahalmi Pálinkaverseny és Tepertőfesztiválon. A fesztivál előtti napokban zsűrizett pálinkák kóstolóján kívül azonban korántsem ér véget a gasztronómiai kaland, hiszen szintén kiemelkedő programpont a tepertősütés, ahol mindenki lelkesen sütögethet, a végén pedig mind elfogyasztjuk egy „tepertőszálig”.

Téli Fesztivál
Kecskemét  – 2016.11.26. – 2017.01.01.
Ezen a télen is Advent négy hétvégéjéhez kapcsolódnak a Téli Fesztivál programjai. A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület társszervezőként segíti a Téli Fesztivál Adventi gyertyagyújtásait. A meghitt események alatt kerül sor a város számára készített adventi koszorú gyertyáinak meggyújtására. Évről-évre visszatérő kedvelt programelemei a jégpálya és a kirakodóvásár, melyeket ebben az évben is szeretnének megvalósítani a fesztivál ideje alatt. Negyedik alkalommal hirdetik meg a „Szeretetkuckót”, ahol a város lakossága által felajánlott adományokat gyűjtik, és ezeket minden évben egy-egy rászoruló csoport részére ajánlják fel.

Orosháza Advent
Orosháza – 2016.11.27.– 12.24.
Orosháza Főtér-rendezvénytéren a karácsonyt megelőző hetekben egy kis karácsonyi falu várja az ide látogatókat a forralt bor és kürtös kalács kellemes illatával és a karácsony meghitt hangulatával a hét minden napján. A gyermekek élményeit adventi-naptár, karácsonyi mesekönyv és betlehem gazdagítják.

karacsony-advent-pixabay5Adventi Kézműves Vásár
Baja – 2016.11.27.-12.24.
A Baja Marketing Kft. szervezésében november 27-én az Eötvös utcában ismételten megnyitja kapuit a Karácsonyi Vásár. A vásár november 27 és december 24. között 10.00-18.00 óráig várja a látogatókat, akik az ajándéktárgyak vásárlása közben kürtőskalácsot, rétest, forralt bort, puncsot, pálinkát, egyéb finomságokat fogyaszthatnak.

Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár
Pécs – 2016. november 25.-december 24.
Az ünnepre való készülődés varázslatos hangulatában kóruszenei előadók éneke, forralt bor illata hatja át az ékszerdobozzá váló Széchenyi teret.

Szennai Hurkafesztivál
Szenna – 2016. november 26.
A Zselicség szívében fekszik kis településünk Szenna, ahol a leghíresebb rendezvény az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Hurkafesztivál. A hurkatöltésre csapatok szerveződnek, és a hagyományostól a legkülönlegesebb ízű hurkák kerülnek az asztalra, melyeket nemcsak a zsűri, hanem az idelátogatók is kóstolgathatnak. Közben élvezhetik a színpadon fellépők sokszínű műsorát, kulturális, népzenei, könnyűzenei programokból válogathatnak. A fesztivált kirakodóvásár kíséri, ahol az árusok széles választékban kínálják a portékájukat. A boros gazdák, kifőzdék és sütödék ételről és italról gondoskodnak.

karacsony-advent-pixabay1Kaposvári Advent
Kaposvár – 2016. november 27.-december 23.
Az adventi időszakban Kaposváron betlehemes játékok, karácsonyi koncertek, a város apróságainak ünnepi köszöntői melengetik a nézők szívét-lelkét, míg egyéb testrészük egy pohár meleg itallal lel felüdülést.

Szekszárdi Advent
Szekszárd – 2016. november 27.-december 23.
Az esemény középpontjában színpadi produkciók lesznek, a családokat interaktív játékokkal, hófánk csúszdával, kézműves programokkal és szalmalabirintussal várják. A vásárban étkesek, kézművesek, kirakodó árusok várják a karácsonyi vásárolókat.

karacsony-advent-pixabay8Földvári Advent
Dunaföldvár – 2017. november 27., december 4., 11., 18.
Forralt bor, puncs, tea, hurka-kolbász; az ország legmagasabban lévő adventi koszorúja és más varázslatos meglepetések várják a Dunaföldvárra érkezőket az adventi vasárnapokon.

András napi Pálinkafesztivál a Sóstói Múzeumfaluban
Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu – 2016. november 26.
November 26-án András-napi pálinkafesztiválra várja a Sóstói Múzeumfalu a látogatóit. A rendezvényen a térség három eredetvédett párlata, az újfehértói fürtös meggy-, a szabolcsi alma- és a szatmári szilvapálinka kerül bemutatásra. A pálinkaiskola keretében a jó párlatfőzés titkait ismertetik, majd a pálinkaversenyen csapnak össze a finomabbnál finomabb nedűk. A nap zárásaként pedig egy finom pálinkás vacsorára invitálják a szervezők a programon résztvevőket.

Demjéni Disznótoros
Demjén Közösségi Ház – 2016. november 26.
Tüzes házi pálinka és forralt bor koronázza meg a jól végzett munka gyümölcsét. A friss, fűszeres hurka, kolbász illata csalogatja az éhes vendégeket. Jöjjön és kóstolja meg a demjéni disznótoroson készült malacságokat!

karacsony-advent-pixabay6XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom
Tata – Öreg-tó partja a madármegfigyelő-torony környékén – 2016. november 26.
Látogasson ki a tatai Öreg-tó partjára, és legyen szemtanúja a madárvonulás lenyűgöző jelenségének. A vadludak vonulása az őszi-téli időszak olyan nemzetközi hírű és különleges eseménye, amely mágnesként vonzza a hazai és külföldi természetkedvelőket, madárbarátokat, madarászokat. Az egész napos program során mindenkinek lehetősége nyílik teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. A madárgyűrűzési bemutató mellett előadásokkal, kiadványokkal, élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi tanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, játszóházzal várunk minden kedves érdeklődőt. Az ingyenes rendezvény akadálymentesített területen utcai öltözékben élvezhető.

Illatos Advent
Veszprém – 2016. november 26-27., december 3-4., 10-11. és 17-18.
Veszprém családbarát önkormányzata az Illatos advent családi programsorozatával már több mint fél évtizede hívja és várja karácsonyi készülődésre, ráhangolódásra a helybelieket és az idelátogatókat.

Gyertyafényes Advent
Pápa – 2016.11.27. -12.18.
Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a díszkivilágítással hangulatossá tett Fő téren és a sétáló utcán a város adventi rendezvénysorozata, mely minden hétvégén péntektől vasárnapig tartalmas ünnepi zenés és prózai műsorokkal, gyermek- és ifjúsági együttesek közreműködésével idézi fel a karácsonyi hangulatot. A helyszínen ünnepi kirakodóvásár színesíti az eseményt.

karacsony-advent-pixabay7Fehérvári Advent
Székesfehérvár, Belváros – november 27 – december 24.
A szállingózó hó, a kürtőskalács és forralt bor illata mindenkit kicsalogat az ünnepi pompában tündöklő Fő utcára, ahol a vásáron megcsodálhatja a betlehemet és gyönyörködhet az óriási karácsonyfában. Az adventezők sétáit karácsonyi dallamok kísérik.

Adventi programok
Mór, Polgármesteri Hivatal előtti színpad – November 27-december 18.
A Karácsony-várás időszakát a városi művelődési, közoktatási intézmények és a civil szervezetek rendezvényei teszik meghitté.
Ünnepélyes gyertyagyújtás az adventi vasárnapokon 16.30 órától.

Advent Budapesten kulturális családi fesztiválon
Városháza Park – november 27., 17 óra
Az Advent Budapesten kulturális családi fesztiválon advent első hétvégéjén megkezdődik az ünnepvárás időszaka: szombaton és vasárnap egész napos családi programot kínálunk a fűtött Üvegházban, minden hétvégén, egészen karácsonyig. Délelőtt 11 órakor és délután 15 órakor gyerekkoncertek, bábelőadások, betlehemes játékok, jótékonysági macigyűjtés és koncertek várják a családokat.

advent_meghivo_megnyitoSoproni Advent                    
november 25. – december 23. – Sopron
Az idei évben is hamisítatlan karácsonyi hangulattal, fenyő-, és fahéj illattal, étel és ital finomságokkal, kézműves termékekkel várjuk a Kedves Soproniakat és a Sopronba látogató vendégeinket Sopron Fő terére. Programjaink során természetesen nem feledkezünk meg az ünnepvárás meghittségéről sem, minden vasárnap közösen gyújtjuk meg hatalmas adventi koszorúnk egy-egy újabb gyertyáját.

Büki Advent               
Bük – 2016. november 27.- december 18.
Immár hagyományszerűen szervez Advent ünnepséghez fűződően programsorozatot a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár.
karácsonyt megelőző ünnepi készülődés és ráhangolódás jegyében november 29-től minden vasárnap 18 órakor fellobban majd az adventi koszorú egyik gyertyalángja a városközpontban is. A rendezvényre a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Zalaegerszegi Advent
Zalaegerszeg, Dísz tér – 2016. november 29.- december 24.
Zalaegerszeg karácsonyi hangulatba öltözik, advent hangulata járja át a főutcát, a vendéglátóhelyeket, a belvárost. Kézművesek kínálják áruikat, forralt bor és sült gesztenye illata lengi be a várost, karácsonyi dallamok járják át szívünket.

fotók: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ