Különleges programmal színesíti Budapest arculatát a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.: az első, nemzetközileg is egyedülálló “sétáló fényfestés” során a Szabadság híd és Margit híd közötti szakaszon, a rakparton sélva bárki nyomon követheti Budapest címerállatának és a logóban is szereplő oroszlánnak szimbolikus fejlődéstörténetét 2016. december 5-én, 19:00 és 19:30 között.

A Duna pesti oldalán található belvárosi házak falán megelevenedő grandiózus fényfestést a 2016. októberében indított Neked mit jelent Budapest? szógyűjtő kampány keretein belül rendezik meg, amely a főváros első, közösségi művészeti projektjeként indult útjára. A budapesti lakosok aktív közreműködésével életre keltett kampány arra irányult, hogy kiderüljön, milyen gondolatokat, szavakat ébreszt az itt élőkben Budapest.

„Budapest minden itt élőnek jelent valamit, mi azért dolgozunk, hogy ez minél inkább pozitív legyen és lehessen. A beküldött szavak döntő többsége igazolja, hogy a budapestiek szeretnek itt élni, szeretik a várost. Ez azért is nagyon fontos visszajelzés számunkra, mert amikor Budapest márkáról, Budapest brandről beszélünk, az csak akkor lehet hiteles és sikeres, ha az ott élők, a budapestiek azonosulni tudnak vele, otthon érzik magukat benne.” – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

kovesd_az_oroszlantAz inspiráló projekt folytatásaként a kampány művészeti partnere, a nemzetközileg is elismert magyar LaLuz Visuals fényfestő-csoport alkotói vállalták, hogy Budapest egyik címerállata, az ’Oroszlán’ segítségével mutatják be a lakosság által beküldött és leggyakrabban előforduló szavakat, melyek listája megtekinthető a BVA honlapján, a www.enbudapestem.hu oldalon. Az egyedülálló fényfestés során az alkotók egy sétahajóról vezénylik a vizuális élményt és fantasztikus mozgóképekkel lehetünk tanúi a 20 méter nagyságú oroszlán útjának, melynek kultúrtörténeti jelentőségű képei között villannak fel a lakosság által beküldött szavak is.

„Az emberiség a kezdetek óta tiszteli az állatok által megszemélyesített archetípusokat. Az oroszlán felfedezhető ősi rítusokban, várost védő erőállatokként,  különböző kultúrákhoz kötődő jelképekben, egyetemes szimbólumokként. A vetítés során ezekre reflektálunk. Az animációkészítést mindezek mellett  a lakosság által beküldött szavak is inspirálták. Az első szakaszon az oroszlán belső evolúcióját, kiteljesedését követhetjük nyomon. A másodikon pedig művészettörténeti utalásokkal találkozhat a közönség az sétáló fényfestés során” – foglalta össze az esemény célját Megyeri András, a LaLuz Visuals csoport alapítótagja.

A fényfestés mindkét rakpartról látható lesz. Budáról a távolság miatt tovább lehet követni az oroszlán útját, a pesti oldalról viszont testközelből látszik majd a közel 20 méteres sétáló oroszlán. A vetítés során a Szabadság hídtól egészen a Margit hídig követhetik az érdeklődök a látványosságot.

A Neked mit jelent Budapest? kampány zárásaként december 13-án, a BVA által működtetett Budapest Projekt Galériában nyíló kiállítás kelti életre a szógyűjtés eredményét, ahol, ha valaki lemaradt volna Budapest címerállatának útjáról, felvételről újra megtekintheti. Ezen kívül különleges installációkkal, videoreality tartalmakkal és egyéb szórakoztató aktivitásokkal készül a galéria.

Az egyedülálló program megvalósításához megfelelő időjárási viszonyok szükségesek, ezért a Kövesd az Oroszlánt! sétáló fényfestés rossz idő esetén elmaradhat, és egy későbbi időpontban rendezik meg. Az esetleges változásról a szervezők az esemény facebook oldalán adnak tájékoztatást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ