Izgatott gyermekek, csillogó kiscsizmák az ablakban, édességhegyek. A Mikulás december 6-án minden évben tömött puttonnyal érkezik a kicsik legnagyobb örömére, akik ezen a napon általában több cukorkát, csokoládét fogyasztanak, mint máskor. Lehet-e a megnövekedett édességfogyasztásnak káros hatása a gyermekekre? Az alábbi összeállításban Dr. Karoliny Anna gyermek gasztroenterológus elmondja, hogy a szülőknek mire érdemes odafigyelni az ünnepen.

Mikuláskor a gyermekek általában több csokoládét, édességet fogyasztanak, mint az év többi napján. Vajon a hirtelen megnövekedett cukorbevitel veszélyt jelent a kicsikre? Mi a napi ajánlott édességmennyiség? Hosszú távon milyen hatásai lehetnek az előírt maximális mennyiséget meghaladó cukorfogyasztásnak?

„Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben kiadott állásfoglalása alapján az ideális az, ha a hozzáadott cukorbevitel nem haladja meg a teljes kalóriabevitel 10%-át. További egészségügyi előnyökkel jár, ha ezt a mennyiséget 5% alá szorítjuk. A napi korlátba a monoszacharidok közé tartozó glükózt, fruktózt, nádcukrot és a malátacukrot is be kell számítani, de a friss gyümölcsökben és zöldségekben lévő cukrok és a tejcukor ezen felül értendő” – mondta el Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológus szakorvosa. Hozzátette, hogy életkortól, nemtől, mozgásmennyiségtől és testsúlytól függően a 14 év alattiak napi ideális cukorszükséglete 28-69 gramm között mozog. Az 5%-os korlát betartása azonban még egészségesebb, ami egy 3-6 éves gyermek esetében átlagosan 16 gramm, ez kb. napi 4 teáskanál cukor elfogyasztásának felel meg.

Ezek alapján könnyen kiszámítható, hogy a Mikulás zsákjában az esetek többségében a napi ideális édességmennyiség sokszorosa lapul, amit a kicsik gyakran egy ültő helyükben fel is falnak. Egy tábla tejcsokoládéban nagyjából 60 gramm cukor van, egy nagyméretű csoki szeletben 20 gramm körül, 5 darab gumicukorban kb. 7 gramm és akkor még nem beszéltünk a hozzá fogyasztott üdítő- és kakaós italokról.

chocolate-smoothie-1058191_640„Érdemes betartani az ajánlott mennyiségeket a mindennapokban, mivel a túlzott édességfogyasztás növeli a fogszuvasodás, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és így a gyerekkori 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is” – mondta a Czeizel Intézet szakértője, aki épp ezért a mértékletességet javasolja Mikuláskor is. A mogyorókrémet például banánnal is adhatjuk a gyerkőcnek, illetve jó megoldás lehet aszalt gyümölcsöket, diákcsemegét vagy kisebb kiszerelésű édességeket rejteni a csizmába, és megtanítani a kicsiknek, hogy a finomságokat osszák be, és ne egyszerre egyék meg. A magas cukorbevitel mellett a mozgásszegény életmód is fokozza a fenti betegségek kialakulásának kockázatát: bátorítsuk gyermekünket a rendszeres mozgásra. Használjuk ki a téli időjárás kínálta lehetőségeket: szánkózzon, hógolyózzon együtt a család, ezek az ünnep legszebb pillanatai!

Fotók: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ