Az idők változnak, de van ami örök. Így van ez a klasszikus koktélokkal is, amelyek ugyan külsejükben, a trendeket követve kissé átalakultak az évek során, de tipikus, semmivel sem összetéveszthető karakterük mégis megmaradt. Nincs ez másképp az amerikaiak kedvenc whiskey-jéből készült italok esetében sem, amelyek legfontosabb hozzávalója éppen 150 éve, egy kis Tennessee-i lepárlóüzemből indult útjára, és ma ugyanazt a minőséget garantálja, mint a kezdet kezdetén. Most pedig induljon az időutazás Lukács Rolanddal, a Boutiq’Bar head bártenderével, és lássunk néhány klasszikus receptet akkor és most!

A jó öreg Manhattan

A koktélban az erős, alkoholos és csonthéjas ízek dominálnak leginkább, de megmarad a whiskey fő karaktere, amelynek a vermut kölcsönöz igazán fűszeres aromát.

5 cent Jack Daniel’s, 2,5 cent édes vermut, 2-3 öntés angostura keserű

Az alapanyagokat shakerben jégre töltjük, elkeverjük, majd koktél pohárba szűrjük. Díszítéshez használjuk koktélcseresznyét.

manhattan_regenManhattan kicsit modernebben

Bár mindkét, a régi és az új Manhattan is nagyon karakteres, a klasszikus változatot kicsit újragondolva, a csokoládé és a cseresznye ízei dominálnak inkább. Ezt az ízélményt almafa füsttel ellensúlyozzák a profik, ennek elkészítésével nem érdemes otthon kísérletezni.

5 cent Jack Daniel’s, 2 cent francia aromatizált aperitif, 2-3 öntés csokoládé bitter, almafa füst

Ha ma egy vérbeli bártendertől rendeljük meg az italt, akkor így készíti majd el nekünk: a hozzávalókat jól összekeveri, ezt követően egy kis palackban füsttel infúziónálja, majd a poharunkba tölti.

A klasszikus Old Fashioned

oldfashioned_regenAz Old Fashioned régebbi változata lágyított és kissé fűszeresebb. Az egyik legklasszikusabb whiskey koktél.

5 cent Jack Daniel’s, 1 cent cukorszirup, 2-3 öntés angostura keserű

Az összetevőket jégen egy Old Fashoned whiskey-s pohárban keverjük el egészen addig, amíg a whiskey veszít karcosságából. Ha szívesen csinosítanánk rajta, akkor narancshéjjal díszíthetjük.

Az Old Fashioned újragondolva

Az ízélmény a Tennessee whiskey trópusi jegyeiben csúcsosodik ki, miközben a banán és a kakaó jól idomul a juharfán szűrt párlathoz.

5 cent Jack Daniel’s, 1 cent cukorszirup, 2 csepp cacao bitter, 1 fújás banán esszencia

Az esszencia kivételével keverjük el az összetevőket, majd fújjuk be a banán kivonattal.  Utána töltsük fel a poharat jéggel és erre öntsük rá az italt.

Nosztalgiázás a Whiskey Sourral

Már a neve is utal arra, hogy ez egy fanyarabb, savanykásabb nedű. Az extra krémességét a tojás hozzáadásával érthetjük el.

5 cent Jack Daniel’s, 2 cent citromlé, 1 cent cukorszirup, 2-3 öntés angostura keserű, opcionálisan tojásfehérje (kellemes állagot ad az italnak)

A hozzávalókat shakerbe töltve jéggel erősen rázzuk össze, majd öntsük whiskey-s pohárba friss jégre. Ezután akár citromhéjjal és bitterrel is díszíthetjük.

whiskey_sour_regenPop Corn Sour

A kukorica lesz az, ami kiemeli a gabona jellegzetes ízeit, miközben frissességet és egy kis csavart visz a receptbe. Ha szeretnénk, egy csipet sóval is megbolondíthatjuk a koktélt, fokozva ezzel az élvezeteket.

5 cent Jack Daniel’s, 2 cent citromlé, 1,5 cent cukorszirup, 2 öntés angostura keserű, 1 tojásfehérje

Az ital kétféleképpen is elkészíthető: vagy a whiskey-t áztatjuk egy éjszakán keresztül sótlan pattogatott kukoricával vagy a cukorszirupot készítjük el vele.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ