A Disney exkluzív felkérését követően a Sugarbird is csatlakozott azokhoz a világhírű divatházakohoz, amelyek kizárólagos jogon, egyedi kollekciót tervezhettek a filmgyár alkotásaihoz. A november végén hazánkban is bemutatott Vaiana című egész estés animációs filmhez készült kollekció az eddigi egyik legizgalmasabb projekt a Sugarbird életében. A londoni premiert követően hazánkban tavasszal, egy látványos show keretein belül mutatják be a polinéz kultúra ihlette ruhákat.

Valentino, Givenchy és Moschino után a Sugarbird is egyedi kollekciót tervezett a Disney filmgyár legújabb animációs filmjéhez. A már a hazai mozikban is futó Vaiana című mese egy bájos kislány vakmerő történetein keresztül enged bepillantást az ősi polinéz kultúra és Óceánia lenyűgöző világába. A Sugarbird által tervezett kollekcióban – amely több hónapos munka eredménye – ez a két meghatározó vonal fonódik össze.

vaiana4A tervezőcsapat nyár elején repülhetett ki a Disney európai központjába, Londonba, ahol nemcsak a meséről, de a polinéz kultúra titokzatos világáról is mélyreható tájékoztatást kaptak a dizájnerek. Vaiana „személyi stylistjától” megtudhatták hogyan készült a főszereplő ruhája, és melyek azok a polinéz hagyományok, szokások, amelyeket fontos szem előtt tartani az anyagok tervezése és a  ruhák elkészítése során, mint például a minták elhelyezése a ruhákon kiemelt fontosságú szempont volt.

vaiana7A sok háttéranyag és folyamatos egyeztetés mellett, a csapat önállóan dolgozott ki minden egyes ötletet és grafikát. „A kreatív munkát illetően abszolút szabad kezet kaptunk, hiszen a megszokott felhasználói útmutatók helyett a film vizuális és érzelmi hatása alapján alkothattuk meg a kollekciót, a saját elképzelésink alapján.” – mondta el Jagasics Hedvig, a Sugarbird tulajdonosa, aki azt is elárulta, igazi kihívás volt számukra a kultúra elemeit egy európai divatkörnyezetnek megfelelően módosítani. A film és a polinéz kultúra egyaránt inspiráló volt a tervezőcsapat számára, több vonalon kezdtek el dolgozni, majd végül a kollekció négy téma alapján született meg: a polinéz tapa minta, törzsi tetoválások, óceánia lenyűgöző színvilága, valamint készült kettő ruha, amely összefogta az egész kollekciót. A kampányfotózást ismét egy szerb csapatra bízta a divatcég, Dusan Petrovic, fiatal fotós már a Zsolnay kollekcióhoz készült képekkel bizonyította, hogy tökéletesen át tudja adni a Sugarbird életérzést.

vaiana5„Nagyon szerettük ezt a projektet, igazi csapatmunka volt, amelyből mindenki kivette a részét. Baranyi Ádám tervezőnk például még egyedi kiegészítőket is készített a ruhák mellé. Kíváncsian várjuk a következő együttműködésünk eredményét is.” – mondta el Jagasics Hedvig, aki elárulta, hogy már készülőben van egy újabb Disney kollekciói is.

vaiana3A Vaiana londoni premierjén a kollekció hat ruhája már debütált, a hazai közönség pedig tavasszal egy nagyszabású show keretein belül láthatja az összes modellt.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ