Az Alexandrov Együttes vezetősége megerősítette, hogy a 2017. május 28-i budapesti fellépést a decemberi tragédia ellenére is megtartják.

Az Alexandrov Együttes, az Orosz Hadsereg hivatalos akadémiai ének- és táncegyüttese, amely a sereg kórusaként is szolgál, 2017. május 28-án visszatér a Papp László Sportaréna színpadára. A közel 200 tagból álló együttes budapesti fellépésére több mint 100 fő érkezik.

Tavaly december végén zuhant le az Orosz Honvédelmi Minisztérium repülőgépe, a légiszerencsétlenségben az Alexandrov Együttes tagjainak egyharmadát vesztette el. A veszteség pótolhatatlan, ugyanakkor a kórust és a tánckart a lehető leghamarabb szeretnék újjáépíteni. Az újjáalakult együttes, a légikatasztrófa után először, február 23-án, a Honvédők Napja alkalmából ad koncertet a Kremlben, majd tavaszi európai turnéja során Budapesten is fellép.

Az együttes ma egy stabil, közel 200 tagból álló társulat, férfikórussal, női és férfi szólóénekesekkel, valamint klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosokkal. A zenekarban a fa- és fémfúvósok mellett eredeti orosz autentikus hangszerek, balalajka, domra, baján és harmonika idézik meg az összetéveszthetetlen orosz hangulatot.

Alexandrov 11Az Alexandrov Együttes repertoárja az orosz népdaloktól, az egyházi énekeken és operaáriákon át, a popzenéig terjed. Az egykori Vörös Hadsereg kórusa világhírű, fennállása óta több mint hetven országban koncertezett, köztük többször Magyarországon is.

A Vörös Hadsereg központi szállásán, 1928-ban alakult Alekszandrov Együttest a kezdetekben mindössze 12 katona – egy vokális oktett, egy harmonikás, két táncos és egy szólista – alkotta. Első fellépésük a Moszkvai Konzervatóriumban volt, a fiatal zeneprofesszor, Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov vezetésével, aki később az együttes névadója lett. 1933-ra a tagjaik száma már 300 főre duzzadt, elsősorban szovjet forradalmi alkotásokat és híres orosz szerzők feldolgozásait adták elő.

Alexandrov 131935-ben Vörös Zászló Érdemrenddel tüntették ki az együttest, 1937-ben pedig elnyerték a Párizsi Világkiállítás Nagydíját. A második világháború alatt, a frontokon, 1500 fellépésen próbálták szórakoztatni a katonákat. Apja halála után Borisz Alekszandrov vette át az együttes vezetését, az igazgató 1946-tól 1987-ig tartó irányítása alatt váltak világhírűvé. Népszerűségük világszerte töretlen, a Szovjetunió felbomlása után, Jelcin elnök Vörös Csillag Érdemrenddel tüntette ki az Alexandrov Együttest. 1990-ben felléptek Roger Waters Fal című koncertjén, melyet a berlini fal leomlásának tiszteletére  rendeztek, 1993-ban Finnországban a Leningrad Cowboys együttessel álltak színpadra, 2004-ben a Vatikánban II. János Pál pápa születésnapját ünnepelték.

Az Alexandrov élő példája, hogy a valódi művészeti produkció a történelem legszörnyűbb viszontagságait, fordulatait is átvészeli, az egykori Szovjetunióban alapított együttes máig Oroszország egyik legismertebb büszkesége. A május 28-i budapesti koncert ismét hatalmas élménynek ígérkezik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ