Roppant divatosak lettek a styling, stylist szavak, ám sokaknak elképzelésük sincs, mit is takarnak. A street-style fotózás, személyi styling, personal shopper, gardrobrendezés pedig már végképp kínaiul cseng. Most egy fiatal, keresett stylist, Szemes Nóra minderre fényt derít.

BellaCafe: – Mindig ilyen zsúfolt, változatos a stylistok élete? Általában nem lehet előre tudni, hogy mi lesz a következő órában?

Szemes Nóra: Igen, váratlanul futnak be különböző felkérések, de ezek mellett vannak állandó munkáim is, mint a street-style fotózás és a személyi styling. Ezeket néha le kell mondanom, vagy át kell raknom az utolsó pillanatban más helyszínre és más időpontra.  

BellaCafe:Sokat hallani mostanság a személyi stylingról. Mit jelent ez?  

Szemes Nóra: – A személyi stylingnak több fázisa van. Első körben felmérem, hogy az illetőnek milyen a személyisége, ez néha olyan, mintha pszichológus lennék, de ez fontos része az egésznek, hogy lássam, törekvő, magamutogató vagy visszahúzódó egyéniségről van-e szó. Utána megnézem a stílusát, milyen ruhákat szeret magán viselni. Ezek után jön a színelmélet, illetve, hogy a gyakorlatban milyen színek állnak jól az illetőnek. Ami szintén sok mindentől függ. A 4 évszak típusaira jellemző bőr-, szem-, illetve hajszín kategorizálását mind elmondom, de ezek mellett a személyiség a legfontosabb. Ezt követően, ha igény van rá, feltérképezem azokat az üzleteket, amelyek stílusban és méretben is illenek az adott személyhez. Ami azért jó, mert a későbbiekben célirányosan 2-3 üzletközpontba kell csak elmennünk megvásárolni a szükséges darabokat. 

  

Marykék2 

BellaCafe:Mitől függ, hogy ki jó ebben a szakmában? 

Szemes Nóra: – Érzék kell hozzá, de azon belül a kapcsolatok számítanak, illetve a közvetlenség, a jó kommunikáció, az alkalmazkodó-készség. Hiszen egy-egy reklámforgatás vagy -fotózás sokszor több napig is eltarthat, így aztán fontos, hogy jól tudjunk együttműködni. Ilyenkor a jó hangulat is döntő tényező lehet. 

BellaCafe:Említetted, hogy fontos neked a street-style, vagyis az utcai divatfotózás. Mi a célod ezzel? Hol láthatók ezek az összeállítások?  

Szemes Nóra:Sokan azt hiszik, ha lefotóznak valakit az utcán és megkérdezik, melyik ruhadarabját hol vette, annak annyi az értelme, hogy ha valakinek bármelyik ruha-összeállítás megtetszik, látja, hol lehet megvenni. De nem, ennek több értelme van! Általában olyan ruhákat, ruha-összeállításokat fotózok le, járókelőket leállítva, akiknek vagy merész, ám jó vagy harmonikus, vagy éppen menő, éppen az aktuális divatnak megfelelő ruháik vannak. De a legfontosabb, hogy mindenki merje vállalni a saját stílusát, és ne akarjon beolvadni a tömegbe! 

 styling-02

 BellaCafe:A „personal shopper”, azaz „személyi vásárló” szolgáltatást is feltüntetted a honlapodon, ami mint kiderül, az előbb kifejtett vásárlást jelenti. Emellett még egy szolgáltatás található a shaonille.com-on, a gardróbrendezés. Mi lehet vajon az a gardróbrendezés? Rendrakás a szekrényben, gardróbban? Hiszen ezt mindenki önállóan meg tudja oldani – vagy nem?  

Szemes Nóra:Vannak olyanok, akik csak vásárolgatnak össze-vissza, olyan összeállításokat vesznek meg, amely a kirakatban a próbababán pózol, viszont a vásárló személyéhez nem illik. Így aztán csak lóg a szekrényben, de nem veszi fel senki. S ezek a ruhák csak gyűlnek és gyűlnek, mi pedig elégedetlenek vagyunk, hogy nincs elég ruhánk, amit felvehetnénk. A stylist feladata, hogy párosítsa, kiválogassa sziluett, stílus és szín szerint azokat a darabokat, amelyek használhatók egy szettben és önállóan, valamint együtt kiszanálják azokat a ruhákat, amelyekre már nincs szükségük. Ilyenkor kiderül, hogy csak pár alap darab megvásárlására kell szorítkozni, hogy a régi ruhatárunk is létjogosultságot nyerjen. 

Azon túl, hogy kiválasztja az adott felkéréshez a megfelelő stílusú ruha-szettet, a stylistnak rengeteg más feladata is van. A megfelelő üzletekből több méretű és fazonú ruhát és cipőt hoz el, majd kivasalja azokat, óriási és nehéz táskákban a helyszínre cipeli, a „végállomáson” pedig több órán át figyeli magát a ruhát, a sminket, a hajat, a cipőt, hogy minden a helyén legyen. Sokszor pedig a fotózásokon ő maga állítja be a modellt, vagyis felel a pózért is.  

styling-03 

BellaCafe:A stylist szakma igen felkapott, több iskolában oktatják, évente egy intézményben 10-15 ember végez stylistként. Nem sok ez egy kicsit? Tényleg szükség van ennyi stílustanácsadóra?  

Szemes Nóra:Rengeteg a tévéműsor, a show, az ilyen-olyan magazin… Ám az egy másik ága a szakmának. Ez az úgynevezett divatstylist munkája. Ez annyiban különbözik a személyi stylisttól, hogy ennél a saját stílusjegyeit is becsempészheti a szakember, míg az utóbbinál az egyén a fontos, nem szabad látszódnia a stylist munkájának. Minél természetesebben néz ki jól valaki, annál jobb a személyi stylist háttérmunkája.  

styling-04

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ