Dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász szerint aki az interneten szándékos megtévesztési szándékkal hamis adatot közöl magáról, az bizony nem csupán etikai vétséget, hanem bűncselekményt is elkövet.

Az internetes párkeresés számos kellemetlen meglepetést tartogat a gyanútlan társra vágyóknak. Különösen nehéz helyzetben lehetnek a gyermeküket egyedül nevelő szülők, akik talán még óvatosabban közelítenek a témához.

Egy ismerkedni vágyó, negyvenes tanárnő története: Egy vállalkozás ügyvezető igazgatója az első találkozásuk alkalmával vacsorázni hívja egy elegáns szálloda éttermébe. Vacsora után viszont hamar a lényegre tér: erőszakosan követeli, hogy egy szobában megmasszírozhassa a hölgy nemi szervét, hiszen az – szerinte – nem szex. Amikor az elvált asszony ebbe nem megy bele, kis híján ráborítja az asztalt, majd elrohan, és még a saját vacsorája árát sem fizeti ki.

Dr. Szöőr Anna, pszichológus-jogász azt mondja, sajnos napi szinten hall hasonló megdöbbentő esetekről; személyes, pszichológiai tanácsadásra épülő, offline, Gyermekes Társkereső Szolgálatánál sorra mesélik negatív élményeiket a társra vágyók.

“Se szeri, se száma az Újrakezdőink csalódásainak az internetes társkeresést illetően. A két gyermekét egyedül nevelő, jól szituált, harmincas jogásznő például elmondta, hogy a vele levelező urak hol az autójukat, hol a lakásukat, esetleg egy szállodai szobát adtak meg az első randevú helyszínéül. Ezek a férfiak kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy “kávézgatni ciki.”

De nemcsak az interneten társat kereső nőket, hanem a férfiakat is bőven érik meglepetések. Egy ötvenes üzletember Újrakezdőnk azt mesélte, hogy nagyon örült, amikor hosszas levelezés után az első randevún meglátta a szép, korban és végzettségben is hozzáillő, negyvenes párjelöltjét. Aztán jött a meglepetés, amikor a hölgy egy félóra múlva bejelentette, hogy heti százezer forintot kér a “szolgálataiért”.

A leírt esetek szereplői szerencsére nem lettek bűncselekmények áldozatai. Ugyanakkor a BTK világosan megfogalmazza a csalást, mint törvényi tényállást. Eszerint aki mást tévedésbe ejt és tévedésben tart, az a csalás bűntettét követi el.

“Csak csalásnak nevezhetjük azt, amikor egy férjes asszony hajadonnak, vagy egy nős férfi nőtlennek tünteti fel magát. Véleményem szerint ebbe a kategóriába sorolható, ha az internetre feltett fotó nem valódi, vagy a kitöltött adatlapon valótlanságok szerepelnek. Az életkorról való füllentés már szinte természetes a virtuális párkeresésben, és ez is csalás. Hamis illúzióra etikátlan párkapcsolatot építeni, ráadásul szándékos megtévesztési szándékkal hamis adatot közöl, az bizony bűncselekményt is elkövet” – mondta Dr. Szöőr Anna, aki hozzátette: így egyáltalán nem csoda, hogy az újrakezdők bizalma meginog a virtuális párkeresésben és egyre többen igénylik a személyes tanácsadást.

Kapcsolódó cikkek:

Jégpályán randiznak a magyar fiatalok

Találd meg a párod – válás után is!

Most jó nőnek lenni – Háromszor több a férfi

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ