Télen a figyelem középpontjába kerül az édes és egészséges csemege, a méz. Kedvenc karácsonyi sütijeink alapanyaga, emellett nem elhanyagolható beltartalma sem, így az egészségmegőrzésben is fontos szerepe van. Érdemes ezért mindig a kiváló minőségű, magyar termelői mézet választani, melynek ismertetőjegyei az egyedi, könnyen beazonosítható termelői mézesüveg és a zárszalag.

A méz a természet csodája, évmilliók óta változatlanul csak a méhek képesek azt készíteni. Csoda az is, hogy az ember a rovarvilág legszorgalmasabb tagjának, a méhnek a termékét a mai napig fogyasztja. A méz, mint természetes édesítő, évezredek óta ismert és használatos. Jóval egészségesebb, mint a mesterséges, vegyi kezelésekkel előállított édesítőszerek. Számtalan egészséges, a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaz: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, melyek erősítik szervezetünket. Sokszor mondják, gyógyító ereje van: segíti az alvást, nyugodt pihenést, támogatja a gyenge szívet és védi a májat. A méz fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések gyógyítására használni. Ebből is látszik, a méz rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer.

uvegkaptarA hazai mézfogyasztás viszont nincs ezzel összhangban: évente alig 70-80 dekagrammot fogyasztunk belőle fejenként, miközben több európai országban két kilogramm körüli ez az érték. Holott Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy tavasztól őszig szinte mindenhol találnak a méhek virágport és nektárt, így az ország egész területe alkalmas méhészkedésre. Érdekesség, hogy bár a méhállomány közel negyede két megyére – Bács-Kiskun- és Somogy – koncentrálódik, Budapesten is több mint száz méhészet található, amelyekben hatezer méhcsalád szorgoskodik.

bross_peter_mautner_zsofi_fekete_jozsefMindenképp érdemes tudni, hogy az import (jellemzően Ázsiából származó) termékekkel ellentétben a tiszta eredetű, ismert termelőtől származó magyar méz az üzletek, hipermarketek polcain nem fellelhető – azt csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni. A legegyszerűbb a termelői piacokon felkeresni őket. „Fontos kiemelni, hogy a magyar, termelői méz ismertetőjegyei az egyedi, könnyen beazonosítható termelői mézesüveg és a zárszalag. E két elem együttes megléte garantálja a vásárlók számára a kifogástalan minőséget. Bevezetésük és alkalmazásuk mellett döntöttünk, hiszen előzetes felméréseink alapján két dolog érdekli a fogyasztót: a mézben van-e idegen anyag illetve hazánkban termelték-e. Ezekre a kérdésekre ad választ a zárszalag és az egyedi üveg együttes használata.” – emelte ki Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

zarszalag_uveg_ikonAz Országos Magyar Méhészeti Egyesület célja tehát az egyedi üveg és a zárszalag bevezetésével, hogy segítse a vásárlót abban, hogy lehet könnyedén felismerni az eredeti, kiváló minőségű magyar terméket. Az Egyesület kezdeményezését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ