Elkészült Bereczki Csaba rendező legújabb, Soul Exodus című zenés dokumentumfilmjének hivatalos trailere és plakátja. A film egy összetett, zenés road-movie, amely élőzenén és személyes vallomásokon keresztül jeleníti meg az identitás keresésének és megfogalmazásának ma különösen aktuális problémáját. A Soul Exodus  december 15-étől látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

A trailer és a plakát készítői – Oravecz Gergely, Szijj András és Dulinszki Miklós – két sarokponthoz igazodtak: a különleges hangulatú utazáshoz és a Soul Exodus főszereplő zenészeihez. “A rendkívül erős személyes vallomások és a folyamatos úton levés érzése ragadott leginkább magával bennünket, ezt szerettük volna vizuálisan visszaadni. Fontos volt még a szabadság tapintása a filmben, ahol a zenészek a hosszú út során bárhol, bármikor előveszik a hangszereiket, zenélnek, zenélnek és zenélnek, felülemelkedve mindenen, ami a nézőt is szabaddá emeli. A Soul Exodus nagyon pörgős film, soha nem lassít, a gondolatok olyan tempóban követik egymást, mint a képek. A zene az állandó központi motívum, ami mindent összetart, míg a háttér folyamatosan változik, hiszen beutazzák a világot. A súlyos gondolati utazás, az identitáskeresés mellett a Soul Exodus egy színes, vidám film, ezt próbáltuk érzékeltetni a színekkel és a rajzoltsággal.”

A Soul Exodus  középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek – Bob Cohen, Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába. A Soul Exodus egy összetett, zenés roadmovie, amely élőzenén és személyes vallomásokon keresztül jeleníti meg az identitás keresésének és megfogalmazásának ma különösen aktuális problémáját.

Bereczki legújabb alkotásával a korábbi zenés dokumentumfilmjével – Életek éneke (2008) – megkezdett sorozatát folytatja, amelyben nemcsak a zenész, a hangszer és a zene közötti kapcsolódásokat kutatja és ábrázolja, hanem a zenén keresztül a lélek mélységébe hatol. „Az volt a célom, hogy a film jókedvűen, nyíltan, tabuk nélkül, természetesen beszéljen a zsidóságról, az identitásról, a világról. Úgy, ahogy mindenről kéne beszélnünk, ha nem félnénk, ha elég bátrak és szabadok lennénk, ha valóban tisztában lennénk az identitásunkkal.” – mondja Bereczki Csaba.

A film december 15-étől látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ