A S.Pellegrino – amelyet hazánkban a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. forgalmaz – bejelentette a világ fiatal séftehetségeit elismerő nemzetközi versenyének, a S.Pellegrino Young Chefnek várva várt folytatását. A harmadszor meghirdetett megmérettetésre február elsejétől várják a jelentkezéseket. A 2017-es kiírás több szempontból is megújul, hogy a versenyzők még szélesebb szakmai kör előtt mutathassák meg magukat, és, hogy tehetségük méginkább kibontakozhasson.

A verseny 18 hónapon keresztül zajlik majd. Az előválogatókra és a régiós döntőkre még idén sor kerül, ám a végső döntőt már 2018 júniusában rendezik meg, így a résztvevők a S.Pellegrino Young Chef 2018 címért mérkőzhetnek majd. A hosszabb verseny miatt a jelentkezők több időt tölthetnek a számukra kijelölt mentor séfekkel, így nemcsak tányérjaikat tökéletesíthetik, de tovább fejleszthetik készségeiket is, hogy a döntőben már a legjobb formájukat hozhassák.

A S.Pellegrino Young Chef hatalmas lehetőséget jelent a győztesek számára, hiszen a megmérettetés alatt kapott komoly szakmai támogatás és a győzelemmel járó nemzetközi ismertség mellett a nyertes részt vehet a márka éves – a S.Pellegrino Young Chefhez kapcsolódó, és más, a világ különböző pontjain zajló – eseményein is. „Hatalmas megtiszteltetés a S.Pellegrino Young Chef 2016 cím nyertesének lenni” – emelte ki a S.Pellegrino Young Chef legutóbbi győztese, az egyesült államokbeli Mitch Lienhard.  – Az esemény egésze rengeteg feledhetetlen pillanatot szerzett, és hálás vagyok a karrieremre kifejtett hatásáért is. Alig várom, hogy folytathassam munkám a S.Pellegrinoval, hogy megtaláljuk a világ legjobb fiatal tehetségeit, akiknek a jövőben a mentora lehetek.”

kitchen-731351_640A verseny tavalyi sorozatában szurkolhattunk Sándor Rodrigonak is, aki a kelet-európai régiós megmérettetés győzteseként jutott be a döntőbe. Az elődöntő során a zsűrit a tökéletes technikai kivitelezés mellett az is lenyűgözte, hogy a magyar versenyző mangalicapofából, karamellizált karfiolpüréből, mazsolaszószból és cékla tortelliniből álló tányérjáva üzenetet tudott közvetíteni.

A verseny első évadának nyertese, a S.Pellegrino Young Chef 2015 cím birtokosa az írországban élő Mark Moriarty volt.

Idén a Közép-Amerika–Karib-térség régióval tovább bővült a versenyben résztvevő földrajzi területek köre. Így már a világ számos részéről, összesen 21 régióból jelentkezhetnek a fiatal séftehetségek a versenyre. Ezt idén az angol mellett már spanyol, mandarin, francia és olasz nyelven is megtehetik, de a jelentkezőknek továbbra is beszélniük kell angolul, hiszen ez a verseny hivatalos nyelve.

A S.Pellegrino Young Chef 2018 versenyre 2017 február elsejétől a Sanpellegrino.com oldalon lehet jelentkezni, amely egyben a megmérettetés online oldala is. Az esemény médiapartnere pedig – a S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott – FIneDiningLovers.com,  a gasztronómiáért rajongók online magazinja.

A verseny során – amelyre tavaly több mint háromezren jelentkeztek – a 21 régióban egy összesen 70 séfből álló zsűri választja majd ki azt a 21 fiatal séftehetséget, akik a 21 mentor séf segítségével részt vehetnek ezen a kivételes utazáson.

A milánói döntőben pedig egy héttagú, világhírű séfekből álló zsűri ítéli majd oda a győztesnek járó S.Pellegrino Young Chef 2018 címet.

kitchen-1310290_640

A S.Pellegrino világverseny négy szakaszból áll:

ELSŐ SZAKASZ: ONLINE JELENTKEZÉS – 2017. február – április

A versenyre bármely fiatal, 30 év alatti, legalább egyéves tapasztalattal rendelkező séf, sous chef és chef de partie jelentkezhet  tányérjának pontos megnevezésével a http://www.sanpellegrino.com/ oldalon keresztül. A kritériumok pontos listája elérhető a honlapon.

MÁSODIK SZAKASZ: NEMZETKÖZI LISTA – 2017. június 1.

A jelölteket lakóhelyük szerint 21 különböző régióba osztották. Az első válogatót az ALMA – az olasz konyha elsőszámú nemzetközi oktató és tréningcentruma (www.alma.scuolacucina.it) végzi, amely régiónként 10 séfet választ ki az online jelentkezések és  az öt Aranyszabály (összetevők, technika, eredetiség, szépség és üzenet) alapján.

  1. ÖSSZETEVŐK: A legjobb minőségű, legfrissebb és legegyedibb hozzávalók kiválasztása.
  2. TECHNIKA: A nyers hozzávalókat olyan étellé alakítani, amely tiszteletben tartja eredeti jellemzőiket.
  3. EREDETISÉG: A fine dining kultúrához kapcsolódó, személyes és kortárs stílusjegyeket felvonultató, kiegyensúlyozott íz- és formavilággal rendelkező inspiráló látvány létrehozása.
  4. SZÉPSÉG: A tálalás legyen része az étel vonzerejének.
  5. ÜZENET: Üzenet megfogalmazása a személyes elképzelést tükröző kész munkán keresztül.

HARMADIK SZAKASZ: NEMZETKÖZI LISTA – 2017. június 7. – december

A régiók 10-10 döntőse helyi versenyeken mérheti össze tudását: a 21 régiós döntőre 2017. június 7. és december 31. között kerül sor. Minden régiós versenyen neves séfekből álló független zsűri kóstolja végig az elődöntősök ételeit, majd az öt Aranyszabály alapján kiválasztják a legjobbat. A 21 régiós első helyezettet, akik részt vehetnek a milánói döntőben, december végén jelentik be. Minden versenyző mellé kijelölnek egy mentor séfet is, akik segítségével felkészülhetnek a döntőre és tökéletesíthetik tányérjukat.

FINÁLÉ: S.PELLEGRINO YOUNG CHEF DÖNTŐ – 2018. június

A S.Pellegrino 2018 júniusában, Milánóban tartja a verseny döntőjét. A versenyzők összemérhetik tudásukat a S.Pellegrino Young Chef 2018 címért, amelyet a nemzetközi, héttagú, világhírű séfekből álló zsűri ítél majd oda.

S.Pellegrino_Young_Chef_sajtokozlemeny__foto_170119A verseny pontos szabályai és a jelentkezési adatlap a www.sanpellegrino.com oldalon lesz elérhető. Kövesse figyelemmel a versenyt a közösségi médiában is a #SPYoungChef hashtaggel!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ