Bár még csak február vége van, bátran állítjuk, hogy a Nespresso Atelier az év egyik legizgalmasabb és legszínvonalasabb gasztronómiai eseménye volt. Február 23-26. között a Várkert Casino gasztronómiai központtá változott, Michelin-csillagos magyar és olasz sztárséfek, sommelier és kávészakértő látta vendégül a csúcsgasztronómia és az exkluzív kávéélmények szerelmeseit.

Életre szóló ízélményekkel gazdagodtak, akik részt vettek a Nespresso Atelier idei négynapos rendezvénysorozatának programjain, melynek szakmai partnere a Dining Guide volt. Az Atelier csapatot Sárközi Ákos (Borkonyha), Palágyi Eszter (Costes Restaurant), Segal Viktor, Ádám Csaba (Olimpia Étterem), Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet Bar), Mészáros Ádám (Onyx Étterem), Herczeg Ágnes és Csorba Gábor borszakértők, illetve Nagy Zsolt kávészakértő alkotta. Az utolsó estén hozzájuk csatlakozott a két Michelin-csillagos La Peca tulajdonosa és vezetője, Nicola Portinari, valamint Giancarlo Perbellini – a két, majd legújabb étterméért egy újabb csillagot szerzett – Casa Perbellini tulajdonosa.

32272913673_5f3dcefe4b_z4 nap, 8 séf, 8 Michelin-csillag, 10 étkezés, 32 fogás, 18 bortétel, 24 féle kávé, 550 vendég – ez az idei Atelier számokban, de a kellemes emlékek száma ennek még sokszorosa lehet. A vendégek között Nespresso Club tagok és ismert közéleti személyiségek is feltűntek.

„A séfcsapat minden tagja élvezte a közös műhelymunkát. Ritkán van alkalmunk rá, hogy ilyen sokan összejöjjünk, és hosszabb ideig együtt legyünk. A szakmai beszélgetések mellett a viccelődés sem maradt el, hiszen főzni – és persze enni – is csak jókedvűen lehet. Inspiráló volt mindannyiunk számára a lelkesedés, amivel belevágtunk a munkába, a kávé ihlette fogások tökélyre fejlesztése pedig érdekes és bátor kísérletezés volt mindannyiunk számára. Bízunk benne, hogy vendégeink maradandó élményekkel tértek haza – foglalta össze az idei élményeket Segal Viktor, az esemény házigazdája.

32931886942_8cc5fb0bc4_zNem csak evésre, hanem a műhelymunkában való részvételre is alkalmuk nyílt a résztvevőknek, hiszen a séfek iránymutatásai alapján saját kezűleg segédkezhettek a fine dining fogások tálalásában.

Brunch, ebéd és vacsora adott alkalmat arra, hogy a sztárséfek a nagyérdemű elé tárják kávé ihlette fogásaikat, amelyeket hozzájuk tökéletesen passzoló magyar és külföldi borokkal, illetve kávékoktélokkal kísérhettek a gourmet vendégek.

A fogásokban a legváltozatosabb formákban jelentek meg a Grand Cru kávéőrlemények: Sárközi Ákos a marha stefánia mellé a kacsamáj bonbonhoz kávézselét készített Vanilio kávéból; Palágyi Eszter Vivalto Lungoból kreált latte gélt, és kávézselét kínált az őzgerinc mellé; Segal Viktor választása a Dulsão do Brasilra esett, amelyből kávémorzsát készített a pácolt szardínia méltó kísérőjeként. Ádám Csaba kávéhabba komponálta az Indriya from India kávét és kacsamáj paté mellé szervírozta; Barna Ádám Dharkannal készített céklapürét a szarvasgerinchez; Mészáros Ádám Cosi kávés sóval dobta fel feketegyökérrel kombinált tányérját.

32961129761_f052349758_zAz olasz séfek törekedtek rá, hogy kreációkban minél több magyar alapanyagot felhasználjanak, így esett mindkettőjük választása a kacsamájra. A három csillagos Giancarlo Perbellini Rosabaya de Columbiában marinálta a májat, amit a ropogósra sült pikkelyű vörösmárna mellé kínált, a két csillagos Nicola Portinari pedig Ristrettoval dolgozott az újragondolt „Ír kávé” elkészítése során.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ