A régmúltban az uralkodók minden fontos döntés előtt kikérték a jósaik tanácsait. Ma is nagyon sokan keresnek fel a különböző kérdéseikkel olyan segítőket, akik a csillagok állásából, kártyából, vagy más eszközökből igyekeznek feltárni a jövőt. Budapest egyik ismert sorselemzőjével, Zoltán Tamással beszélgettünk.

received_337031696492256Mi a különbség a sorselemző, és a jós között?

– A jós általánosságokat mond a jövőről, a sorselemző pedig egy komplett elemzést ad. Jó esetben nem csupán arról beszélünk, hogy mi várható a jövőben. Megnézzük, hogy mi okozhatja az elakadásokat, blokkokat, és hogy ezeken lehet-e segíteni. Ha valakinek például párkapcsolati problémái vannak, ez általában egy komplex dolog. Okozhatja egy szülői mintázat, vagy bármilyen múltbéli trauma, amit mindenképpen fel kell tárni, meg kell vizsgálni, esetleg kezelni is lehet, hogy túl tudjon rajta lépni a kérdező. A sorselemzés nagy része pszichológia.

– Ha jól tudom, te TAROT- t használsz. Mennyire vehető biztosra az, amit a kártyák mutatnak?

– A TAROT mindig az igazságot mutatja, maximum az elemző „csatornájában” lehetnek porszemek. Közbeszólhat a túlzott empátia, az elfogultság, de az ego is. Olyankor nem az Univerzum üzenete jut el a kérdezőhöz, hanem a sorselemző véleménye, gondolatai. Sokszor előfordul, hogy én magánemberként teljesen mást tanácsolnék a kérdezőnek, mint amit a TAROT mutat, de nem szabad felülírnom azt, amit az asztalon látok.

– Lehet ezt tanulni?

– Az alapokat mindenképpen tanulni kell. Én magam is sok éve foglalkozom a TAROT- val, és évek óta tanítok is. Mindig elmondom a tanítványaimnak, hogy nem lehet könyvekből, vagy az internetről tanulni. Kevés az, hogy ismered a szimbólumok jelentését, ha nem tudsz ráhangolódni arra, aki veled szemben ül. Ehhez nagyon sok idő kell. A legfontosabb, amit meg kell tanulni, az a felelősség. Egyetlen rosszul megfogalmazott szóval is félre lehet vinni a kérdezőt. Én például még mindig, minden egyes alkalommal, amikor leül velem szemben valaki, pontosan tudom, hogy ezt nem szabad „rutinból” csinálni, mert nem játék. Muszáj tisztelni a TAROT- t! Aki szórakozásból érdeklődik a TAROT iránt, az hamar csalódik, mert érthetetlen válaszokat kap majd a kérdéseire. Amikor valaki tanítványnak jelentkezik hozzám, én előbb megnézem, hogy van- e köze a TAROT- hoz, most kell- e tanulnia, és én vagyok- e számára a megfelelő tanító.

stained-glass-1181864_640– Kik járnak sorselemzőhöz?

– Egyértelmű, hogy kilencven százalékban nők. Párkapcsolati, üzleti, és egészségügyi kérdésekkel jönnek.

– Milyennek látod most Magyarországon az ezoterikus tanítókat?

– Nem szeretem ezt a szót, mert negatív az értelmezése. Van nagyon sok spirituális tanító, vezető, akikre érdemes odafigyelni. Remek előadásokat lehet elcsípni. Az internetnek köszönhetően viszont rengeteg olyan megmondó ember is van, akik szedett- vedett tudást akarnak továbbítani, sokszor ők maguk sincsenek tisztában azzal, amit mondanak. Ők hamar eltűnnek, mert az embereket nem lehet hosszan megtéveszteni. A kereskedelmi televíziókban is sok jóst láthatunk, akik emelt díjas hívásokért megmondják „a hatalmas boldogságot”, meg „a nagy szerencsét”, de azt látom, hogy a komoly emberek, komoly kérdésekkel nem hívogatják őket. Ez egy nagy divathullám volt néhány éve, mostanra kiderült, hogy nem működik. Lehetetlenség abban a néhány percben, a képernyőn keresztül ráhangolódni a kérdezőre.

pebbles-796943_640– Te sokszor nagyon keményen fogalmazol. Miért van erre szükség?

– Aranyoskodni ritkán szoktam. Aki eljön hozzám, az konkrét válaszokat vár, nem puffogtathatok általánosságokat, nem terelhetem be őt egy misztikus lila ködbe. A TAROT olyan, mint egy nagyon éles tükör. A valóságot mutatja meg. Amikor valaki leül velem szemben, azonnal tudom, hogy milyen stílusban kell vele beszélnem. Előfordul, hogy sírva rám csapja valaki az ajtót, de hamar rájön, hogy pont erre volt szüksége, és előbb- utóbb visszajön. Ha azt érzem, hogy valakire ráfér egy komolyabb „fenékbe billentés”, én megteszem, mert ő pontosan ezért jött hozzám. Az önismereti előadásaimon is mindig konkrétan fogalmazok, amivel lehet, hogy az adott pillanatban megbántok valakit, de idővel felfogja, hogy pont az az egy mondat, és pont abban a stílusban tudja őt elindítani egy úton. Szeretem, amikor a kérdező rájön, hogy nem én adok neki válaszokat, hanem egy nálam jóval nagyobb hatalom. Pontosan ezért nem is építem a személyi kultuszomat, hiszen nem én vagyok a lényeges. Rendszeresen hívnak mindenféle műsorokba, de általában elutasítom ezeket, mert nem a stílusom, vagy az „imidzsem” a fontos, hanem mindig az, amit az Univerzum közölni akar a kérdezővel.

– Mennyire lehet rászokni a sorselemzésre?

– Vannak, akik minden apró kérdéssel elszaladnának hozzám, de hamar leszoktatom őket erről. Veszélyes tud lenni, ha az ember elveszíti a kapcsolatot a belső hangjával, és nem is próbálja előbb önmagában keresni a válaszait.

astrology-993127_640– Van- e összefüggés a TAROT és az asztrológia, vagy a számmisztika között?

– Mivel minden összefügg, ezért természetesen van. De nem összekeverendő! Testvérek, de nem ugyanazt tudják. Nem biztos, hogy egy jó asztrológus a TAROT- hoz is ért, de nem kizárt. Én például sosem készítenék asztrológiai előrejelzést senkinek, bár a csillagjegyek okozta hajlamokkal tisztában vagyok. Vannak olyan vendégeim, akik párhuzamban járnak asztrológushoz, és hozzám. Sokszor mosolyognak, hogy mennyire érdekes, ugyanazt mondjuk…

– Az önismereti előadásaid miről szólnak?

– Ezek mindig interaktív energiakörök. Nem csupán én beszélek, hanem azok is, akik eljönnek egy- egy ilyen találkozásra. Mindig kis létszámmal foglalkozom, hogy mindenki aktívan részese tudjon lenni. Általában párkapcsolati, és női témákkal foglalkozunk. Csoportosan emeljük felszínre, és oldjuk egymás blokkjait. Nagyon érdekes szembesülések, párbeszédek, tükrök jönnek létre ezekben a körökben. Én magam sem tudom előre pontosan, hogy mi történik majd ott, hiszen mindig az adott emberekből áll össze egy olyan csoport, akiknek dolguk van egymással. Azt látom, hogy egyre nagyobb szükség van ilyen délutánokra, hiszen az emberek egyre felületesebben beszélgetnek, és sokszor egy idegennek könnyebb elmondani azt, ami a lelküket nyomja. Terápiás jelleggel is remekül működik, amikor szembesülsz azzal, hogy másnak is hasonló problémai vannak, vagy voltak.

tarot-991041_640– A sok éves tapasztalataidat könyvben nem akarod megjelentetni?

– Régóta készen van egy könyvem, de különböző okokból eddig nem akart megszületni. Most minden jel arra mutat, hogy hamarosan megjelenik.

– A címét elárulod?

A spirituális nő címet kapja, és ebben azt hiszem, minden benne is van, amiről szól. Körbejártam, hogy miféle okai, és buktatói lehetnek annak, ha valaki nem tudja megélni, kiteljesíteni a nőiségét. Nem csupán az észt osztom benne, de konkrét feladatokat, meditációkat, mantrákat is találnak majd benne azok, akik számára mindez fontos.

Fotók: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ