A Holdfény című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán, a legfontosabb kategóriában azonban először tévedésből a Kaliforniai álom című musicalt hirdették ki győztesnek. A zűrzavarba torkolló estén a legjobb rövidfilmek között a Mindenki című magyar film diadalmaskodott. Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer munkája révén először kapta meg magyar kisfilm az amerikai filmakadémia díját.

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben.

A Mindenki című alkotás az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – fogalmazott.

A Mindenki az Ennemis intérieurs című francia, a La femme et le TGV című svájci, a Silent Nights című dán és az El corredor című spanyol filmmel volt versenyben a legrangosabb hollywoodi elismerésért, amelyet idén 89. alkalommal osztottak ki.

A legfontosabb kategória, a legjobb film győztesét Faye Dunaway és Warren Beatty, az ötven éve bemutatott Bonnie és Clyde című klasszikus két főszereplője jelentette be. A színész azonban rossz borítékot kapott, habozott is felolvasni a papíron álló szöveget, mert azon az előző, a legjobb női főszereplő kategória nyertesének, Emma Stone-nak a neve és a Kaliforniai álom címe szerepelt. Faye Dunaway azonban magához ragadta a szót, és kihirdette győztesnek a népszerű musicalt. Mint hamar kiderült, tévedésből.

Az amúgy nyugodt mederben folyó gálán a legjobb férfi főszereplő Casey Affleck lett A régi város című filmben nyújtott alakításáért, míg az epizodisták között Maharshala Alit, a Holdfény szereplőjét jutalmazták.

A nőknél a főszereplőnek járó díjat Emma Stone kapta a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért, a mellékszereplőknél pedig Viola Davis vehette át az amerikai filmakadémia elismerését a Fences című drámában nyújtott alakításáért.

A rendezők mezőnyében a mindössze 32 éves Damien Chazelle kapta az Oscar-díjat a Kaliforniai álomért, amely 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra.

A 89. Oscar-gála díjazottjai:
Legjobb film: Holdfény
Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Legjobb színész: Casey Affleck (A régi város)
Legjobb színésznő: Emma Stone (Kaliforniai álom)
Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)
Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
Legjobb animációs film: Zootropolis
Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város
Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény
Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél
Legjobb filmzene: Kaliforniai álom
Legjobb betétdal: Kaliforniai álom
Legjobb operatőr: Kaliforniai álom
Legjobb vágás: A fegyvertelen katona
Legjobb smink: Öngyilkos osztag
Legjobb jelmez: Fantasztikus állatok és megfigyelésük
Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom
Legjobb vizuális effektek: A dzsungel könyve
Legjobb hangvágás: Érkezés
Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona
Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made In America
Legjobb animációs rövidfilm: Szalonka
Legjobb élőszereplős rövidfilm: Mindenki
Legjobb rövid dokumentumfilm: White Helmet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ