Magyarországon a csapvíz szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. Ám előfordulhat, hogy a csapvíz utószűrése szükséges, hogy ízét kellemesebbé tegyük, és a kávégépünket megóvjuk a vízkőtől. Ehhez érdemes speciális vízszűrő, illetve vízlágyító berendezést használni. A szűrt, lágyított vízzel készített kávé ízének ereje már az első kóstoláskor érezhetővé vállhat, mivel az erre hivatott vízszűrő kancsók, készülékek csökkentik a víz karbonátkeménységét, és felfogják a vízben lebegő szennyeződéseket. Ma már léteznek olyan vízszűrő kancsók is, amelyek a szűrés és lágyítás mellett a tisztított vizet magnéziummal is dúsítják. Ezzel segítik az aromák felszabadulását, előcsalogatják a kávé rejtett íz- és illat tartalékait.

Az igazán jó kávéhoz egy jó szakember, azaz barista munkája mellett, megfelelő pörkölésű kávészem, friss őrlés, és természetesen rendszeresen karbantartott kávégép, eszközök is szükségesek. Sokan megfeledkeznek azonban a jó kávé legfontosabb összetevőjéről, a vízről. Ez a színtelen, szagtalan folyadék ugyanis nagymértékben hozzájárulhat a kávé ízéhez, aromájához és illatához is.

Legyen alacsony a víz karbonátkeménysége

A kávé és a tea élvezeti értékét jelentősen befolyásolja a víz minősége, ezért mindig friss, tiszta és lehetőség szerint lágy vizet használjunk. A szakemberek úgy vélik, hogy a kávéból az a víz hozza ki a maximumot, amelynek összkeménysége 3-9 °nk közötti, karbonátkeménysége pedig alacsony, 2-4 °nk közötti.

BWT_KaveBarBazar_20170218 (1)Csökkenhet az íz-élmény

Ám ezeknek a kritériumoknak a csapvíz jellemzően nem felel meg teljes mértékben, így olyan vízkezelő berendezéseket, eszközöket érdemes alkalmazni, amelyek kellően megszűrik a vizet, lággyá és klórmentessé teszik. A kemény, klóros víz ugyanis a kávé esetében kellemetlen mellékízt eredményezhet.

Fejlődik a kávékultúra

A kávékultúra folyamatos fejlődésével egyre több kávézóban terjedt el a tudatos vízkezelés, amelynek során a kávéhoz, teához lágy, szűrt, friss, tisztított vizet használnak.
A legfelkapottabb kávézókban kávégépek elé beépített víztisztító berendezéseket is láthatunk, amelyek azontúl, hogy megvédik a berendezéseket a vízkövesedéstől, hozzájárulnak a kávé krémesebb állagához és finomabb ízéhez.

BWT_KaveBarBazar_20170218 (3)Kezelt és kezeletlen vízzel készített kávé

„Ha lehetőségünk van egymás mellett megkóstolni az azonos receptúra szerint készített, megfelelően kezelt és kezeletlen vízzel készített kávéitalokat, rögtön érezni fogjuk a különbséget. A miértre az extrakció során történő meglehetősen komplex folyamatok sokasága a válasz. A kávéitalok 90-94%-a víz, elkészítési metódustól függően, így magától értetődő a vízösszetétel fontossága. A kezelt vízzel megfelelően elkészített kávé ízprofilja egyensúlyban van, nincsenek benne túlzó, illetve hiányzó jegyek, jellemző ízhibáktól mentes (nem keserű, híg), édesítőszerek használata nélkül is kellemes. Ehhez képest a másik módon elkészített, szinte ihatatlan kategória, amelynek nincs teste, lapos, kellemetlen. Ezek esetében íz-hibákkal is találkozhatunk: kesernyés lehet, orrunkban fura illatokat érezhetünk, utóízében kifejezetten rossz nyomokkal” – meséli Amberboy-Kiss Ádám, barista.

A magnézium hatása a kávéra

A baristák és a kávéguruk már tudják azt a titkot, amellyel előcsalogathatók a kávé rejtett íz-, és illat-tartalékai. Ez a titok nem más, mint a magnézium, amely segíthet az aromák felszabadításában. A szűrt, „magnéziumos” víz fogyasztása pedig önmagában is igazi élvezetet nyújt, emellett egészséges is.

Amberboy-Kiss Ádám tapasztalata szerint: „A hozzáadott magnéziumot tartalmazó, kezelt víz alkalmazásával – egyszerűen fogalmazva – jelentősen szélesíthetjük az elkészített italaink ízprofilját, azaz testesebbek lesznek. Határozottan jobban érezzük az egyes ízjegyeket, ezáltal hozzásegítve minket ezek elkülöníthető meghatározására, vizsgálatára, fogyasztói szemszögből az íz-élmény megtapasztalására.”

BWT_KaveBarBazar_20170218 (5)Ez kell hozzá

Petró Vera, a BWT Hungária értékesítési igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy otthonunk típusától és épületgépészeti lehetőségeitől függően különböző típusú berendezéseket használhatunk a víz lágyítására, szűrésére: „Az ivóvíz utótisztítása vagy a víz lágyítása, szűrése többféle eszközzel történhet. Léteznek olyan beépített berendezések, amelyek közvetlenül a vízvezetékhez csatlakoztatva látják el a feladatukat, de ezek társasházakban nem mindig alkalmazhatók. Lakásokban a mosogatópult alá integrált, vagy a fürdőszobai csap alá beszerelt vízszűrő, illetve vízlágyító készülék jelenthetik az ideális megoldást. A legkézenfekvőbb, bárki számára kivitelezhető megoldás pedig a vízszűrő kancsó, amely többféle űrtartalommal és színben kapható. A kancsó semlegesíti a kellemetlen ízeket, szagokat, valamint eltávolítja a klórt és az esetlegesen előforduló nehézfémeket (pl. ólom, réz) a csapvízből, ezáltal különösen finom, tisztított víz kerül a poharunkba. Az innovatív magnézium-formulás (Magnesium Mineralizer) szűrőbetétnek köszönhetően értékes magnézium keveredik a szűrt vízhez, amely ideális kávé- és teakészítéshez, mert hozzájárulhat az ízek kiteljesedéséhez. Ezen kívül a vízszűrő kancsó lágyítja is a vizet, így nem kell aggódnunk, hogy vízkő rakódik le a vízforralóban vagy a kávégépben.”

Főkép: Pixabay.com

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ