21 Nő az egészségügyért – ez a címe annak az exkluzív kiadványnak, amely egy újságírói ötlet következtében a Hungaropharma Zrt. támogatásával készült, és március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon volt a sajtótájékoztatóval egybekötött premierje. Azokat a magyar hölgyeket mutatja be, akik küldetése, hivatása az egészségügy. Van köztük dékán, gyógyszerész, orvos, kórház-igazgató, intézmény-vezető, kutató, rendőr – mindannyian különböző területeken tevékenykednek, hihetetlen élet-utak és magyar, illetve nemzetközi eredmények, elismerések vannak mögöttük. A kiadvány egyrészt ennek a felbecsülhetetlen értékű munkának állít elismerést, másrészt a jövő generációnak mutat be inspiráló női példaképeket.

„A Hungaropharma Zrt. híd és egyben pillér az egészségügyben. Közvetlen szakmai kapcsolatot tartunk fenn és információáramlást biztosítunk a gyártók és a patikák valamint a kórházak között. A biztonságos gyógyszerellátáson túl küldetésünknek tartjuk  az egészségtudatosságra való nevelést – amelyre valljuk be, a magyar lakosságnak rendkívül nagy szüksége van, tekintettel a megtapasztalható drámai ismerethiányra. Éppen ezért, örömmel támogatunk minden olyan kezdeményezést, amellyel pozitív példákat tehetünk ismertté az egészségügyből. A 21 Nő az egészségügyért kiadvány éppen ilyen egyedi, kiemelkedő példa. A bemutatáson és a példaadáson túl, van még egy fontos feladata ennek a Nőnapra elkészült kiadványnak: köszönetet mondani mindazért, amit tőlük, és minden kiváló pályatársnőjüktől kaptunk, kapunk, amit a hölgyektől tanulhatunk! Nem lehetünk érte soha elég hálásak. Köszönjük!” – fogalmazott beszédében Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

21Nőazegészségügyért_FellerAntal_KertészÉva2Kertész Éva egészségügyi újságíró, ötletgazda elmesélte, hogy egy beszélgetés ihlette a kiadvány létrejöttét. „A munkám során találkoztam a most bemutatott 21 nővel. Lenyűgözött a tájékozottságuk, bátorságuk, ahogyan a szakmájukról beszéltek, a nyitott szemléletük.  Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha minél többen megismernék őket, hiszen nagyon kellenek a pozitív példák a hazai egészségügyből. A Hungaropharma azonnal támogatásáról biztosított, mindenki örömmel vállalta a felkérést, és 21 inspiráló interjú, illetve fotózás után el is készült a kiadvány, amelyre mindannyian büszkék vagyunk.”

A kiadványban szereplő nők közül Kondorosi Éva Széchenyi-díjas biokémikus, az Európai Kutatási Tanács alelnöke mondott beszédet. A nemzetközileg is elismert kutató jelenleg hangsúlyozta: a tudományos társadalomban egyelőre még magasabb a férfiak aránya, pedig sok olyan női siker-sztori van, amelyek a háttérben maradnak. Éppen ezért, kellenek a „21Nő az egészségügyért”-hez hasonló kezdeményezések, hogy bemutassák ezeket, megismerjék, elismerjék a nők munkáját is. Kondorosi Éva csapatával jelenleg egy új antibiotikum kifejlesztésén dolgozik.

A színvonalas képi anyagot Nánási Pál neve fémjelzi. Annak ellenére, hogy évente több ezer fényképet készít, az elismert fotóművész szerint „nőket fotózni mindig nagy kihívás, mert meg kell találni azt az egyensúlyt, azt az összhangot, ami hitelesen tükrözi a személyiséget, visszaadja az egyéniséget, a smink, a mosoly mögött láttat sikert-kudarcot, és ugyanakkor nyitottságot, önbizalmat.” Éppen ezért örült ennek a felkérésnek – ezt a 21 hölgyet ugyanis eddig nem ismerte személyesen, csak különböző forrásokból hallott kiemelkedő teljesítményeikről. „A fotózásokon, vagyis a személyes találkozásokon aztán engem is magával ragadott az a hihetetlen erő, inspiráció, amely Önökben lakozik – talán ezért is teltek olyan őszinte, jó hangulatban a fotózások.” – mesélt élményeiről Nánási Pál.

21Nőazegészségügyért_NánásiPálA fotózás alkalmából készült egy hangulatos, interjúkkal kiegészített werkfilm is, a Hungaropharma honlapján a www.hungaropharma.hu oldalon tekinthető meg.

A tiszteletbeli zsűri szerepére felkért személyiségek is örömmel tettek eleget a feladatnak, mindannyian hangsúlyozták, méltatták a nők szerepét az egészségügyben, a tudományban.

Dr. Perczel András tanszékvezető egyetemi tanár, Bolyai-díjas kutató, az MTA rendes tagja az elkötelezettséget és a megbecsülést emelte ki laudációjában: „Az egészségügy, a gyógyszerkutatás és a gyógyszerágazat huszonegy elismert személyisége mind komoly szakmai múlttal rendelkező, magas színvonalat képviselő hölgy. Huszonegy életút, huszonegy munkásság, amely komoly figyelmet és megbecsülést érdemel. Különböző háttérről indultak, de valamennyiüket a megismerés kíváncsisága, a gondolkozás,a munkájuk szeretete és a bölcsesség vezérelte. Méltó követői Pallas Athénének, a bölcsesség istennőjének, mivel tudtak erősek és elkötelezettek lenni életükben és munkásságukban. Az kapcsolja őket össze, hogy mind a huszonegyen magukat talán sokszor nem kiemelve fáradoztak szakmai elkötelezettségük, kitartásuk és kreativitásuk révén a hazai egészségügy jobbá tételéért.”

„Felemelő élmény végigolvasni 21 – az egészségügyért elkötelezetten cselekvő – nő életét. Szánt szándékkal nem írom, hogy 21 sikeres nő életét, mert a legnagyobb értékük nem a társadalmi elfogadottságukban, előmenetelükben rejlik. A legnagyobb siker, ha egy nő megtalálja, vállalja a hivatását, a másokért való szolgálatot és emellett megőrzi azt a sokszínű, vibráló valóságot, ami a nők sajátja, s ami a világot emberivé, élhetővé varázsolja. Mert ehhez a nők értenek jobban. Akár anyaként, akar pedagógusként, akár orvosként vagy nővérként szolgálják a rájuk bízottakat.” – fogalmazott Dr. Velkey György MRE, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

21Nőazegészségügyért_KondorosiÉvaDr. Vincze Zoltán professor emeritus a példakép-állítás fontosságát hangsúlyozta: „Külön öröm számomra, hogy a szereplők között egyetemi oktatók is vannak, akik munkájuk révén folyamatos kapcsolatban állnak a fiatalokkal, így példamutató tevékenységük közvetlenül hat. A több mint ötven éven át végzett egyetemi oktató munkám során ezt magam is tapasztalhattam. A kötetben szereplők közül néhányukkal oktatóként is találkoztam. Büszke vagyok sikereikre. A bemutatott hölgyek valamennyien céltudatos munkával elért sikerek birtokosai, valamennyiünk számára példaképek.”

„Ha valaki áttekinti a kötetben szereplő hölgyek életpályáját, bizonyára szemernyi kétsége sem lehet arról, hogy hozzáértésben, vezetői képességekben a férfiakéval teljesen azonos teljesítményeket talál…Nem valami ideológiai szempont diktálja azt a nézetet, hogy a női munkaerő éppen olyan jó, sőt sok esetben jobb, mint a férfi, hanem a technológia igényei. A társadalmi hiedelmek mindig elmaradnak néhány évtizeddel a valós folyamatoktól, ma meg bizonygatni kell a női kiválóságot, holott a gyakorlatban elfogadott es remekül működik, mint ezt kötetünk is bizonyítja.” – méltatta a nők teljesítményét Prof. Dr. Csányi Vilmos, az MTA rendes tagja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ