Sokan még nem is hallottak arról, hogy a macskák is szenvedhetnek szorongástól, stressztől. Pedig ez egy létező probléma, amellyel néha-néha még hazánk hírességei is szembesülnek. Vadon Jani, Horváth Éva, Peller Anna és Lukács Miki a cica stresszre hívták fel a figyelmet egy macskás kávéházban tartott rendezvényen, ahol kedvenceik legsötétebb titkait és viselkedésproblémáit is kiteregették.

_vadon jani1Vadon Jani gyerekkora óta imádja az állatokat és rendszeresen segíteni is szokott a rászoruló jószágokon. Amikor a kis Miklósnak nem akadt gazdája, akkor Jani nem tétovázott, hanem hazavitte a szőrgombócot.

„Miklóst egy szelektív hulladékgyűjtőből mentettük ki három testvérével együtt úgy kilenc évvel ezelőtt, de neki már nem találtunk gazdit, így nálunk maradt. Amikor évekkel később új kutyát hoztunk a házhoz, Miklós nehezen viselte a helyzetet: a stressz jeleit mutatta és gyakran került konfliktusba a két állat” – mesélte Jani, akinek idővel sikerült összeszoktatnia kedvenceit, akik mára a legjobb pajtások lettek. Sőt, a macska néha még négylábú barátja fekhelyét is elfoglalja!

Szerencsére Janival ellentétben Peller Anna és férje, Miki megúszták a kutya-cica harcot: állataik kezdetektől jól kijönnek egymással és Annáék kislányával, Annabellával is. Viszont, ha a család elutazik, hazatérve kicsit félve nyitnak ajtót.

Előfordult, hogy arra értünk haza, hogy a cicák, Zombi és Ghiczyke viselkedése teljesen megváltozott: megkergültek, őrülten rohangáltak fel-alá a lakásban majd elrejtőztek előlünk – vallotta be Anna, aki a macska stressz tipikus tüneteit tapasztalta kedvenceiknél. „A probléma a távollétünk miatt alakult ki, amelyen úgy igyekeztünk úrrá lenni, hogy még többet foglalkoztunk a cicákkal. A következő utazásunkkor azonban már szeretnénk megelőzni a szorongást és egy párologtató segítségével fenntartani kedvenceink kiegyensúlyozott lelkiállapotát akkor is, ha nem vagyunk otthon” – tette hozzá Miki, aki az anyai örömök elé néző Horváth Évának is ajánlotta a Feliway-t, amellyel többek között a kisbaba érkezése miatt esetlegesen kialakuló macska stresszt is meg lehet előzni.

_csoportkep„A 10 éves örökbefogadott cicám, Macskusz mostanában furcsa vizelési szokásokat vett fel és gyakran rossz helyre pisil. Amiatt lehet, hogy érzi a változás szelét, hiszen új családtag érkezik nemsokára, illetve sajnos egyre kevesebbet tudok foglalkozni vele” – vallotta be Éva, aki tart tőle, hogy kisfia születése után még rosszabb lesz a helyzet, ezért Miki tanácsát megfogadva majd kipróbálja az egyébként állatra és emberre káros hatást nem jelentő terméket a macska stressz megelőzésére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ