Az egyedülálló Balatonfüredi Yacht Club alapításának 150. évfordulóját ünnepeli idén, mely alkalomból különleges programsorozattal várják a vitorlázás szerelmeseit egész évben.

Amint azt a Balatont és Balatonfüredet szerető író-költő, Keresztury Dezső könyvében írta: „A Balatonnak saját sportja van: és ez jóformán csak az övé, a vitorlázás”.

1867-től egészen napjainkig számos klub zászlaja alatt versenyeztek a Balatonfüredi Yacht Club vitorlázói. Mindegy milyen néven, csak mehessenek, mert a terület, az öreg sólya, a hangulat, a klub szelleme, ez az eltéphetetlen kötődés a legszilárdabb kapocs. Gróf Batthyány Ödön, Birly István, Mihálkovics Tivadar, Gordon Róbert, Iklódy-Szabó János, Heinrich Tibor vagy Kovács Béla indulás előtt ugyanonnan nézett ki a tóra, mint a klub jelen tagjai.

port-1546611_640„Ifjan a klubba kerülve a nagy elődök legendás történeteit hallgattuk, és ezek alkotják a történelmünket. Mert ők a mi gyökereink, bárhogy is hívták éppen az egyesületet. Az elmúlt majdnem másfélszáz esztendő alatt nagyot változott a világ politikailag, társadalmilag, gazdaságilag és kulturális értelemben is. Változott az emberek mentalitása, az egyének egymáshoz való viszonya, a technika világa és az élet körülményei. Egy azonban nem változott: az ember által nem befolyásolható természet! A természet adja önzetlenül a vitorlás élethez szükséges elidegeníthetetlen hajtóerőt: a szelet” – mondta Gerendy Zoltán, a BYC elnöke, aki elárulta: a jeles évforduló alkalmából színes programkínálattal várják az érdeklődőket és megmutatják hogyan került a „halhatatlan” klubok közé nemcsak itthon, hanem külföldön is a Balatonfüredi Yacht Club.

Március 18-án emléktábla avatással és ünnepi közgyűléssel tisztelegtek az alapítók előtt, valamint egy időkapszula elhelyezésével üzentek a jövő generációjának. Május elejétől kültéri kiállításon és fotófalon kezdhetik tanulmányozni az érdeklődők a klub történetét, majd május 13-án a Vitorlabontón emlékműsorral köszöntik az alapítókat, akiknek bronztábláját a Rózsakertben avatják fel. Júliusban a Petőfi Színház színészei személyesítik meg a 17 klubalapítót és tartanak múltidézést a balatonfüredi Vaszary Galériában. Augusztus 19-20-án kiegyezés kori díszletekbe öltözik a klub belül is és a dicső múltba repíti vissza ifjúsági sportolóit, klubtagjait és családjaikat. A családi napon két másik 150 éves vitorlás klub képviselői is jelen lesznek, valamint időutazásra invitálják a LEC és BYC Kupa versenyzőit is. A jubileumi programsorozat szeptember végén a BYC 150 Bálon folytatódik, ahol a Reformkori napok keretében az egykori commodore, gróf Batthyány Ödön és vicecommodore gróf Széchenyi Béla viseletébe bújva ünnepelnek. Az emlékévet a december 1-i záró ünnepség koronázza meg, ahol a Balatonfüredi Yacht Club 150 évét bemutató nagy ívű könyvet először veheti kezébe a közönség.

nau-370-1615930_640Iklódy Szabó János az egykori Stefánia, majd a Királyi Magyar Yacht Club parancsnok helyettese (vicecommodore) mondta: A vitorlázás minden helyzetet felismerő és cselekvésre képes ember típust nevel, mert ha viharosra válik a szél, a hullámok tajtékjai között büszke önérzettel, az erő és bátorság öntudatos erejével rohan tovább a vitorlázó.”

Fotók: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ