Az első olyan játszóház épül a fővárosban, amelynek deklarált célja, hogy a közös játék lehetőségét biztosítsa a fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű gyermekeknek. A projektet a Down Világnapon a Vígszínházban mutatta be a Down Egyesület.

A Down-szindrómás gyermekeket nevelő szülők által alapított Down Egyesület évek óta azon dolgozik, hogy integrált programokkal erősítse a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadottságát.  Magyarországon évente átlagosan 5000 sérült kisbaba születik, közülük 100 Down-szindrómás. Az elmúlt néhány évben sikerült elérni, hogy a Down-babák nagyrésze a saját családjában vagy örökbefogadó családokban nő fel az állami intézményrendszer helyett.

thumbnail_Down_Szirka2Mivel ezeknél a gyerekeknél kiemelten fontos a korai fejlesztés – az 5 éves kor előtt megkapott fejlesztés az egész életüket meghatározza – nagy siker volt a nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrum 2011-es megnyitása, ahol ma már évente 70-100 gyerekkel foglalkoznak.

„A nyíregyházi siker után most a fővárosban nyitunk Csodavár fejlesztő központot és játszóházat, így több mint száz sajátos nevelési igényű gyerek korai fejlesztését tudjuk majd ellátni, és a tervek szerint kétszáznál több olyan gyereknek biztosítunk fejlesztő szolgáltatást, akik óvodába, iskolába járnak, de a saját intézményükben nem megoldott a fejlesztésük.” – mondta el Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke. – „Ez azért nagyon fontos, mert becslések szerint ma Magyarországon a sajátos nevelési igényű gyerekek közül csak minden hatodik részesül ilyen ellátásban.”

thumbnail_Down Világnapon_20170321A Vígszínház az Egyesület kiemelt partnereként közel tíz éve támogatja a Down-szindrómások ügyét. Most, a Down Világnapon is a színház adott helyet a projektet bemutató rendezvénynek, amelyen több társulati tag is részt vett. Színészek játszották el Down-szindrómás gyermekeket nevelő szülők írásait arról a pillanatról, amikor megtudták, hogy Down-baba érkezett hozzájuk.

A március 21-i Down Világnap kapcsán Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója elmondta: „A Vígszínház örömmel segíti a Down Egyesületet, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy az emberek jobban megismerjék és elfogadják egymást és nyitottabban, toleránsabban forduljanak a másik felé. A gyerekek még természetesnek veszik, ha valaki egy kicsit más, bennük az előítélet csírája sincs még meg. A budapesti Csodavár játszóház azért lesz különleges, mert a 700 négyzetméteres játszópalotában egyszerre szórakozhatnak a fogyatékossággal élő és a tipikus fejlődésű gyerekek, ezáltal toleráns és nyitott felnőttekké válhatnak.”

down_vilagnap_logo A XV. kerületben épülő intézmény (www.csodavarjatszohaz.hu) 2017 őszén nyílik meg a tervek szerint. Addig azonban még nagyon sok a tennivaló, a Down Egyesület örömmel fogadja mindazok támogatását, akik fontosnak tartják a gyermekek integrációját, és reménnyel, örömmel szeretnék megtölteni a kisgyermekek életét.

A 2017-es Down Világnapra indult el a Down Egyesület DownBaba.hu honlapján egy Down-szindrómás felnőtt, Pátkai Andrea blogja: http://downbaba.hu/andiblog/ti-is-fogadjatok-el-egy-down-szindromas-lany-blogolni-kezd/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ