Különleges ízkombinációk és a piros gyümölcsök voltak a legnépszerűbbek a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre nevezett torták első zsűrizésén, melyet a Magyarország Tortája versennyel párhuzamosan rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a budapesti Zila Kávéházban. A cukrászok szokatlan alapanyagokat is bevetettek: akadt a többi között szarvasgombás, céklás és paradicsomos finomság is. A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia, Mautner Zsófi és Vadon Jani, a döntősök kiválasztásakor leginkább a hagyományos ízek és a kreatív megoldások együttes meglétét értékelték. A döntőbe 5-5 torta került mindkét versenyen, melyek közül a zsűri júniusban választja ki az idei győztest.

Ebben az évben minden eddiginél nagyobb kísérletező kedvvel megalkotott torták érkeztek a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt rendez évről évre egyidőben a Magyarország Tortája versennyel. Az elődöntőben Bechmann György zsűrielnök vezetésével a zsűritagok sorra kóstolták meg az édességeket. A cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel: málna, mák, megy, cseresznye és a túró jelentette a fő alkotóelemet. A zöldséges különlegességek is elnyerték a zsűri tetszését, különösen a cékla, a paradicsom, de volt, aki a szarvasgomba felhasználásában látta a győzelmi esélyt.

DSC_4027A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, az összetétel, az újszerűség, valamint a szénhidrát-  és kalóriaérték a legfontosabb szempont, hogy a kiválasztott kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok. A győztes torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.

A győztes nyereménye egy professzionális robotgép a Kenwood-tól.  A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a 77 Elektronika Kft., az okos Dcont vércukormérő készülékek fejlesztője és gyártója, mely idén is különdíjat ajánl fel „A leginnovatívabb recept” megalkotójának.

Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták kerültek:

Homok arany – Horváth Cukrászda
Kócos Kajszi –  Édességlabor
Málnás zöldségtorta – Frer Cukrészda
Pöttyös Panni – Zazzi Cukrászda
Túrós kolibri – Édes-Gyömbér Cukrászda

DSC_4073Hogy közül melyik lesz a 2017-es győztes, arról nyár elején dönt a zsűri.

A Magyarország Tortája verseny döntőseit is kihirdették, melyek a következők:

Balatoni Habos Mogyoró – Horváth Cukrászda
Szent Erzsébet – Hisztéria Cukrászda
Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő – Nándori Cukrászda
Fertődi Fekete – Frer Cukrászda
Ingyom-Bingyom – Tóth Cukrászda

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ