Egyre ismertebbek a klinikai kutatások hazánkban. Magyarország már a negyedik helyen áll az egy főre vetített vizsgálatok számát tekintve egész Európában. De mi is a vizsgálatok pontos folyamata, melyek az előnyök, kockázatok, félelmek?

A klinikai vizsgálatok új megoldásokat és lehetőségeket kínálnak számos betegség kezelésére. Az ezekben résztvevők egyrészt olyan készítményekhez férhetnek hozzá, amelyek a nagyközönség számára még nem érhetők el, másrészt részvételükkel segíthetnek másokon, ami szintén vonzó számukra. A világ egyik vezető, klinikai kutatásokra szakosodott intézménye, a Synexus Magyarország közelmúltbeli 1000 fő körében végzett online felmérése szerint a hazai lakosság bízik a klinikai kutatásokban, ezek segítségével a megkérdezettek 93%-a lát esélyt állapotának javulására. A bizalmat tükrözi, hogy egyre többen lépnek be vizsgálatba: míg 10 évvel ezelőtt a Synexus Magyarország indulásakor évi 5 vizsgálatot végeztek, mára több, mint 30 klinikai vizsgálat zajlik náluk.

Magyarország nagyhatalom a klinikai kutatásokban

Ezzel egy főre vetítve negyedikek vagyunk Európában. A Synexus azonban egyedi módszertannal rendelkezik, az ingyenes szűrővizsgálatok meghatározó szerepet játszanak páciens hálózatának építésében. Ez jelentős hozzájárulás a preventív orvosláshoz is, hiszen ezzel az intézmény az állami egészségügyet is tehermentesíti. A Synexus Magyarország elmúlt évtizedben végzett több mint 100 klinikai vizsgálata mögött több mint 50 000 fölötti ingyenes szűrésszám, 15 000 díjmentes laborszűrés és 45 000 ingyenes csontsűrűségmérés áll.

blood-pressure-monitor-1952924_640Miért tartják sokan mégis még mindig sejtelmesnek a klinikai vizsgálatokat?

A kutatások szerint ennek oka alapvetően az ismeretek hiánya, az emberek többsége egyszerűen fél az ismeretlentől. Ezt a Synexus Magyarország kutatása is bizonyítja, a kutatásokon már részt vettek csupán 1%-a tartja kockázatosnak a klinikai vizsgálatokat. Mivel a megkérdezettek 60%-a szerint az új kezelésük hatásosabbnak is bizonyult, mint a régi, így nem meglepő, hogy 90%-uk újra részt venne klinikai kutatásban, és mellékhatásokról is kevesen számoltak be.

Hogyan is zajlik a folyamat?

„Az új, tesztelési fázisban levő gyógymódok fejlesztése érdekében a hatóságok évente több mint 300 vizsgálatot hagynak jóvá” – magyarázza Kiss Gábor, a Synexus magyarországi vezetője.

Az egész folyamat a fejlesztéstől, a tesztelésen át az engedélyeztetésig akár 13 évig is eltarthat. Az ehhez szükséges klinikai vizsgálatok több fázisból tevődnek össze.

A gyógyszerkutatás első szakaszában rengeteg, akár 10 000 molekulán is dolgoznak a kutatók, melyekből rengeteg kiesik a tesztvegyületek laboratóriumi- és állatkísérletei alatt. Csak néhány, ígéretesnek látszó készítmény kerül klinikai vizsgálatra: az első fázisban 20-100 egészséges önkéntesen történik a vizsgálat, majd a második fázisban 100-500 páciensnek (tehát már betegnek) a megfelelő adagolást állítják be. A harmadik fázisban 1000-10 000 páciensen veszik górcső alá a készítmények hatásosságát és az esetleges mellékhatásokat. Hazánkban évente 20 000-en vesznek részt a klinikai vizsgálat négy fázisában összesen. A Synexus Magyarország fő fókusza a második és a harmadik fázis.

microscope-275984_640A vizsgálatokban magasan képzett orvosok és nővérek dolgoznak, a jóváhagyott irányelveket és vizsgálati protokollokat betartva rendszeresen értékelik és nyomon követik a résztvevők egészségi állapotát, az eredményekről az utolsó fázisban a gyógyszercégek pedig összefoglaló tanulmányt készítenek. A végső értékelés és jóváhagyás akár két évig is eltarthat.

A hazai lakosság bízik a klinikai vizsgálatokban

A világszerte 38 vizsgálóhellyel rendelkező, klinikai kutatásokra szakosodott Synexus magyarországi központjában jelenleg is közel 1500 beteg vesz részt a futó klinikai gyógyszervizsgálatokban a belgyógyászat, bőrgyógyászat, nőgyógyászat, reumatológia, tüdőgyógyászat vagy az urológia terén, évente pedig újabb 4-500 fő csatlakozik. Kiss Gábor szerint a fejlődés nélkülözhetetlen eleme a klinikai gyógyszervizsgálatok rendszere, nélkülük nem lennének új gyógyszerek, új terápiák.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ