Április 13-án mutatja be az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Parti Nagy Lajos Az étkezés ártálmasságairól című hosszúprózáját Mészáros Máté szereplésével, Znamenák István rendezésében a Jurányi Inkubátorházban.

Parti Nagy Lajos azonos című hosszúprózája, 2011-es megjelenésekor még az „előadás” alcímet viselte, nem véletlenül. Az étkezés ártalmasságáról valóban termékbemutató előadás, a főhős, bizonyos Fibinger tragikomikus nagymonológja, élet-áriája haknikörútja egy állomásán, egy sokat látott, vidéki művelődési ház színpadán. Jóllehet, a főhős „az étkezés”-ről beszél csillapíthatatlanul, de életről, halálról, szerelemről, szól, a szenvedélyről, az olthatatlan, kéjes dühről, amivel az ember be akarja kebelezni a másikat, magát, a világot, míg el nem dől vele önnön börtöne és temploma, a kalodányi test.

Orlai_Mészáros Máté_Az étkezés ártalmasságairól_k“Az már az elején rögtön látszott, hogy meg kell majd küzdenem vele. Ismertem korábban is Parti Nagy műveit, műfordításait, fel voltam rá készülve, hogy nem lesz könnyű elmondani azokat a mondatokat. Nem úgy tagolja a szövegek egységét, ahogy egy “hagyományos” vagy párbeszédes formában írt színdarabban szokás. A klasszikus darabokban a központozásnak nyilván van jelentősége, itt nem feltétlenül, vagy nem éppen ugyanaz. Beszédtechnikailag, színésztechnikailag ez egy nehéz szöveg. “ – Mészáros Máté vallja az eredeti szövegről.

Az előadás premiere 2017. április 13-án 20 órakor lesz a Jurányi Inkubátorházban.

További időpontok: április 14, 23., 25., május 11. , 12., 23.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ