A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 2017. március 31. – április 30. között Budapesti Tavaszi Vásárt rendez a Vörösmarty téren.

Sokéves tapasztalat, hogy a tavaszi és adventi vásár a turisták és a családok egyik kedvelt célpontja. A független látogatói felmérések szerint a budapesti adventi és a tavaszi vásár is az ötödik legjobb helyen végzett Európában.

Budapest Főváros Önkormányzatának célja – és ebben segíti hivatalos turisztikai és kulturális cége a BFTK – hogy márkaépítő tevékenységével, az Európa legjobbjai között számon tartott adventi vásár látogatottságához – mely kiemelkedően magas: mintegy 800 ezer fő volt 2016-ban –  hasonlóan népszerűvé tegye a tavaszi, húsvéti időszakban tartott rendezvényét is. A BFTK, mint a desztináció menedzseléséért felelős hivatalos stratégiai szervezet saját eszközeivel mindent megtesz ezért.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ kulturális vonzerőt teremt és tart fenn a négyévszakos fesztiválok, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társszervezésével, csakúgy, mint a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi, valamint a Tavaszi Vásár rendezésével és népszerűsítésével.

Korunk turistái olyan célállomásokat választanak, ahol izgalmas a programkínálat. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a vele egyidőben rendezett, a húsvét ünnepkör köré szervezett Budapesti Tavaszi Vásár egymást erősítve teszi még vonzóbbá Budapest desztinációt, erősíti a Budapest brandet. Ezek a hagyományos és mégis megújulni képes fesztiválok, melyeket garantáltan minden évben megrendeznek, a turisztikában is nagy jelentőséggel bírnak. Hatásuk az adott időszakban a kereskedelmi szálláshelyek forgalma és visszajelzései alapján is lemérhető.

Kulturális, kézműves, gasztro kínálat – magas minőségben

A tavaszköszöntő forgatag idén is – már hagyományosan –  színvonalas kulturális élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

A kiváló minőség záloga, hogy már hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

83 kézműves kiállító és nyolc melegkonyhás szolgáltató vesz részt a vásári forgatagban.

A zsűrizett kéz- és iparművészek több mint húszféle tradicionális mesterség képviselői. Ők a hagyományokat, az ősi szakmákat és a kulturális értékeket megőrizve igyekeznek tovább gondolni, a mai kor igényeinek megfelelően újragondolni tevékenységüket.

A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a húsvéti és pészah ünnepkör hagyományait.

Itt az érték szórakoztató, megfogható formában kerül a közönség elé

A Magyar Kézműves Szövetség nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is textil-, ékszer- vagy játékkészítővé válhat. Attrakció számba megy a fazekasok korongozása, ahol 15-20 cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki. Ebben a cserépedényben elismert vendéglátósok ínyencségeket főznek a közönséggel közösen, máskor gasztroblogger vezette élménykonyha bemutatók és kóstolók kényeztetik a gyomrokat, de széles ízelítő lesz böjti és húsvéti étkekből is.

Csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a gyep és a homokozó játékkal és virágültetéssel, a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családok

Kiemelt hétvégi programok:

 

ÁPRILIS 8–9.:
Textilkészítők, nemezesek bemutatkozása: dísz- és játékkészítés.
Böjti ételek kóstolása: halak, zöldség- és kásaételek.

ÁPRILIS 15–17.:
Húsvéti készülődés: tojásfestés, mézeskalács-díszítés.
Karcagi birkapörkölt főzés hagyományának bemutatása.

ÁPRILIS 22–23.:
Keramikusok hétvégéje: raku égetés, fazekas találkozó.
Cserépedényben főzött ételek, sokác bab készítés.

ÁPRILIS 28–29.:
Ékszerművesek találkozója: ékszerkészítés különböző anyagokból.
Adalékmentes, sajátmárkás sültkolbászok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ